Memang masalah bila pisang dah terlalu ranum dan tiada yang sudi habiskan. Nampaknya saya kena tukarkan pisang-pisang ini jadi muffin atau kek dengan segera sebelum terlambat.
Jom kita buat cupcake pisang!
Resepi diambil dari buku kegematan saya iaitu Delicious Cakes oleh Amy Heng.
Bahan:
A: 250g mentega
100g gula kastor
1st pes oren - saya tak letak sbb takde
1st esen pisang
7 kuning telur
200g pisang dilenyek - 5-6 bj
50g poppy seed
230g tepung naik sendiri
1/4st soda bikarbonat
1/2st serbuk penaik
A: 250g mentega
100g gula kastor
1st pes oren - saya tak letak sbb takde
1st esen pisang
7 kuning telur
200g pisang dilenyek - 5-6 bj
50g poppy seed
230g tepung naik sendiri
1/4st soda bikarbonat
1/2st serbuk penaik
B: 280g putih telur
1/4st tartar - saya tak letak
100g gula kastor
1/4st tartar - saya tak letak
100g gula kastor
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 180 celsius
2. Pukul mentega, gula, esen dan pes oren biar kembang.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul rata.
4. Masukkan pisang lenyek dan poppy seed. Ketepikan sebentar.
5. Putar pukul bahan B biar jadi meringue.
6. Masukkan bahan B tadi ke adunan dengan cara kaup balik.
7. Masukkan ke cawan kertas.
8. Bakar selama 20-25minit.
2. Pukul mentega, gula, esen dan pes oren biar kembang.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul rata.
4. Masukkan pisang lenyek dan poppy seed. Ketepikan sebentar.
5. Putar pukul bahan B biar jadi meringue.
6. Masukkan bahan B tadi ke adunan dengan cara kaup balik.
7. Masukkan ke cawan kertas.
8. Bakar selama 20-25minit.
Comments