Friday, June 29, 2012

  6, 12, sekarang 18

Sekejap saja masa berlalu, pejam celik pejam celik dah masuk bulan baru. Pejam celik lagi dah masuk tahun baru.  Ya Allah akhir zaman ni masa jadi semakin tak ada nilai, 24 jam terasa begitu pantas.

Imran waktu berusia 6 bulan
 Masa ni rambut dia ala-ala kerinting, dagu berlapis-lapis, pipi umphh! Menyusu badan sepenuhnya, kurang masalah kesihatan, alhamdulillah.


 12 bulan mula cerewet makan, tak boleh silap makan nanti keluar jerawat.  Memang kena perhatikan selalu bahan makanannya, tak boleh ada telur, ayam, ikan bilis, seafood segala. Dia satu-satunya anak yang bawa homemade food ke taska. Rambut masih kerinting!


Hai..! gigi saya sekarang dah 12 batang tau!
Sekarang sudah 18 bulan, masih fully breastfeeding alhamdulillah. Banyak juga jerawat anak bujang saya nih sebab kadang dia 'curi-curi' rampas biskut/jajan yang kakak bawa dari taska. Ohh rambut sudah fesyen baru, takde kerinting lagi tau!
Tempat duduk special dalam kereta, kat tempat gear box!

Ehh..makin lama makin kurus Imran ni? Hihi.. saya sedang berdiet (kata Imran)!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, June 28, 2012

  Hadiahkan ibubapa Advanced Joint Health Tablet untuk atasi masalah sakit sendi

Tak sabar nak tunggu kedatangan Ramadhan... ya Allah mudahkan kami menjalani ibadah puasa Ramadhan nanti, mudahkan kami bersahur, kuatkan badan kami untuk berterawih.  

Lazimnya bulan Ramadhan kita akan lebih tumpukan masa untuk beribadah, maklumlah peluang pahala beribadah di bulan Ramadhan akan dilipat gandakan.  Jadi perlu buat persiapan dan persediaan dari sekarang.  Untuk bersahur, saya sediakan Mighty 3 Gems, insyaAllah anak-anak mudah bersahur dan kuat untuk berpuasa siang nanti.

Ada masalah sakit sendi? Wahh..kena buat sesuatu sebelum Ramadhan, takut tak daya nak berterawih, rugi la bulan Ramadhan kalau tak dapat berterawih.  Bukan senang nak dapat peluang berterawih apalagi secara berjemaah, ish rugi, rugi..!  Jika anda atau parents ada masalah sakit sendi, apa kata sebagai anak yang prihatin kita hadiahkan mereka  Shaklee Advanced Joint Health Tablet. 



Q : Apakah Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formulasi proprietary yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Q: Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Lelaki dan wanita dewasa yang mencari satu produk semulajadi dalam mengekalkan kesihatan sendi mereka. Orang muda yagn mempunyai gaya hidup lasak dan aktif juga boleh memanfaatkannya.

Q: Apakah ekstrak jagung?
A : Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glucosamine yang merupakan gula amino dan merupakan blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamina mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendon dan ligament. Ekstrak jagung membantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.

Q: Apakah Boswellia ?
A: Boswellia merupakan gum resin dari pokok Boswellia Serrata. Bahan aktif utama ekstrak Boswellia serrata ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) yang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

Q: Apakah yang membuat ekstrak Boswellia dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet istimewa?
A: Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkaitrapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding dengan AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaaan sendi yang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.

Q: Bolehkah saya mengambil Shaklee Advanced Joint Health Tablet dan OsteMatrix pada masa yang sama?
Boleh. Tiada sebab mengapa anda tidak boleh mendapatkan khasiat kedua-dua product yang dapat menyokong kesihatan sendi anda. Lebih baik lagi anda gabungkan Shaklee Collagen Powder dan VIVIX bagi mengoptimumkan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet

Q : Bila dan bagaimanakah saya mahu menggunakan Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Untuk hasil yang terbaik, ambillah mengikut apa yang disarankan iaitu dua tablet sehari bagi setiap hidangan.

