Wednesday, May 30, 2012

  Renungan....

If you think you are beaten, you are.
If you think you dare not, you don't.
If you like to win but think you can't,
It's almost a cinch you won't.
If you think you'll lose, you're lost.
... For out in the world we find
Success begins with a fellow's will.
It's all in the state of mind.
If you think you are out classed, you are.
You've got to think high to rise.
You've got to be sure of your-self before
You can ever win the prize.
Life's battles don't always go
To the stronger or faster man.
But sooner or later, the man who wins
Is the man who thinks he can.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, May 29, 2012

  Ramai pengguna yang berpuas hati dengan GLA, anda dah cuba?

Seronok baca banyak testimoni pengguna yang sangat berpuashati setelah mengamalkan GLA. Oh ya, mungkin ada yang terlepas pandang promosi bulan Mei ini.  Saya salin dari blog dilla, jom baca!
----------
Hari ini nak kongsi tentang GLA Complex Shaklee~ Produk of the Month of May ni...Apa yang fantas-the-best tentang GLA Complex Shaklee ni adalah ia mengandungi bukan 1 tapi 3 sumber utama yang BEST sebab punya banyak kegunaan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki  iaitu... 
  1. GLA (daripada Borage Oil) ~ yang sememangnya kaya dengan asid lemak omega 6 yang mana antara fungsinya adalah meningkatkan kesuburan dengan memperbaiki struktur sel pembiakan. 
  2. Vitamin E yang asli
  3. Sunflower Seed Oil

Antara fungsi GLA adalah 
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri 
  • Membantu menangani ekzema 
  • Membaiki sel rosak,
  •  Membina sel baru,  
  • melembabkan kulit, 
  • Mencegah asma 
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • dll...

Bawah dialog antara nani dan customernya yg mengidap eczema.. yg kulitnya dulu kudis tebal... 
sumber: Blog Nani
"Azmi : Salam pn. nani, i azmi, i ada terbaca blog u ttg penyakit eczema. i nk tahu ttg shaklee lbh lnjut bole ke? i ada eczema di sekitar badan. nk mintak opinion u, based on ur experience. tq
Amani : wsalam. before that i nk tanya u, apa ubat n cream yg u sedang pakai yer?
Azmi : Doctor bg ubat mkn n krim sapu (steroid). hampir 1 bdn kena, kepala dan muka baru naik. i nk tanya berapa harga utk set shaklee tu & berapa lama u pakai baru nampak hasil? Actually i kena inject steroid every 2 month. tapi since dh kerap sgt inject, doctor suggest stop injection...."
Setelah berpanjang lebar sms, Nani pun suggest set yang perlu diambil, tetapi kerana khuatir mengenai keserasian beliau dgn supplement yg dicadangkan, beliau hanya memilih untuk mencuba GLA. Hanya GLA..... Setelah seminggu, ini fedback from Azmi ....
"Amani : Salam Azmi, mcm mna dgn eczema n kulit u? Ada perubahan tak?
Azmi : wsalan nani. br 1 week. gatal dh kurang sikit. kulit pun nmpak surut sikit laa. tp i masih mkn ubat lg. tp lepas i mkn GLA ni kan, i mkn ubt 1 kali sehari jer. tu pun sbb i mkn seafood."
And, after 2 weeks........ ini jawapan en.azmi mengenai eczemanya.... 
"Azmi : salam nani. after 2 weeks consume GLA, +ve kulit dh 70% recovered. Gatal2 bdn dh kurang 80%. nani, I nk cuba ESP pasni. bintik2 parut dh kurang. Confirm nani, i memang serius nk try ESP nie...."

----
Dan bukan sekadar masaalah eczema... GLA Complex Shaklee juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerik, berkuping, bersisik.. Mari baca testimoni dibawah 
Sumber: blog Ida


------
Ini pula pengguna yang mengambil GLA untuk kesuburan ternyata mendapat hasil positif. Tahniah kepada 2 rakan kita yang telah berjaya mengandung! Tumpang gembira dan syukur tidak terhingga! Kita hanya berusaha, Dia yang menentukan,tidak salah mencuba bukan. sumber : Fatihanum 



Alhamdulillah banyak khasiat GLA Complex shaklee ni... ianya boleh diambil oleh lelaki dan wanita.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Sunday, May 27, 2012

  Blueberry muffin

Aktiviti hujung minggu cuti sekolah. Sengaja pilih resepi ini sebab ia mudah dan 'gerenti' jadi. Sesuai untuk diajar kepada anak-anak,mesti mereka seronok!


