Roti Telur Berkeju

Menu sarapan 3S (senang, sedap dan sihat), kegemaran anak-anak.  Umi pun suka buat sarapan macam ini, senang kerja.  Tapi kena makan panas-panas, masa keju tu sedang cair.  Resepi asal ambil dari hana yang duk kat Jepun tu, rujuk sini untuk resepi asal.

Mudah saja resepinya, anak-anak pun boleh cuba buat sendiri.
Bahan-bahan:
  • 4 keping roti
  • 1 biji telur
  • 2 keping slice cheese
  • 2 sudu minyak masak
Cara membuatnya:
  1. Pukul telur di dalam mangkuk. 
  2. Ambil dua keping roti, potong bahagian tepi.
  3. Letak kepingan cheese di tengah-tengah 2 roti tadi. Belah kepada 2 bahagian. 
  4. Panaskan minyak. Celup roti ke dalam telur dan gorengkan di atas kuali.  Sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non-stick frying pan).
  5. Balik-balikkan roti tersebut.
  6. Sedap dimakan panas-panas.
Catitan: Boleh juga dipelbagaikan rasanya dengan menambah gula pada keju, atau salut dengan breadcrumb.

Comments