Q: Mengapakah ia bebas daripada chondroitin?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet tidak mengandungi sulfat kondroitin kerana ia tidak akan diserap dengan baik jika diambil secara oral ( ditelan). Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan yang sulfat chondroitin juga boleh mengganggu penyerapan ekstrak jagung dan glukosamina yang lazimnya diserap dengan lebih baik jika diambil secara berasingan.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi Vitamin C?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 100% Vitamin C kerana ia merupakan nutrient penting yang diperlukan bagi sintesis kolagen. Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi mineral surih zink, copper (kuprum/ tembaga) dan mangan?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 10% mineral zurih zink, copper dan mangan yang merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzim yang membina kolagen dan glikosaminoglikan.

Q: Adalah Shaklee Advanced Joint Health Tablet berasaskan sayur-sayuran?
A : Ya.

Sumber:: Shaklee Advanced Joint Health Tablet booklet
 
 
 

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, June 26, 2012

  Sarapan dengan 'puteri 2 sebilik'

Sedap sungguh sarapan dengan 'puteri 2 sebilik'  a.k.a tepung bungkus ni Imran suka sangat, dia boleh makan 2 biji sekali hadap!
mula-mula sebatikan adunan, kacau rata ye puan-puan

nyum!

kiri dan kanan

saya nak lagi boleh tak? burp..dah sendawa!
Resepi mudah saja, ini resepi olahan sendiri tau!
Bahan:
1 c tepung beras
3 c santan + air (saya guna santan kotak 1 c dan air 2c)
secubit garam
1sb tepung gandum
Inti kelapa secukupnya, bulatkan saiz guli
Daun pisang secukupnya

sedia untuk dikukus
Cara membuatnya:
1. Sebatikan semua adunan (kecuali inti dan daun pisang laa..)
2. Masakkan adunan tadi dalam kuali atas api kecil.
3. Kacau adunan sehingga ia menjadi kental
4. Angkat adunan tadi, tutup api.
5. Sudukan adunan ke atas daun pisang, letakkan 2 biji inti dan balutkan daun pisang.
6. Kukus dengan menggunakan pengukus yang telah dipanaskan. Kukus selama 15-20 minit.


Memang mengenyangkan dan cepat disedia.  Kegemaran saya dan Imran juga!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, June 25, 2012

  Persediaan ibu menyusu menghadapi bulan Ramadhan

Bulan Ramadan al-Mubarak bakal menjelang tak sampai sebulan pun lagi... Wahh gigih ibu-ibu menyusu duk kumpul stok sekarang nih!
Memang kena buat stok awal-awal supaya tak kalut di kemudian hari. Macamana nak pastikan ibu-ibu mendapat nutrien secukupnya, badan bertenaga, dapat berpuasa dengan bertenaga tanpa menjejaskan bekalan susu untuk anak?

Seperti mana yang kita maklum, bulan puasa nanti ibu-ibu berkemungkinan akan mengalami susu merudum atau merosot. Jadi apa persediaan ibu-ibu untuk menghadapi bulan Ramadhan nanti?

Saya amalkan Mighty Tripple Gems untuk pastikan saya kekal cergas walau berpuasa, disamping badan tak melepek letih dan dapat pastikan bekalan susu mencukupi untuk anak saya. Alhamdulillah pengalaman Ramadhan tahun lepas saya berjaya bekalkan susu untuk anak dan juga buat stok seperti biasa masih kekal 20-25 oz sehari walaupun berpuasa penuh!

mighty 3 gems
  
 Apa dia Mighty Tripple Gems
Terdiri daripada 3 produk iaitu Mealshakes, ESP dan Performance Drink.  Ketiga-tiga produk ini berperanan membekalkan nutrien dan keperluan harian tubuh agar terus bertenaga dan cergas.
Mighty tripple Gems ini boleh diambil serentak ketika bersahur dan juga ketika berbuka.  Saya campurkan ketiga-tiga sekali dalam satu bancuhan, sedap sungguh rasa vanila berkrim!

