Friday, April 13, 2012

  12 bahan supplement yang perlu dijauhi | kenali supplement yang anda ambil

Pernah terlintas di fikiran saya: adakah semua supplement sama? Ya, saya tahu ada supplement organik, natural dan yang malangnya ada juga yang sintetik. Kenapa ada orang jual supplement sintetik? juga terfikir : adakah supplement yang claim natural itu selamat? Owh.. bimbang juga nak ambil supplement ni, tak boleh sebarangan mesti pilih yang selamat, semulajadi tanpa kesan sampingan.  Macam-macam persoalan yang timbul. Jom baca panduan ini supaya kita dapat kenalpasti supplement yang kita ambil bebas daripada 12 bahan yang perlu dijauhi ini.

kredit
Adakah anda rasa semua suplemen sama?

Mungkin anda rasa "Alah.. beli je kat farmasi.." ataupun "Alah brand apa2 pun sama je..". Anda salah samasekali... Memang tak sama.. sangat2 tak sama.

Tahukah kalau makan vitamin sintetik tu macam makan buah plastik?

Dan.. kalaupun suplemen tu claim ia adalah natural.. tak semua bahan natural tu selamat. Betul tak? Contohnya cendawan.. ada cendawan beracun kan?

So macamana kita nak tahu suplement tu selamat atau tak? Jom ikuti panduan ni...

Check suplment anda ada tak 12 bahan berbahaya ni???


NAME
(also known as)
PURPORTED USES
POSSIBLE DANGERS
COMMENTS
ACONITE
(aconite tuber, aconitum, radix aconite)
Inflammation, joint pain, wounds, gout.
Toxicity, nausea, vomiting, low blood pressure, respiratory-system paralysis, heart-rhythm disorders, death.
Unsafe. Aconite is the most common cause of severe herbal poisoning in Hong Kong.
BITTER ORANGE
(aurantii fructus, Citrus aurantium, zhi shi)
Weight loss, nasal congestion, allergies.
Fainting, heart-rhythm disorders, heart attack, stroke, death.
Possibly unsafe. Contains synephrine, which is similar to ephedrine, banned by the FDA in 2004. Risks might be higher when taken with herbs that contain caffeine.
CHAPARRAL
(creosote bush, Larrea divaricata, larreastat)
Colds, weight loss, infections, inflammation, cancer, detoxification.
Liver damage, kidney problems.
Likely unsafe. The FDA advises people not to take chaparral.
COLLOIDAL SILVER
(ionic silver, native silver, Silver in suspending agent)
Fungal and other infections, Lyme disease, rosacea, psoriasis, food poisoning, chronic fatigue syndrome, HIV/AIDS.
Bluish skin, mucous membrane discoloration, neurological problems, kidney damage.
Likely unsafe. The FDA advised consumers about the risk of discoloration on Oct. 6, 2009.
COLTSFOOT
(coughwort, farfarae folium leaf, foalswort)
Cough, sore throat, laryngitis, bronchitis, asthma.
Liver damage, cancer.
Likely unsafe.
COMFREY
(blackwort, common comfrey, slippery root)
Cough, heavy menstrual periods, chest pain, cancer.
Liver damage, cancer.
Likely unsafe. The FDA advised manufacturers to remove comfrey products from the market in July 2001.
COUNTRY MALLOW
(heartleaf, Sida cordifolia, silky white mallow)
Nasal congestion, allergies, asthma, weight loss, bronchitis.
Heart attack, heart arrhythmia, stroke, death.
Likely unsafe. Possible dangers linked with its ephedrine alkaloids banned by the FDA in 2004.
GERMANIUM
(Ge, Ge-132, germanium-132)
Pain, infections, glaucoma, liver problems, arthritis, osteoporosis, heart disease, HIV/AIDS, cancer.
Kidney damage, death.
Likely unsafe. The FDA warned in 1993 that it was linked to serious adverse events.
GREATER CELANDINE
(celandine, chelidonii herba, Chelidonium majus)
Upset stomach, irritable bowel syndrome, liver disorders, detoxification, cancer.
Liver damage.
Possibly unsafe.
KAVA
(awa, Piper methysticum, kava-kava)
Anxiety (possibly effective).
Liver damage.
Possibly unsafe. The FDA issued a warning to consumers in March 2002. Banned in Germany, Canada, and Switzerland.
LOBELIA
(asthma weed, Lobelia inflata, pukeweed, vomit wort)
Coughing, bronchitis, asthma, smoking cessation (possibly ineffective).
Toxicity; overdose can cause fast heartbeat, very low blood pressure, coma, possibly death.
Likely unsafe. The FDA warned in 1993 that it was linked to serious adverse events.
YOHIMBE
(yohimbine, Corynanthe yohimbi, Corynanthe johimbi)
Aphrodisiac, chest pain, diabetic complications, depression; erectile dysfunction (possibly effective).
Usual doses can cause high blood pressure, rapid heart rate; high doses can cause severe low blood pressure, heart problems, death.
Possibly unsafe for use without medical supervision because it contains a prescription drug, yohimbine. The FDA warned in 1993 that reports of serious adverse events were under investigation.

Hmmm kalau ada suplemen 'semulajadi' yang ada bahan2 di atas... Rasanya mungkin anda boleh fikir lagi sekali dan buatlah keputusan yang wajar...

Mungkin anda bertanya, macamana bahan2 ni boleh ada dalam suplemen2 tertentu? Ini kerana, tidak semua syarikat suplemen vitamin berdaftar dengan FDA.Oleh tu mereka menggunakan bahan2 yang diharamkan oleh FDA seperti dalam jadual di atas.

Shaklee adalah sebuah syarikat yang mengikuti peraturan FDA, oleh itu Shaklee tidak menggunakan bahan2 yang dilarang oleh FDA dan menggunakan label yang di-approve oleh FDA.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




3 comments

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com