Kek Pisang wangi

Bila ada banyak pisang masak ranum begini, umi mesti buat kek pisang banyak-banyak dan beri pada jiran atau kawan pejabat. Anak-anak di rumah ini kurang gemar makan kek pisang, kalau buat pancake pun tak banyak menggunakan pisang.  Jadi cara paling mudah untuk menghabiskan pisang yang berlambak ni adalah dengan menukarkannya kepada kek pisang!

Resepi kali ini umi reka sendiri, ini dah kira kes malas nak belek buku resepi.. apapun alhamdulillah menjadi jugak kek pisang ni!

Bahan-bahan:
6 biji pisang - dilenyek
4 biji telur
11/2 c gula halus
1 c susu segar
1 biji lemon - ambil jus
150ml minyak jagung
21/2 c tepung naik sendiri
2 sb golden syrup
1 st esen pisang

Cara membuatnya:
1.  Sediakan susu masam dengan cara mencampurkan jus lemon ke susu segar, biarkan 5 minit
2.  Dalam mangkuk adunan, sebatikan telur dan gula halus.
3.  Masukkan pisang yang telah dilenyek tadi.
4.  Tambahkan golden syrup, susu masam dan esen pisang.
5.  Gaul sebati tepung ke dalam adunan.
6.  Akhir sekali masukkan minyak jagung. 
7.  Tuang adunan ke dalam loyang dan dibakar pada suhu 160 C selama 45 minit atau sehingga kek masak.

Memang wangi harum semerbak bila kek ini masak (agaknya bau ni sampai ke rumah jiran sebelah tak ye?).

Comments