Hubungi saya untuk maklumat lanjut!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, June 23, 2012

  Makan-makan sebelum ke 'medan perang'



orang kuat majlis makan-makan



Lazimnya setiap hujung semester saya akan buat majlis makan-makan minum petang bersama pelajar terutama yang berada di semester akhir. Majlis kali ini bagi meraikan kumpulan pelajar cs2234a dan 4b bagi subjek csc645.

Selamat menduduki peperiksaan akhir buat semua pelajar yang dikasihi, semoga berjay dan tenang menghadapi ujian ini.  Ingatlah bahawa ujian peperiksaan ini hanyalah sebahagian kecil ujian dari dugaan hidup,banyak lagi ujian besar yang bakal kalian lalui dalam kehidupan.  Berusaha sehabis upaya,lakukan yang terbaik dan seterusnya serahkan segalanya kepada Allah.

Kejayaan yang paling beerti adalah bila kita dapat membahagiakan ibu ayah bukan sahaja dengan kejayaan akademik tetapi dengan akidah yang sahih,akhlak mulia dan ibadat sempurna.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, June 22, 2012

  Berikan yang terbaik untuk anak

Sebelum ini saya berikan anak minum minyak ikan setiap pagi. Rasa sangat bertuah sebab dapat bantu anak-anak kekal cergas sepanjang hari,kurang risiko demam dan selsema.  Tentu ibu-ibu tahu yang minyak ni bagus untuk otak juga kuatkan antibodi badan.


Rupa-rupanya minyak ikan yang saya beri tu 'cod liver oil', dan liver oil tak bagus untuk perkembangan otak,boleh memudaratkan kesihatan dalam jangka masa panjang! Owhh saya rasa sangat bersalah..!


Syukurlah sekarang saya temui minyak ikan tulen, senang ditelan dan natural tanpa kesan sampingan.


Inilah yang saya bagi kepada anak-anak sekarang. NO more cod liver oil!


Say YES to omegaguard!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, June 20, 2012

  Mula berkenalan terus jatuh cinta! Pengalaman Erra dengan ESP dan Performance Drink