Inilah juga pilihan menu untuk jamuan hari guru di sekolah mereka minggu lepas. Kali ini saya biar mereka cuba sendiri.


Jom semak resepi yang saya salin dari fotopages rinnchan.


BLUEBERRY MUFFIN 

Bahan-bahan: 

280gm butter 

240gm gula castor 

4 biji telur 

2 camca kecil esen vanilla 

250ml susu segar 

400gm tepung gandum

4 camca kecil baking powder 

Blueberry filling secukupnya. 


Cara-cara: 

1. Ayak tepung gandum dan baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan. 

2. Pukul butter dan gula caster hingga berkrim dan putih gebu. 

3. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul adunan. 

4. Masukkan esen vanilla dan susu segar. Pukul sebati. 

5. Kaupbalikkan tepung ke dalam batter sedikit demi sedikit. Jangan terlebih mengadun. 

6. Isikan adunan ke dalam muffin cups separuh penuh. Isikan sesudu blueberry filling dan 

tutup semula dengan batter sehingga tiga per empat penuh. 

7. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25min -30min.


Saya dapat 72 biji muffin saiz kecil ini.

Kadang saya olah resepi ini dengan menggantikan tepung gandum kepada tepung naik sendiri,jadi tak perlu masukkan baking powder dan hanya ayak sekali sahaja. Hasilnya saya dapat cupcake! Owh ada beza ye antara cupcake dengan muffin. Tekstur muffin lebih padat berbanding cupcake.


Selamat mencuba!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, May 26, 2012

  Pilihan untuk bakar lemak : lecithin atau omegaguard?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Bagaimana GLA Complex bantu cepat hamil


Produk terlaris bulan Mei ini. memang banyak kebaikan GLA ini, bantu stabilkan hormon, kurangkan period pain, kecutkan ovary cyst dan berbagai lain. Boleh baca testimoni pengguna GLA di sini.

kredit

Entry ini adalah khas untuk mereka yang sedang berusaha mendapatkan zuriat. Tapi syaratnya tak ada masalah fisiologi seperti tiub falopio tersumbat, PCOS, sperma bermasalah, etc ya. Kalau ada masalah semacam tu sila jumpa dengan doktor pakar.

Untuk mereka yang ‘belum ada rezeki’, terutama untuk weekend wife/husband, kalau nak cuba dengan GLA Complex, amatlah saya galakkan. Kenapa? Sebab ia adalah salah satu keperluan tubuh (asid lemak perlu Omega-6) yang tak dapat dibuat oleh tubuh dan perlu didapati dari makanan.

GLA Complex dibuat dari Borage Oil. Bagaimana GLA Complex membantu seseorang wanita untuk cepat hamil?

Biasanya orang perempuan akan menghasilkan sejenis cecair semasa sedang subur. Tapi kekurangan asid lemak omega-6 tadi tu boleh mengganggu penghasilan cecair ni. Cecair kesuburan namanya :D Jika tiada/kurang cecair kesuburan ni, kurang sikit chance nak cepat hamil.

OK, bab rezeki tu lain cerita tapi kita wajib usaha kan.

Jadi sebagai salah satu usaha ialah dengan peningkatan omega-6 ni, dengan pengambilan GLA Complex secara konsisten. Sebenarnya banyak faedah GLA Complex ni tapi nak cerita bab cepat dapat anak je dulu. InsyaAllah ia bakal membentu terutama mereka yang menjalani kehidupan weekend couple.. Jarang jumpa kan.

Setakat ni alhamdulillah, dah ramai pasangan yang mencuba nak dapat zuriat pertama, kedua atau ketiga, dengan izin Allah dah berjaya. Malah weekend couple yang dah lama mencuba pun. Syukur.

Jadi kepada sesiapa yang masih gigih berusaha, dan mungkin nak tahu cara tengok cecair kesuburan boleh hubungi saya. Wanita saja ya, kalau ada para suami yang nak tau sila minta isteri anda untuk contact saya.

Untuk anda2 yang sedang berusaha nak cepat dapat anak ni saya bagi special discount untuk GLA Complex. Ye lah, sebagai ibu kita faham perasaan nak anak tu kan.

