Menu yang lengkap 'all 3 in 1' yang paling disukai anak-anak adalah tomyam seafood sebab ada sayur, lauk (udang/sotong) dan berkuah. Umi dapat ilham nak masak tomyam ini ketika blogwalking ke dapur mamaFaMi. Resepi asal boleh rujuk sini. Dibawah ini versi umi pulak..
Bahan:
3 - 4 c Air
Serai
daun limau purut
1 inci lengkuas
1 biji limau kasturi -ambil jus
cili padi - jika suka lebih pedas
2 biji tomato - belah 8 bahagian
1 kiub pes tomyam -umi guna jenama maggi
udang/sotong
2 ulas bawang besar - hiris memanjang kepada 4 bahagian
sayuran -cauliflower, carrot
Cendawan
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Didihkan air bersama serai, lengkuas dan tomato.
2. Masukkan pes tomyam, bawang besar. Biar didih.
3. Masukkan udang/sotong.
4. Masukkan sayuran dan sedikit garam. Akhir sekali masukkan cendawan.
5. Masukkan jus limau nipis dan koyakkan daun limau purut. Tutup api.
6. Hidangkan.
Bahan:
3 - 4 c Air
Serai
daun limau purut
1 inci lengkuas
1 biji limau kasturi -ambil jus
cili padi - jika suka lebih pedas
2 biji tomato - belah 8 bahagian
1 kiub pes tomyam -umi guna jenama maggi
udang/sotong
2 ulas bawang besar - hiris memanjang kepada 4 bahagian
sayuran -cauliflower, carrot
Cendawan
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Didihkan air bersama serai, lengkuas dan tomato.
2. Masukkan pes tomyam, bawang besar. Biar didih.
3. Masukkan udang/sotong.
4. Masukkan sayuran dan sedikit garam. Akhir sekali masukkan cendawan.
5. Masukkan jus limau nipis dan koyakkan daun limau purut. Tutup api.
6. Hidangkan.
Comments