Jom baca pengalaman erra setelah hampir 2 bulan lebih consume supplemen Shaklee..bermula dgn trial pek -set breastfeed dan set resdung for her hubby plus ESP..kemudian mengambil full pek utk set2 ni.. dan kemudian mencuba Performance drink..omega..vitamin E..mealshakee.... sah dia mmg dah jatuh cinta dgn shaklee..hehe...sebelum ni saya pernah share testimoni erra..tapi kalini nak share pengalamannya dengan dua faveret powder drink ni.. ESP dan Performance Drink..jom baca pengalaman Erra...copy from her blog
"......My first thoughts on protein powder was, it was only for individuals who are involved in weight training. But in the reality, it is among the many good options for health drinks. At home, I tried to stay away from caffeinated drinks by changing my options to hot cocoa with fresh milk, black tea to herbal teas or fruit infusion teas, and organic oatmilk either Pink Lady or Oates Cocoa , both by Biogreen.
I did mini research on breastfeeding diet, and after a few series of post natal treatment, the doctor and midwives suggest me to take supplements. It was important to keep on eating healthily, (just continue the good diet during pregnancy when you’re lactating) because lactating mothers need to get all the good nutrients for themselves and send the good signal to the body to be producing enough milk supply to the baby so they will get the best too.
Firstly, I an underweight, and just too skinny to begin with. I remember when mak bidan came to my house during pantang, she said,“Adoi, kering benor ko ni. Aku tengok bibik ko lagi semangat. Mak budak nak menyusu kena la makan lebih sikit..”So that’s about it. I began my quest hunting for the best supplement in the market. I can tell you I tried many, from pharmacies, by doctor’s prescription, you name it. And finally I found this brand and the result is admirable.
First, I tried this ;
Energizing Soy Protein. It can be mixed with your favourite drinks, milk or juice, but it was best for smoothies. I love to mix this with Banana, Strawberry and some dates, this is just perfect meal to wake up for. Because it soy based, it helps a lot during lactating. What I noticed was the changes in my skin too, become more moist and radiant, my baby also had improved her skin conditions a lot, ( dah berketul2 badan dia!), fairer, and I could focus more on my work, especially when I need to write or synergize ideas for presentations.
I was amazed how it does to my energy levels and general health, and as I read others who consume this product also stick to this for the longest time.
Other than that, I keep Perfomance Drink and drink it sparingly when I really tired or dehydrated. It was really great after workout too. I noticed when I took this after aerobics and then drive home, it was a long drive, I did not feel sleepy at all. Normally I would exercise like crazy and suddenly went weak or sleepy afterwards. So, this is another star product you could keep. Great athletes used this too.
I did purchase the vitamins too. I am waiting for OmegaGuard ( the fish oil) and Vitamin E for the new addition to B-Complex, Vit C, Vitalea and Alfalfa Complex. It might sound too many for a single dosage, but you need to keep a timetable so you don’t have to take it daily.
Taking the vitamins also provide good changes. The bowel movement gets better ( speaking for the point of view of recently delivered babies, you can imagine how tough to go through pregnancy with bowel movement problems) I wish I should have took this sooner. It’s highly concentrated, it provides you additional nutrients equivalent to taking fresh vegetables and fruits, which I like!
Thanks Erra kerana mempercayai supplemen ni ..sesungguhnya ianya ikhtiar kita dalam menjaga kesihatan kurniaan dari Allah Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Kesan dan Faedah mengambil Collagen Powder

Produk terbaru Shaklee iaitu Collagen Powder sedang hangat diperkatakan sekarang ini. Ramai wanita terutamanya yang bertanya apakah kesan dan faedah mengambil serbuk kolagen ini.  Sebenarnya ada berbagai jenama serbuk kolagen di pasaran, cuma agak ragu nak mengambilnya kerana kita tahu bukan senang nak hasilkan serbuk kolagen dari sisik ikan.  Sumber yang digunakan mesti halal dan proses mengekstrak collagen daripada haiwan dengan menggunakan bahan kimia atau pun enzim yang di ambil daripada haiwan juga. mestilah halal. Jadi bila Shaklee sendiri keluarkan produk ini dengan pengiktirafan HALAL ISA, saya lebih yakin untuk menggunakannya. Apa faedah serbuk kolagen ni? Jom kita baca!
 
kredit
Apakah kesan dan faedah mengambil Collagen Powder?
Shaklee RSS (red snapper scale @ sisik ikan merah) terbukti dapat memperbaiki tekstur kulit wajah dan menghilangkan kedutan. Selepas penggunaan selama 8 minggu, keputusan menunjukkan kulit menjadi lebih baik secara menyeluruh.


Collage Powder terbukti berkesan untuk: - Meningkatkan kelembapan kulit sehingga 90%
- Mengurangkan kekasaran dan kekeringan sehingga 75%
- Peningkatan dalam penampilan keseluruhan sehingga 71%
- Meningkatkan kelembutan dan kelicinan sehingga 69%
- Meningkatkan pemakaian kekal mekap sehingga 60%
- Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti sehingga 55%
- Meningkatkan ketebalan rambut sehingga 54%
- Meningkatkan keserian, tona & warna kulit sehingga 50%
- Mengurangkan garis halus dan kedutan sehingga 18%
Justeru, kesan dan faedah pengambilan Collagen Powder:

Wahh...banyaknya faedah serbuk kolagen ni!
Ia berfungsi sebagai:

ANTI PENUAAN – mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus.
MENGHIDRATKAN – Melembapkan kulit
MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT – Menjadikan kulir anjal, lembut dan tegang
MELICINKAN – Tingkatkan kelicinan kulit
MENYUBURKAN – Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat
MENCERAH – Mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata
MENEGANG – Membantu menegang dan menganjalkan payudara