OK ini dia GLA complex tu. Halal insyaAllah.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, May 22, 2012

  Doa : Mengapa belum dimakbulkan

Tertarik dengan isu dalam Gen-Q bulan ini, tentang doa; bagaimana cara berdoa, adab berdoa, dan sebagainya. persoalan yang sering berlegar di benak kita, mengapa doa kita belum dimakbulkan? rasanya dah berpuluh (malah beratus kali) kita menadah tangan mohon doa kepada Allah, tapi masih jua belum dimakbulkanNya. Mengapa?

Hadith daripada Abu Hurairah bahawa Rasululullah s.a.w bersabda yang bermaksud: " Allah berfirman: Sesiapa yang mahu berdoa kepadaKu nescaya Aku menerima doanya.  Sesiapa yang mahu meminta kepadaKu nescaya Aku berikan kemahuannya.  Sesiapa yang mohon ampun kepadaKu nescaya Aku mengampunkannya"

Persoalan yang biasa timbul juga : bila doa dimakbulkan, adakah kesemua yang kita minta akan dimakbulkan?

Pengajaran daripada hadith tersebut, bahawa sesungguhnya Allah s.w.t menerima permohonan yang kita panjatkan dalam 3 cara:

1. Diperkenankan doa ketika di dunia dengan diberikan apa-apa sahaja hajatnya

2. Doa telah diperkenankan namun hajatnya itu disimpan dan akan diberikan di akhirat kelak

3. Doa telah diperkenankan namun bukan diberikan apa yang diminta tetapi dengan cara diselamatkan dirinya daripada bala bencana.

Kesimpulannya kita mesti bersangka baik dengan Allah, yakin bahawa Allah Maha mengetahui yang terbaik bila, bagaimana, berapa banyak akan dimakbulkan doa kita.
Bukankah kita sering mohon pada Allah agar kita diberikan hasanah di dunia dan hasanah di akhirat?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, May 21, 2012

  Set penyusuan Shaklee memang berbeza!

Macam-macam milkbooster boleh dicuba, samada dari jenis makanan, minuman mahupun supplement.  Tapi saya memilih supplement, sebab ia bukan sahaja memberi kesan baik sebagai milkbooster, tetapi juga untuk kesihatan badan secara keseluruhan.  Bila badan ibu sihat, sel-sel badan sihat barulah production susu berjalan lancar.  nak tahu apa pilihan saya?  Semestinya saya pilih set 3M.  Kenapa 3M, apa yang istimewa sangat dengan set 3M ni?

Jom kita baca beberapa feedback dari pengguna yang amalkan set 3M.
kredit
___________________________________________________________

Yann N Hafiz :alhamdulillah...setelah 3mggu consume set 3M...hasil perahan semakin byk...bermula dgn hanya 2oz sahaja sekali perah...syukur sgt2...mudah2an rezeki bb Zara semakin byk..TQVM to shaklee,ciput bob and seeha..

Rahimah Mastura Muhammad Alhamdulillah..sejak amik set 3m anak saya semakin kuat menyusu n pertambahan berat badan yang tak dijangka untuk baby berusia 2 bulan. Berat badan naik 5kg masa 2 bulan dari 3.8kg masa sebulan n dia reject susu fm n puting o kalau duduk dengan bs. Sentiasa mahu susu badan n alhamdulillah susu badan saya semakin hari semakin banyak. Syukur alhamdulillah n thanx pada suami saya sbb support susu ibu n thanx juga pada dia sbb belikan set 3m untuk saya ... =)

Nur Izzati Che Jawias apa yg sy buat Ramadhan lepas, sy amal set 3m. pastu pagi sahur tu ambik susu/horlicks+esp, mkn kurma n minum byk air... b4 sahur sy akan pump/pp..tgk mana sempat. n alhamdulillah sebulan bln puasa tu hasil susu mcm biasa, siang 3 kali pump mcm biasa..kene pump konsisten mcm hr2 biasa n mlm minum byk air..n yg penting, doa byk2 ;)
Ciput Bob Ifa amik set 3m+meal shake+omega+lechitin+vite. Sooper dupper berbaloi2....... Sumenya meriah dari segala aspek...... Syukur Alahmdulillah...
Zabrina Ar :nak share...Zawir lg 18 hari 8 bln..saya msih rase bgkak susu..pam pun leh dpt 30 oz sehari..tq to Allah n Shaklee..moga rezeki anak saya berkekalan...saya ambil 3m utk bfeed set..tk rugi beli..stok susu zawir utk jan ada 360oz...sape2 yg mkn vitz sila mkn dgn cara yg btl ye..bhubunglah dgn pgedar anda...hepi breastfeed...Alhamdulillah...
____________________________________________________

