Resepi ini juga berguna bila nak habiskan roti dan pisang dengan mudah. Idea asal dapat melalui MyR ciptaan Hazliza Hatta. Sedap dan wangi sangat puding ini bila digandingkan bersama pisang. Tambah lagi umi guna pisang emas yang manis dan wangi itu.
Resepi asal boleh rujuk sini. Versi di bawah adalah adptasi yang umi buat.
Bahan-bahan:
1 buku roti gardenia (besar). -umi guna 10 keping sahaja
1 1/2 cawan susu cair.
1 cawan air panas.
3/4 cawan gula.
5 biji telur (dipukul).
secubit garam.
1 sudu kecil esen vanilla.
6 bj pisang (di ptg serong2-kecil).
1 kotak kismis (ligo). -
coklat rice(untuk ditabur di atas).-umi tak letak pun coklat rice
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 170C.
2. Gris loyang pembakar
3. Larutkan gula dan air panas.
4. Rendam roti. Masukkan bahan-bahan lain (kecuali pisang coklat rice jika digunakan).
5. Masukkan separuh adunan ke dalam loyang. Umi lapiskan dengan potongan pisang dan tuang adunan roti, buat 2 lapisan
6. Bakar di dalam oven selama 45 minit atau sehingga puding masak.
Resepi asal boleh rujuk sini. Versi di bawah adalah adptasi yang umi buat.
Bahan-bahan:
1 buku roti gardenia (besar). -umi guna 10 keping sahaja
1 1/2 cawan susu cair.
1 cawan air panas.
3/4 cawan gula.
5 biji telur (dipukul).
secubit garam.
1 sudu kecil esen vanilla.
6 bj pisang (di ptg serong2-kecil).
1 kotak kismis (ligo). -
coklat rice(untuk ditabur di atas).-umi tak letak pun coklat rice
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 170C.
2. Gris loyang pembakar
3. Larutkan gula dan air panas.
4. Rendam roti. Masukkan bahan-bahan lain (kecuali pisang coklat rice jika digunakan).
5. Masukkan separuh adunan ke dalam loyang. Umi lapiskan dengan potongan pisang dan tuang adunan roti, buat 2 lapisan
6. Bakar di dalam oven selama 45 minit atau sehingga puding masak.
Comments
guna kastard vanila + sus cair + gula and some water. gaul dlm kuali hingga kuah pekat.
tuang atas puding roti...voila~ sedap....
lagi nak menarik mata, hiaskan ngan strawberi sos + real fruit. mmg konfem laku lah!
-ida-