Ingin tahu lebih lanjut tentang Collagen Powder Shaklee? Hubungi saya dengan kadar segera untuk sesuatu yang istimewa… ^^
—————————————–
Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei, etc. (ketahui bagaimana untuk mendapatkan POS PERCUMA).
Hubungi saya – norasiah99(@)gmail.com – atau SMS ke 013-3623889 untuk sebarang pertanyaan.

||Dapatkan konsultasi PERCUMA dengan pembelian dari Dapuraulad||

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, June 19, 2012

  Rahsia kecantikan Ayu Raudhah

Siapa tak kenal wajah pelakon jelita ni? Mungkin ada yang tertanya-tanya rahsia beliau menjaga kecantikan kulit.


Ayu Raudhah, pelakon jelita adik kepada Rozita Che Wan ini, dalam salah satu tipsnya, mengambil minuman VIVIX daripada Shaklee sebagai suplemen harian beliau.


Antara lain tips-tips yang diamalkan oleh Ayu Raudhah sendiri:

Tips kecantikan wajah
- Membersihkan dan menjaga muka dengan kerap
- menyapu ais pada muka untuk merawat kulit bermasalah
- Menjalani rawatan muka dari produk2 yang dipercayai
Tips kesihatan rambut
- menggunakan daun bunga raya
Tips kesihatan tubuh badan
- menjaga pemakanan
- melakukan senaman (bangkit tubi 50 kali sebelum tidur)
- mengamalkan sirap Shaklee (Vivix)

VIVIX merupakan tonik anti-penuaan pelbagai manfaat yang sesuai untuk mereka yang menghidapi diabetes, arthritis, gout, dan macam-macam lagi. Mengandungi resveratrol yang dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah penuaan berlaku dengan pantas.
Walaubagaimanapun, pengambilan VIVIX adalah tidak dibenarkan untuk kanak-kanak, wanita hamil dan yang sedang menyusukan bayi.

Boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut tentang VIVIX dan membuat pesanan.
Ini pula sedikit info n fakta tentang Vivix:

"Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan. Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan. Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain. Dengan hanya minum sesudu sehari, pengguna akan merasai perbezaannya. Minuman yang sesuai untuk lelaki dan wanita berusia 18 tahun ke atas itu juga boleh dijadikan masker pada wajah iaitu caranya dengan menyapu dan biarkan beberapa minit untuk dilihat hasilnya.”


 
Ni pula jadual yang membuat perbandingan antara Vivix, MonaVie, Tahitan Noni dan Xango Juice... cuba anda lihat bagaimana hanya dengan 1 sudu teh(1 serving/day) Vivix mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh (3000-5000 ORAC).
ORAC - Oxygen Radical Absorbance Capacity

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, June 18, 2012

  Dah sihat dari demam, mesti rajin solat!

Abang-abang solat subuh di rumah, Imran pun ikut berjemaah sekali.

Ehh.. mana abang Ammar?  Owh Ammar dah solat berjemaah di surau, dia rajin bangun awal pagi sebelum subuh dah bersiap.

 Kakak Syifa bangun tidur terus minta susu, belum solat lagi tu...

Syy...jangan kacau Imran tengah khusyuk ni.. panjang sujudnya!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Sunday, June 17, 2012

  Collagen Powder dan Joint Health Tablet

Berita terbaru...dua produk baru Shaklee ni baru masuk Malaysia.  Jika selama ni memang dengar macam-macam jenis kollagen yang ada di pasaran tapi was-was nak guna, tapi sejak tahu Shaklee sendiri keluarkan produk kolagen, insyaAllah saya lebih yakin. Maklumlah produk jenama ini telah lebih 50 tahun di pasaran dan telah diuji halal, selamat, berkesan, mesra alam..InsyaAllah...