Mesti anda tertanya2 apa itu 3M.... itulah super dooper booster yang paling glamor.(refer gbr di bwh). Pendek kata , ia lengkap memenuhi keperluan nutrisi seorang ibu menyusu.... Jadi anda nilaikan sendiri yg mana satu anda inginkan utk dijadikan milk booster anda... yang penting jgn lupa konsep supply n demand dan juga menadah tangan memohon doa padaNya..

Set 3M. 
 
Juga baca di sini untuk ikuti kisah ibu-ibu yang telah mencuba set penyususan ini.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, May 19, 2012

  Wajah segar bebas dari kesan alahan

Antara produk Shaklee yang paling popular di dapuraulad selain set menyusu, ialah set kecantikan.  Set ini mengandungi vitamin C, B complex dan vitamin E.  Untuk anda yang ada masalah alahan kulit, saya cadangkan tambah alfalfa kerana alfalfa sesuai untuk yang bermasalah alahan (allergy).

Turut gembira dengan hasil positif seorang pelanggan yang sangat berpuashati menggunakan set ini, jom kita baca testimoni Normala ni.

Hari ni nak share kegembiraan one of customer sideline alin si Zeti Halim ni. sebelum tu  please take note that * kenyataan ini adalah pengakuan pengguna, kesan produk adalah berbeza ke atas individu... As long anda konsisten 21-90 hari & cukup minum air dalam sehari, insyaAllah anda juga akan menikmati kesan yang sama...

Kawan saya ni, Normala ada masalah alahan terhadap makanan laut yang agak teruk. Memang sebelum ni setiap kali makan udang ke, sotong ke, ketam atau yang sewaktu dengannya - hampir pasti akan timbul tanda-tanda alahan di seluruh badan termasuk muka. Bukan itu sahaja, jika makanan seperti mee dan nasi yang dimasak bersama makanan laut pun boleh mendatangkan kesan walaupun tidak dijamah seafood tersebut secara terus. Tanda ni akan ambil masa berhari-hari mungkin berminggu-minggu untuk hilang sepenuhnya. Sayangnya, kawan saya ni memang suka seafood. Nak tak nak dia terpaksa tanggung kesan alahan setiap kali teringin makan makanan kegemarannya tu.
Akhir Januari lalu, Normala hubungi saya untuk cuba produk SHAKLEE dan minta cadangan. Saya pun mencadangkan dia mencuba vitamin asas dalam kesihatan kulit seperti B-Complex, Vitamin C dan Vitamin E serta ditambah dengan Alfalfa yang sesuai untuk mereka yang alahan.
So, jom kita baca apa kata Cik Normala ni sendiri :

Jika anda berminat untuk mencuba set ini, hubungi saya untuk konsultasi dan maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, May 18, 2012

  Bagaimana kembalikan susu badan yang hampir kering?

Ramai ibu menyusu yang pernah alami susu merudum yang dahsyat hingga hampir kering susu badan.  memang tertekan sungguh perasaan si ibu ni. Masa tu dalam kepala dah mula merancang nak beri susu formula kepada anak. Tambah pula orang sekeliling (suami, mertua, babysitter) tak berapa menyokong penyusuan badan, lagilah si ibu rasa tertekan.

Oh NO.. Katakan TIDAK kepada susu formula! Jangan cepat menyerah kalah, jangan mudah putus asa dan jangan cepat putus akal. Jom kita berusaha, tambah ilmu, gali ilmu macamana nak atasi masalah susu merudum ni.  Jom baca pengalaman seorang ibu menyusu yang alami susu merudum selepas meninggalkan anaknya selama 10 hari ketika mengerjakan umrah baru-baru ini.

