Saturday, August 23, 2014

  Ijtima' Ramadhan IKRAM Selangor

Pada 19hb Julai lepas IKRAM Selangor telah mengadakan program tahunan sempena Ramadhan iaitu Ijtima' Ramadhan di Masjid Wilayah Kuala Lumpur.

Program ini menghimpunkan seluruh ahli IKRAM di seluruh Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.  Pelbagai pengisian dijalankan seperti ceramah, pameran Aqsa Syarif, jualan amal, tadarus, iktikaf, iftar jamaie dan solat terawih.

Kami bawa anak-anak semua ke program ini. Sehari suntuk di masjid ini. Ada juga aktiviti untuk  anak-anak seperti permainan, mewarna, origami dan sebagainya. Agak mencabar juga bila pergi program di masjid bawa anak-anak ni. Ada yang nak masuk tandas, ada yang lepas bebas berlari, ada yang suka turun naik tangga dan sebagainya. Pendekata tempoh sehari tu terasa sekejap sahaja.  Namun kegembiraan yang sangat memberi kesan bila dapat beri tumpuan mendengar ceramah, mengaji al-quran dan iktikaf di masjid. Peluang sebegini memang susah nak dapat di luar Ramadhan.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Selamat Hari Raya Aidilfitri 1435H

Agak terlambat nak post entry ni. Tapi Syawal belum berakhir kan?

Kami sekeluarga mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin buat semua pembaca blog ini.

Sambutan hari raya kali ini agak sederhana sahaja mengenangkan penderitaan saudara seagama kita yang sedang menderita di bumi Syria, Palestin, Iraq dan beberapa negara bergolak yang lain.

Di saat kita masih mampu menikmati hidangan lazat dan pelbagai rasa, mereka sedang menahan sakit dan kelaparan. Mungkin kita tak mampu untuk bersama mereka menghadapi saat peperangan ini, hulurkanlah bantuan semampu dan sedaya mungkin. Mudahan bantuan kita dan kiriman doa akan dapat mengurangkan bebanan yang mereka tanggung.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Roti salut telur dan cheese

Sarapan dengan roti salut telur mungkin sudah agak 'common' bagi anak-anak saya. Kali ini saya nak buat sedikit kelainan dengan menambahkan sekeping keju di tengah roti sebelum dicelup dengan adunan telur.

Mudah sahaja cara membuatnya...hanya lapiskan keju di antara 2 keping roti dan ditekan supaya keju melekat pada roti. Kemudian celupkan kepingan roti tadi ke dalam bancuhan telur. Griskan kuali dengan sedikit mentega. Sebaiknya guna kuali tak melekat. Balik-balikkan roti biar agak garing. Sedap dihidang panas.
Nampak tak lelehan keju pada roti tu?
Keju ni sangat sedap, didatangkan khas dari Czech!

Jom sarapan!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Laksa beras

Bagi peminat laksa samada laksa utara atau laksa kelantan, tentunya menggemari laksa yang dibuat daripada tepung beras berbanding laksa yang dibuat dengan tepung jagung.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Cheesekut

Gabungan cheese dan biskut menghasilkan dessert yang sangat lazat.
Bahan-bahan yang diperlukan hanyalah biskut lemak krim, susu pekat dan cream cheese. Cuma saya tambahkan whipping cream ke dalam adunan dan kurangkan susu pekat. Sukatannya? Sesedap rasa. Serius. Saya tak sukat langsung.

Cara membuatnya pun mudah. Hanya blend cream cheese bersama susu pekat dan whipping cream hingga adunan sebati dan sesuai dengan rasa lemak dan manis yang anda inginkan. Ambil biskut lemak krim dan celupkan sebentar dalam susu segar, sekadar basahkan biskut jangan celup hingga biskut lembik pula ye.

Susunkan biskut tadi ke dalam bekas yang sesuai. Kemudian lapiskan dengan adunan cheese. Boleh juga taburkan serbuk nestum untuk rasa crunchy.
Ulang lapiskan biskut yang dicelup susu, lapiskan cheese. Ulang sehingga 4 atau 5 lapis atau lebih lapisan bergantung pada selera anda. Biasanya saya buat 5 lapisan dan akhiri dengan taburan nestum.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com