kredit

Shaklee Collagen Powder (1box:15sachets)
>>Terbukti dapat memperbaiki testur kulit wajah & menghilangkan kedutan selepas menggunakan selama 8 minggu.
Meningkatkan kelembapan kulit ~ 90% Mengurangkan kekasaran & kekeringan ~ 75% Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan ~ 71% Meningkatkan kelembutan & kelicinan ~ 69% Meningkatkan pemakaian kekal mekap ~ 60% Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti ~ 55% Meningkatkan ketebalan rambut ~ 54% Meningkatkan keserian, tona & warna kulit ~ 50% Mengurangkan garis-garis halus & kedut-kedutanFaedah tambahan :: menyokong KESIHATAN SESENDI & MENGUATKAN TULANG. Bantu mengekalkan otot di dlm mata supaya lembut.

Berminat mencuba?  Hubungi saya untuk tempahan dan maklumat lanjut.  Harga istimewa untuk pelanggan dapuraulad!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, June 16, 2012

  Homemade fishball

Oleh kerana Imran ada ekzema dan berpantang makan makanan laut seperti sotong, udang juga ayam, maka lauk yang sesuai untuk Imran hanyalah ikan isi putih serta sayur-sayuran.  Alhamdulillah dia sangat suka makan sayur terutama brokoli dan kacang buncis.

Saya buatkan bebola isi ikan menggunakan isi ikan tenggiri, kadang guna isi ikan jenahak.  Cuma tekstur isi ikan jenahak agak lembut dan sukar dikepal berbanding isi tenggiri yang lebih kenyal.

Mudah sahaja cara membuatnya, cuma korek isi ikan (mentah) dan tambahkan 1 sudu teh tepung ubi atau tepung sagu, kadang saya juga guna tepung jagung. Tak perlu tambah garam atau serbuk perasa kerana anak kecil tak pandai menilai rasa manis atau masin, kita yang dewasa sahaja yang cerewet dengan rasa makanan. Gaul isi ikan tadi dan kepalkan atau bulatkan menjadi bebola. 
 Boleh dimasukkan dalam sup dengan cara tumis bawang putih yang diketuk, kemudian tambah air.  Masukkan kentang juga sayur kegemaran.  Oh ya, Imran suka makan nasi impit bersama sup bebola ikan. 

Selalunya sayur dihabiskan dulu, kemudian bebola ikan dan kentang, nasi selalunya berbaki tak dihabiskan.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Rahsia vitamin E.... kenapa wanita perlukannya!

 Istimewa Jun ini ada promosi Vitamin E. Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa ini!

Jom baca 7 sebab kenapa wanita memerlukan vitamin E. 

7 Rahsia kenapa wanita perlukan Vita E Complex ni

  1. Vitamin E membuatkan anda nampak muda, Vitamin E melambatkan proses penuaan.
  2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser
  3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan
  4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar
  5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka
  6. Pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap di aerola mengecil dan warna puting menjadi cerah semula
  7. vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.
Lebih banyak cerita tentang Vitamin E.. boleh baca :
Jadi jika anda mencari hadiah buat diri sendiri, atau buat yg tersayang -ibu, kakak,rakan, adik,isteri,...atau siapa sahaja.. apa kata cuba Vita E complex.  Oh ya, pastikan vitamin E yang anda beli tu vitamin semulajadi ye!  Macamana nak kenal vitamin E semulajadi?  Hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, June 14, 2012

  Masalah jerawat kronik? say NO to anti-acne cream!

Remaja dan jerawat memang sukar dipisahkan. Ehh macam pernah dengar 'statement' tu! Haha..sebenarnya buka remaja saja yang sering dilanda masalah jerawat, orang dewasa pun sama juga.  Masalah jerawat ni selalunya berpunca dari ketidaksatabilan hormon.  Jadi untuk mengelakkan masalah ini, amalkan GLA untuk kestabilan hormon.  