Kredit
"Ini adalah kisah saya sendiri, yang mana saya mengalami masalah susu merudum yang sangat dahsyat selepas balik dari umrah.
Dari purata 20 oz sehari kepada 3 oz sehari.
Apa? Ambil milk booster? Ambil supplement? ;) FYI saya adalah pengamal supplement dan untuk pengetahuan semua, supplement bukan PENYEBAB susu ibu menjadi banyak. Ada rahsia di sebaliknya… Itu cerita lain.
OK, bila susu saya merudum sehingga 70%, sudah pasti saya jadi resah. Betul kan? Siapa tak susah hati.
Jadi, apa yang saya lakukan?
(1) Praktikkan HYPNO-BREASTFEEDING. Ya, ramai yang kata ia bermula dari minda. Jadi perlu sentiasa positif dan yakin bahawa masalah ini dapat diatasi.
(2) BERSYUKUR sedar atau tidak, kita cuma tahu bersyukur selepas mendapat nikmat. Sedangkan sebenarnya nikmat itu akan datang lebih banyak bila kita bersyukur sebelum nikmat tu datang.
(3) BERDOA maaf cakap, saya dapati ramai ibu yang tidak amalkan ini. Berdoa untuk susu yang banyak dan mencukupi untuk anak. Tak perlu nak hafal2 doa tertentu pun tak apa (kalau hafal lagi bagus), doa je dalam bahasa Melayu atau bahasa apa pun. Allah faham.
3 elemen di atas perlu ada dalam diri setiap ibu yang menemui masalah dalam penyusuan. Kemudian..
POWER PUMPING
Ya, saya masih ingat seorang ibu mengadu kepada saya tentang susu badannya yang kurang. Beliau bertanya apakah milk booster atau supplemen extra lagi yang patut beliau ambil (beliau juga mengamalkannya).
Saya jawab mudah saja. Makanan harus seimbang, dengan semua elemen mengikut piramid makanan. Suplemen atau milk booster adalah pilihan. Seperti anda memilih baju, asasnya menutup aurat, kemudian warna, jenis kain, hiasannya… Semua terpulang kepada empunya badan.
Namun, sebagus mana milk booster itu pun, jika tiada stimulasi (dari pam atau bayi), tiadalah akan berhasil. Kerana susu ibu berkonsepkan – pengeluaran berdasarkan permintaan. Makin banyak permintaan, makin banyak pengeluaran.
Lalu saya meminta beliau melakukan 
power pumping
. Beliau yang pertama kali melakukannya, mengikut saja tips saya.
Selepas seminggu belia menghubungi saya “Terima kasih, Mommy Lyna! Sekarang susu saya dah banyak semula. Bagus lah power pumping ni,”
Syukur alhamdulillah.
Dan itu jugalah praktik saya selama 2 minggu kebelakangan. Setiap hari, saya melakukan power pumping 1 atau 2 kali.
Berapa lama baru nampak hasilnya? Sesungguhnya bukan overnight. Ramai ibu yang give up power pumping sebab katanya tak ada perubahan pun..
Ia bukan magic ya. Sehari dua memang tak nampak apa2. Saya sendiri selama 3 hari masih mendapat amaun yang sama. Hari ke-4 ada peningkatan sikit.
Dan saya mengambil kita semua aspek secara holistik. Fizikal, emosi…
Sabar.
Syukur.
Alhamdulillah selepas 2 minggu, susu saya dah 80% recover. Bermakna saya masih kurang 4 oz untuk kembali kepada asal. Dan daripada amaun semasa merudum hari tu, ia dah meningkat sebanyak 250%!
Jadi, buat ibu2 yang mengalami nasib yang sama.. Jangan berputus asa, berusaha, berdoa, bersyukur dan bertawakallah. Pasti Allah tidak membiarkan hamba-Nya selepas Dia memerintahkan ibu2 untuk menyusukan anak dengan lengkapnya selama 2 tahun.
Insya-Allah, biidznillah."
So ibu-ibu di luar sana, tiada jalan mudah untuk dapatkan susu yang banyak. Jangan cepat putus asa kerana rezeki anak tetap ada cuma ibu perlu sedikit usaha. Jangan stress jika susu sikit ok!
Bertenang ye!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, May 16, 2012

  Selamat Hari Guru!

Nukilan Allahyarham SN Dato' Dr. Usman Awang,1979

Guru oh guru....

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Selamat hari guru buat semua yang bergelar cikgu, ustaz/ustazah/pensyarah/pendidik. Moga Allah kurniakan kita semua kesabaran dan kebijaksanaan (hikmah) dalam mendidik anak-anak murid abad ini.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Boleh dapat 12oz dalam satu sesi? Macam tak percaya!

Entry ini saya tujukan untuk seorang ibu menyusu yang sedang memotivasikan diri untuk menjayakan penyusuannya.  Anda tahu anda siapa! Juga sebagai motivasi untuk semua ibu menyusu yang sedang mengalami susu merudum.

