Saturday, November 27, 2010

  Puding Cendol

Sudah banyak kali tertangguh nak buat puding cendol.  Cendol beli instant dari kedai je.  Dah seminggu lebih simpan cendol dalam fridge.  Kali ni mesti buat juga, bulan depan dah tak boleh nak makan puding sejuk-sejuk macam ini, nak kena berpantang makan bagai..  Jadi kena buat juga takut kempunan hehe..

Resepi puding ini memang marvelous, ramai yang dah mencuba dan memberikan maklumbalas yang memberangsangkan.  Macam biasa bila umi kurang rajin nak menaip, umi salin saja resepi di sini.  Untuk melihat resepi asal boleh ke sini MyR.  Terima kasih kak ogy kongsi resepi yang best ni!

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )

  • Bagi Lapisan Bawah
  • 500ml air
  • 180gm gula pasir
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 500gm cendol
  • sedikit garam
  • Bagi Lapisan Atas
  • 500ml air
  • 200gm gula merah
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 1 biji kuning telur
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Bagi Lapisan Bawah
  2. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
  3. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
  4. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
  5. Bagi Lapisan Atas
  6. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
  7. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
  8. Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
  9. Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
  10. Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan. 
Umi cuba ikut resepi tu betul-betul, tapi disebabkan agak kelam kabut masa nak tuang lapisan atas, hasilnya kurang menarik.  Tapi rasa puding tetap marvelous!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




2 comments

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com