Saturday, April 20, 2013

  Vitamin Shaklee mahal?

Memang selalu saya dengar cakap-cakap kononnya vitamin Shaklee ni mahal. Ramai yang dah tahu kebaikan dan kelebihan vitamin semulajadi Shaklee, tapi masih 'segan' nak keluarkan modal pelaburan. Ye lah...pelaburan untuk kesihatan, itu pun pelaburan juga kan?

Ok, jom kita buat sedikit analisa....

1. Mungkin yang kata mahal sebab dia nampak harga produk tu beratus ringgit. Memang la jadi mahal sebab sebotol vitamin C Shaklee ada 180 biji, harga sebotol RM92 (runcit). Tapi bila dikira harga sebiji belum cecah RM1 pun. Berbanding vitamin C jenama lain.

2. Cuba kita fikir secara logik...untuk vitamin semulajadi, berbaloi tak harga 50sen sehari?Saya rasa kalau nak cantik punya pasal..beratus beribu pun kita boleh keluarkan modal. Vitamin C ni bukan untuk kecantikan semata tapi untuk kesihatan. Hanya 50sen sehari, nak beli apa dengan duit 50sen ni?  

3. Kalau beli satu set vitamin contohnya vitamin set menyusu. Harga fullpack RMxxx. Nampak mahal kan? Cuba kira per biji, per hari iaitu 4 bulan consumption. Maknanya kita hanya belanjakan beberapa sen sahaja untuk setiap vitamin dalam set tersebut, tapi faedah yang kita perolehi bukan sekadar manfaat pada penyusuan anak, malah lebih lagi. Badan ibu lebih segar, kurang rasa lesu, lebih bertenaga, kurang stress. Macam-macam lagilah.  Siapa yang dah amalkan set penyusuan ni tentu faham faedah lain yang saya maksudkan ini. Harga yang kita bayar bukan sekadar pil, malah nilai kesihatan dan faedah lain yang lebih berharga.  Ibu menyusu tentu tak mahu susu jadi banyak tapi gigi ibu luruh semua kan?

Jom baca apa kata pengguna yang amalkan vitamin Shaklee:
Nur Laila: " Bcomp sebotol rm45 tahan 4bulan,120 hari. Kalau makan pizza punnnnnn skali makan 2org kurang2 rm50. Tu kenyang 3jam je. Hehehe"

Anis :"bagi sy vitamin shaklee ni harga berpatutan dan setanding dgn kualiti dan keberkesanannye, nampak mahal sbb shaklee pack vitamin byk2 dlm satu botol sbb utk pemulihan sel kita perlu 90-120 hari sbb tu mkn vit sebln tak nmpak kesan sgt, contoh vitamin c ade 180 biji boleh thn 6 bln, klau compare dgn vitamin c lain yg pack sebotol 30 biji hrga lebih kurng sama je dgn shaklee.. tapi vit c shaklee extra points sbb natural, tkde coloring or flavour, sustained released dan selamat.. tu br vitamin c belum vitamin lain lagik."

Nita: "Nampak jer macam mahal. tapi tahu tak kenapa harganya mahal sikit? sebabnya, supplemen shaklee ni bukannya diproses secara sintetik atau organik..tapi supplemen SHAKLEE ini SEMULAJADI, TIADA pewarna, TIADA perasa, TIADA pengawet tiruan dan ianya MUDAH diserap & digunakan oleh tubuh kita.Semua produk dalam Shaklee ni semuanya adalah berasaskan penyelidikan. Kalau nak bukti saya boleh tunjukkan beberapa jurnal penyelidikan. Tambahan pula Produk Shaklee di Malaysia ni semuanya telah diakui HALAL tau."

Nor: "Sekarang ni, kebanyakan kita mesti ada beli INSURANS kan?... tahu tak kenapa mereka sanggup bayar tiap-tiap bulan untuk beli insurans ni???ini kerana kebanyakan kita kini telah sedar yang kehidupan kita baik dari segi persekitaran, gaya pemakanan, gaya hidup semuanya boleh mengundang kepada pelbagai jenis penyakit. Adakah hanya sekadar membeli insurans diri kita akan terlepas 100% dari pelbagai jenis penyakit?Jadi apa perlu kita buat untuk mendapatkan kesihatan diri yang baik? Di sinilah kepentingan supplemen @ makanan tambahan. So,renung-renungkan dan selamat beramal.(",)~ "


Lin:"Saya x kisah kalupun ia mahal sbb terbukti ia berkesan n selamat utk diri saya n utk semua pengguna. Biarlah mahal asalkan kita tahu sumber yg kita ambil, bkn main hentam keromo beli yg murah pastu byk side effect dikemudian hari. Kalu x cuba mmg lh akan ckp mahal, kalu dh cuba, semua supplement shaklee ni kita nak try sbb berbaloi2 dgn harga yg ditawarkan. Melaburlah sedikit demi kesihatan yg optimum dimasa hadapan. Mkn sekarang utk kesan dimasa hadapan."

Mai: "Shaklee mahal? Bagi saya produk dari shaklee ni tak lah mahal sangat kalau nak compare dgn harga yang perlu dibayar if kita g hospital/klinik..org yg standard x nak g klinik kesihatan biasa nih, nak g private je..direct specialist je bila dah sakit..sekali register nak jmp doc, dah kena sediakan RM50-60 utk kos konsultasi ngan doc..tu belum masuk kos peralatan n ubat lagi..end up kena jugak mkn ubat kan? dr byr beratus2 kat klinik baik ler kite labur seratus dua tu ke multivitamin..mmg dgr ratus2 tu korg dah takut kan, tapi kena ingat balik yg kos ratus2 tu utk berapa lama..cuba dividekan ikut berapa bulan boleh consume..rasa nya xde lah mahal mana pun..kalau setalat sebulan spend dlm 50-60 jugak, rasa g sekali makan kat Chili's lagi mahal kot.."

Jadi buatlah pilihan terbaik. Allah pun dah pesan DUIT - Doa + Usaha +Ikhtiar + Tawakal..kita boleh berdoa minta dijauhkan segala penyakit..kita kena berusaha dan berikhtiar untuk menghindarkan diri dari penyakit. 


Dalam banyak-banyak jenama supplement yang ada saya tetap memilih Shaklee kerana Shaklee disokong oleh kajian saitifik, bukan berdasarkan testimoni semata.  Shaklee ada jaminan halal, selamat dan berkesan. Istimewanya Shaklee ni vitamin semulajadi.  Tentu anda tahu perbezaan antara vitamin semulajadi, sintetik dan organik kan?

Bak kata orang tua tua, alah membeli menang memakai.. :-)

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




1 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com