Saya ada dengar dan baca di beberapa blog cerita tentang beberapa 'milkbooster' iaitu makanan penggalak susu. Maklumlah, sebagai ibu menyusu yang kadang-kadang mengalami susu merudum ni, pantang dengar ada orang cerita pasal kejayaan 'milkbooster' mesti kita pun turut sama nak cuba. Ada yang kata dia minum kopi sebagai milkbooster, ada yang amalkan longan, ada amalkan sup lobak putih dan sebagainya.  Saya sendiri pernah konsisten amalkan air longan, memang menjadilah juga!  Cuma timbul rasa insaf dalam diri sendiri, takut lambat laun dapat penyakit kencing manis pula. Jadi saya mula mencari-cari info (melalui Internet) tentang milkbooster yang lebih selamat, tanpa kesan sampingan.

Hasil pencarian akhirnya saya bertemu dengan ESP.  Memang best ESP ni, bukan sahaja sebagai milkbooster, malah rasa bertenaga sepanjang hari (walaupun berpuasa).  Alhamdulillah saya tak perlu susah payah merebus, masak sup, segala... ESP lebih mudah! Itulah sebabnya kenapa saya sukakan ESP ni!
Jom baca pengalaman seorang  exclusively pumping mother (mengepam untuk susukan anak tanpa direct feeding) yang baru mencuba ESP.
kredit


Kak Nadiah adalah seorang yang bekerjaya...pernah ibu coretkan testimoni beliau dalam post mengenai menstrual. Beliau adalah salah seorang exclusively pumping mothers. Walaupun banyak kerja luar berbanding pejabat , ini tidak menjadikan beliau mengalah untuk terus mengepam demi si comel yang tersayang. Ini mesej terbaru yang ibu terima dari kak Nadiah yang ibu terima jam 9:31am:

Salam N, tak sabar akak nak bagitau...malam tadi before tido akak amik ESP mcm N bagitau tu...pukul 2pg tadi masa mengepam ...subhanallah! terkejut akak.... 12 auns..tak pernah dapat banyak macam tu...pukul 6 pagi tadi pam lagi dapat 9 auns, still banyak dari biasa...dan memang anak akak cepat kenyang dan susu lebih pekat....so akak asingkan 3 auns untuk dia minum...so , 2 kali pam tu aja dah dapat buat 15 auns stok...dan yang menakjubkan AKAK BARU MINUM ESP 1 SUDU! Syukur boleh buat stok banyak-banyak untuk pose...really work it dan lebih manis lagi ia berlaku dalam menstrual...so akak notice ambil alfalfa 3 times, set trial pack tu dan ESP betul2 buat susu akak banyak dan berkualiti...nampaknya N akan regular customer la...hehehe...thanks N....

Boleh email kak Nadiah bagi mereka yang ingin bertanya lebih lanjut pengalaman beliau ini di nadeeyya_kk@yahoo.com.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, May 15, 2012

  Bezakah Kalsium Shaklee (OsteMatrix) dengan kalsium lain?

Mungkin anda fikir semua kalsium adalah sama.  Fikirkan semula. Kerana OsteMatrix Shaklee memang berbeza!

kredit 
Ramai menganggap pil suplemen semua sama. Begitu juga apabila bercakap tentang sumber kalsium. Ramai yang menganggap semua kalsium adalah sama.

Jawapannya tidak. Kalsium, terutama pil kalsium adalah berbeza antara satu sama lain. Pil2 kalsium terdiri dari pelbagai jenis, antaranya calcium carbonate, calcium lactate, calcium citrate, calcium gluconate dan sebagainya.

Itupun, pil kalsium sahaja tidak cukup kerana ia memerlukan Vitamin D untuk penyerapan.

Apabila kalsium diambil bersama vitamin D, ya hasilnya tulang dan gigi yang kuat. Tapi tahukah anda itu tidak cukup?

Kerana tulang yang kuat perlu 'melekat' antara satu sama lain. Oleh itu ia memerlukan mangan, boron, copper dan sebagainya sebagai simen.