Macamana nak buat jika ada masalah jerawat yang kronik?  Saya salinkan testimoni seorang pelanggan yang hadapi masalh jerawat kronik, alhamdulillah beliau pulih dari masalah tersebut setelah konsisten mengamalkan supplement Shaklee.  Jom tengok apa supplement yang beliau amalkan!

kredit:  blog Aula



Menakjubkan......

Perubahan macam ni memerlukan pengambilan Vitamin-E Shaklee secara berterusan selama 3 bulan berturut-turut, bukannya ambil hari ni esok terus ok, atau ambil seminggu dah ok.... 


Mengapa perlu ambik masa sehingga 3 bulan, lama tu... mesti anda tertanya-tanya kan... sebabnya... sel-sel badan kita perlukan masa untuk pulih dan tempoh yang diperlukan sekurang-kurangnya 90 hari @ 3 bulan.

Dan for info, untuk merawat dan penyembuhan masalah kulit Yana yang berjerawat pada tahap sebegini tidak berlaku dengan pengambilan VITAMIN-E sahaja, dia turut mengambil VITAMIN C, ALFALFA dan MEALSHAKE.


Mari lihat peranan-peranan supplements dalam proses penyembuhan yang menakjubkan ini...

VITAMIN E : 

  • Melambatkan proses penuaan. 
  • Membantu mendapatkan tekstur kulit yang cantik, lebih muda. 
  • Sangat membantu untuk menghilangkan parut dan jeragat. 
  • Vitamin antioksidan.

VITAMIN-C : 

  • Membaiki tulang, gigi dan tisu penyambung 
  • Membentuk kolagen yang penting untuk ketegangan dan kecantikan kulit 
  • Sebagai kuasa penyembuh



ALFALFA 


  • Sumber mikronutrient paling kaya
  • Membuat sistem badan berjalan lebih lancar 
  • Membantu melawaskan usus
  • Mengurangkan sembab, kelesuan dan masalah pencernaan


MEAL SHAKES 

  • Membantu membaikpulih luka atau kudis 
  • Mengandungi vitamin B-complex, zat besi dan copper untuk membantu membentuk sel darah merah yang sihat dan memberi perubahan positif pada complexion kulit


So, say NO to anti-acne cream!
Kenapa ya? Sememangnya supplemen semulajadi lebih selamat!

Anda tahu tak bahaya sebenarnya bergantung pada anti-acne atau antibiotics nie?? Silap2 boleh sebab tak boleh pregant tau!! Hah nie saya petik dari skinimprovement.com


"Not all manufacturers of acne products with chemicals tell that in order to avoid side effects, such acne creams or acne pills can only be used for 2 - 3 weeks. Oral antibiotics should be used as a temporary measure in order to reduce the inflammation caused by acne bacteria. Prolonged use of antibiotics and steroids supress the immune system of our skin. Weak immune system may lead to development of such skin disorders as rosacea anddemodex.
In addition to anti pimpe gels, lotions for zits, ointments and acne pills, the chemical industry offers variety of cleansing lotions containing alkali, alcohol and even acids. The cleansers with theses chemical substances are not safe and should not be used by acne patients. The alcohol and other chemical ingredients most often over dry the skin provoking the sebum glands to produce more sebum oil. Excessive production of sebum oil is one of thereason which causes acne. You should always wash acne prone skin with natural cleansers and lotions. "

Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, June 12, 2012

  Bukan sahaja kuruskan badan, badan rasa cergas, susu lebih banyak!

