Wednesday, February 22, 2012

  Kenali apa itu SLS, baca label!

Saya sukakan sesuatu yang lebih natural, semulajadi, alami, back to basic seperti homemade food, natural supplement, green living, tanpa pengawet, tanpa perisa tiruan, tanpa pewarna tambahan, breastfeeding, natural birthing dan seumpamanya.  Syukurlah, kesedaran untuk kembali ke 'green living' mula mendapat tempat di hati masyarakat di Malaysia.  Kalau 10 tahun dahulu agak janggal bila ada ibu yang menyusukan anak di khalayak (nursing in public), tapi sekarang sudah ada iklan/kempen menyusukan anak dengan susu ibu di kaca tv! Wahh bangga saya menjadi masyarakat hari ini!

Antara bahan yang sering kita jumpa dalam senarai ingredients di dalam syampu, kosmetik dan seangkatannya ialah SLS. Apa itu SLS? Jom baca!

kredit
Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate & Sodium Lauryl Sulfoacetate… Ketiga2 punya akronim yang serupa = SLS. Bahan2 ini digunakan dalam sabun, syampu, pencuci muka, ubat gigi, sabun basuh, pencuci kereta dan sebagainya untuk menghasilkan buih.
Tahukah anda akan bahaya Sodium Lauryl Sulfate dan Sodium Laureth Sulfate?
Sodium Lauryl Sulfate dan Sodium Laureth Sulfate adalah bahan kimia yang terbukti secara klinikal mendatangkan kerengsaan pada kulit? Tapi kenapa penggunaannya meluas? Sebab ia murah. Kalau perasan, produk2 organik dan natural agak mahal harganya. Kosnya pun mahal. Jadi bahan2 sintetik digunakan supaya kita yang biasa2 ni dapat juga bersabun, bersyampu…
Apakah kesan dari penggunaan Sodium Lauryl Sulfate dan Sodium Laureth Sulfate? Kesan paling ketara ialah iritasi kulit. Terutama pada bayi dan orang yang menghidap ekzema. SLS membersihkan kulit dengan cara ‘mengikis’ iaitu membuang lapisan minyak semulajadi pada kulit. Perasan tak kadang2 lepas bersabun atau guna pencuci muka, rasa tegang saja.
SLS juga boleh memberi kesan kepada mata, kerana itu kita rasa pedih bila kena sabun. Kesan jangkamasa panjang ialah masalah mata seperti katarak. SLS juga dikatakan boleh merosakkan folikel rambut dan menggalakkan keguguran rambut.
SLS juga dikelaskan sebagai carcinogen atau penyebab kanser..
Apa pula Sodium Lauryl Sulfoacetate?
Sodium Lauryl Sulfoacetate adalah ejen pembuih semulajadi yang dibuat dari kelapa atau kelapa sawit. Sodium Lauryl Sulfoacetate lebih selamat kerana bahan semulajadi digunakan untuk membuatnya. Ia bertindak lebih lembut ke atas kulit, tidak meninggalkan kesan iritasi dan tidak mendatangkan kesan sampingan.
Jadi apabila anda membeli barangan penjagaan diri, perhatikan bahan2-nya:
SAY NO TO: Sodium Lauryl Sulfate dan Sodium Laureth Sulfate
YES TO: Sodium Lauryl Sulfoacetate

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com