Thursday, July 29, 2010

  cream puff pula....

-Entry ini ditulis oleh maksu Eni-
Hah,setelah lama bertangguh akhirnya dapat juga post resepi  ini hari ni..buat sesiapa yang menunggu resepi ni, bolehlah mencuba resepi ini nanti..

bahan-bahan:
125g tepung naik sendiri
100g butter
250ml air
1sb gula
3 biji telur

cara membuatnya:
1. Panaskan air, gula dan butter. biar hingga mendidih.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga adunan tidak melekat lagi pada kuali.
3. Sejukkan.
4. Kemudian masukkan telur satu per satu dan gaul menggunakan mixer.
5. Paipkan atas loyang. Gunakan nozzle bintang besar (kalau ada)
6. Spray air atas doh.
7. Bakar pada suhu 200 C selama 30 minit.
8.  Setelah sejuk, gunting sedikit cream puff.
9.Paipkan sedikit filling kastad atau sebarang filling yang digemari.

inilah rupanya sebelum kena bakar
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
                                       DAN HASILNYA..jeng..jeng..jeng..
sedia untuk dimakan
Selamat mencuba!!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com