Apa khabar semua pembaca yang dihormati? Alhamdulillah di atas kurniaan nikmat Allah, yang masih memberikan kita ruang untuk hidup dan menabur bakti di muka bumi ini.  InsyaAllah saya nak kongsikan satu lagi testimoni dari ibu menyusu yang juga mengambil set untuk kurus.  Ibu menyusu sebenarnya boleh dapatkan semula berat badan asal dengan meneruskan penyusuan, tapi kadang kala proses pembakaran lemak berlaku dengan perlahan. Jadi ibu-ibu tak dapat rasa perubahan tersebut.  Oleh itu elok juga kita amalkan set kurus ni, ia bukan sahaja dapat bantu ibu-ibu kembalikan bentuk dan berat badan ideal tapi juga berfaedah untuk penyusuan.  Owh..tak mahu cerita panjang, jom baca emel customer ni!

kredit
Salam Kak Sherry...
Nak share cerita dgn akak ni... Tak sabar2 nak drop email ke akak..hehehhehe.. Hari tu kan saya beli set Shaklee dgn akak kan.. Set utk menyusu n diet sekali.. N saya memang betol2 puas hati lah dgn produk Shaklee ni.. Bila saya consume ESP..Memang susu saya byk giler....sekali pump je dpt lebih dr 5 oz..tu baru sebelah. blom due2 belah lagi tu...mesti pump tiap 2 ke 3 jam sehari smpilah skrg ni..Alhamdulillah stok susu utk baby pon byk..Rezeki kali ni tak putus lagi..
Yang keduanye yg saya perasan badan rasa cergas je..tak cepat penat, tak mudah lesu...maybe saya amalkan makan vitamin Shaklee yg akak suggestkan tu.. Memang membantu saya utk sentiasa aktif dan rasa segar je sepanjang hari..Maklumlah ada anak kecik selalu jaga malam..
Dan yang ketiganye pulak mestilah berat badan turun..Yang ni memang saya sgt puas hati... Saya lebih kurus berbanding bersalinkan anak pertama dulu.. Sebelum mengandung anak kedua ni berat saya memang tak boleh nak berubah dah..sentiasa 77kg...3 kg lagi nk bergerak ke 80..Seram tol time tu...diet tak menjadi..mcm2 produk dh saya cube tapi entahlah...mungkin belom jumpa yg mujarab.. pastu mengandung anak kedua sampilah 9bln kandugan...berat saya jadi 85kg.. Time tu dok terfikir boleh ke berat bdn ni berkurang or statik je makin bertambah..hehehehehe... Time pantang memang saya pantang betul..sampailah saya beli Shaklee dgn akak.. Saya tak sedar perubahan berat tapi org sekeliling yang mula perasan dan tegur..

Lepas sebulan berpantang pergi klinik..n timbang berat..wahhh....berat dh trn 73.4kg lah.. ni kira pencapaian yg bagus ni... saya tak nak suka sgt...kang takut leka..berat naik balik..hehehehehe...sampailah saya habis pantang 44 hari saya tak timbang lagi.. Sampailah semalam hari ke 59 saya pergi shopping mall..teringin sgt nak tahu berat bdn terkini..yelah nak tahu jugak berat saya ni bertambah ke berkurang... Akak nak tahu...berat saya turun lagi.. Sekarang berat saya 70.4kg.. Mcm tak caya je... sikit lagi mahu ke angka 6..yg tu kalau cecah ke angka 6+ kg memang saya buat puasa sunat syukurlah kak...mau taknye..saya dh lama tak rasa berat berkurang ni.. Saya target nk dpt berat 68 kg..berat sblm kahwin dulu 65kg..seb saya ni berangka besar... Saya pon rasa badan rasa ringan je.. Paha yang mcm batang pokok kelapa dulu pon dh makin kecik.. The best part yang paling saya suke...saya dapat sarungkan balik seluar jeans Levi's yg dah lama terperap dlm stor tu..seb tak leh masuk..skrg ni boleh la melaram balik..hehehehe..

Saya tak diet ape pun seb saya masih fully BF kan baby... apa yang saya buat..Saya tetap mkn 3 kali sehari..saya mkn vitamin Shaklee ikut aturan yg Kak Cherry bagi.. Makn Lecithin pas sarapan n lunch..n saya memang byk minum air kosong... So far memang saya berpuas hati dgn produk Shaklee ni.. n nak oder lagi Lecithin n Ostemetrix dgn akak.. :)


Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com