Tomyam

Menu yang lengkap 'all 3 in 1' yang paling disukai anak-anak adalah tomyam seafood sebab ada sayur, lauk (udang/sotong) dan berkuah.  Umi dapat ilham nak masak tomyam ini ketika blogwalking ke dapur mamaFaMi.  Resepi asal boleh rujuk sini.  Dibawah ini versi umi pulak..

Bahan:
3 - 4 c Air
Serai
daun limau purut
1 inci lengkuas
1 biji limau kasturi -ambil jus
cili padi - jika suka lebih pedas
2 biji tomato - belah 8 bahagian
1 kiub pes tomyam -umi guna jenama maggi
udang/sotong

2 ulas bawang besar - hiris memanjang kepada 4 bahagian
sayuran -cauliflower, carrot 

Cendawan
garam secukup rasa


Cara membuatnya:
1.  Didihkan air bersama serai, lengkuas dan tomato.
2.  Masukkan pes tomyam, bawang besar.  Biar didih.
3.  Masukkan udang/sotong.
4.  Masukkan sayuran dan sedikit garam. Akhir sekali masukkan cendawan.
5.  Masukkan jus limau nipis dan koyakkan daun limau purut.  Tutup api.

6.  Hidangkan.

Comments