Mula nampak donut ini di dapur MamaFaMi, kemudian izah pula buat. Apalagi....jom kita cuba!
Sumber asal: Rima of bisous A Toi
Alihbahasa: umi of dapuraulad
Bahan A
500g tepung roti
100g gula - umi guna gula kastor
11g yis kering
4 kuning telur - umi guna 3 sahaja
200ml air
Bahan B
100g mentega -umi guna marjerin
1 st garam -umi tak guna garam sebab marjerin sudah agak masin
Cara membuatnya: (cara umi)
1. Sebatikan bahan A
2. Masukkan bahan B
3. Uli biar doh jadi licin. Umi uli guna tangan selama 15 minit.
4. Rehatkan doh selama 10 minit.
5. Canaikan doh setebal 1cm, terap guna acuan donut. Biarkan seketika dalam 10 minit lagi supaya doh naik
6. Goreng dalam kuali dengan api sederhana.
7. Boleh disalut gula kastor, celup coklat dan sebagainya. Umi biarkan sahaja donut tanpa salut gula atau coklat kerana donut ini sudah cukup manis.
Sumber asal: Rima of bisous A Toi
Alihbahasa: umi of dapuraulad
Bahan A
500g tepung roti
100g gula - umi guna gula kastor
11g yis kering
4 kuning telur - umi guna 3 sahaja
200ml air
Bahan B
100g mentega -umi guna marjerin
1 st garam -umi tak guna garam sebab marjerin sudah agak masin
Cara membuatnya: (cara umi)
1. Sebatikan bahan A
2. Masukkan bahan B
3. Uli biar doh jadi licin. Umi uli guna tangan selama 15 minit.
4. Rehatkan doh selama 10 minit.
5. Canaikan doh setebal 1cm, terap guna acuan donut. Biarkan seketika dalam 10 minit lagi supaya doh naik
6. Goreng dalam kuali dengan api sederhana.
7. Boleh disalut gula kastor, celup coklat dan sebagainya. Umi biarkan sahaja donut tanpa salut gula atau coklat kerana donut ini sudah cukup manis.
Comments