Kerana itu kita perlukan Ostematrix ;)



Jangan ambil mudah hal kalsium, kekurangan kalsium memberi kesan yang buruk kepada kesihatan.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, May 14, 2012

  Murah Hati Yang Mahal

Alhamdulillah rasa segar minda bila baca tazkirah pagi ni, dapat dari emel yang dihantar kawan kawasan perumahan. Kita sendiri boleh rasakan betapa nilai sedekah kita.  Jom baca!
kredit 
----------------------- 
Abah singgah solat di sebuah surau. Usai solat seorang budak menghampiri abah. Sebuah tabung derma dihulurnya. Raut wajah dan gaya pakaian budak itu meyakinkan abah bahawa dia adalah anak yatim yang mewakili sekolahnya memohon sumbangan. Abah menghulurkan derma.

Di suatu sudut beranda surau kelihatan seorang pakcik penarik beca sedang berehat melepaskan penat.

Budak itu lalu menghampiri pakcik itu dan menghulurkan tabung derma kepadanya.

Pakcik penarik beca menyeluk saku seluarnya yang lusuh. Sekeping note berwarna merah sepuluh ringgit dikeluarkan lalu dimasukkan ke dalam tabung derma tersebut. 


Budak itu mengucapkan terima kasih seraya berpaling untuk pergi. Tetapi pakcik itu memberi isyarat supaya menunggu. Pakcik menyeluk poket seluarnya yang sebelah lagi. 

Dia mengeluarkan beberapa note kertas berwarna biru dan hijau lalu dimasukkan kesemuanya ke dalam poket baju melayu budak itu. 

“Ini hok mu buat beli makanan.”

Abah kemudian menghampiri pakcik itu, sambil bertanya, “Berapo pendapatan pakcik sehari?” 

Dia berkata, “Tak tentu! Kade-kade ado, kade-kade tak dok.” 

Tanya abah lagi, “Bakpo pakcik sedekah semua duit pakcik kepada budak itu?” 

Jawabnya, “Budak tu anak yatim. Berjalan kaki jauh, lapar. Pakcik tak pe, ada beca, boleh kayuh lagi.” 

Subhanallah... Dia jauh lebih murah hati daripada abah. 

Abah mula berasa sebak. 

“Kalu gitu mari ikut ambo pergi makan.” sambil abah memegang tangannya.

“Hari ni pakcik posa.” jawabnya perlahan. 

Abah tidak mampu bersuara lagi..


Nota: Murah hati yang mahal nilainya ialah apabila sanggup menyumbang harta kepada orang yang memerlukan, sedangkan dia sendiri memerlukannya. Berbeza daripada murah hati yang sanggup menyumbang harta sama ada kepada orang yang memerlukan, dalam keadaan dia sendiri tidak memerlukannya..


Kelebihan orang yang murah hati..

1. Pemiliknya akan mendapat kasih sayang dan redha Allah SWT.

2. Bukti kesempurnaan akal, lapang dada dan besar jiwanya.

3. Akan mendapat pertolongan malaikat.

4. Semua manusia akan terdetik hatinya untuk membantu dan bergabung dengan pemilik sifat ini.

5. Seseorang yang berusaha menanamkan sifat ini dengan cara membiasakan dan memupuknya akan mendapat pahala yang besar dan kedudukan yang tinggi di sisi Allah SWT.

6. Ia adalah salah satu sifat Allah SWT dan para wali-Nya.

7. Ia dapat menyatukan hati dan menebarkan kasih sayang antara manusia.

8. Melenyapkan kebencian, kedengkian dan dapat meluluhkan hati.



SUBHANALLAH ! ♥

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, May 12, 2012

  So sweet.... coconut candy!

Tengahari tadi kami menghadiri majlis perkahwinan dua pupu di seksyen 11 Shah Alam.

Suka sangat dengan warna tema majlis ni, pink and green.  So nice sweet colour tambah pula ada candy kegemaran saya ni!




Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, May 11, 2012

  Kek keju oreo idamanku

Sudah lama saya 'mengidam' nak buat kek ni, seronok sangat bila jumpa resepi dalam majalah Saji mei 2012 ni. Sebenarnya saya tahu pasal kek ni melalui blog kak ita Azlita Masam Manis food blogger tu.  Apalagi.. terus cari majalah ni.


Sedap sangat kek ni,tapi tak boleh makan banyak,bimbang kolesterol. Takpe,lepas ni saya telan lecithin hihi...nyah kolesterol!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Keistimewaan susu ibu...tiada yang setandingnya!

Tahniah buat semua ibu yang sedang menyusukan anak.  Saya turut berbangga menjadi ibu menyusu. Kepada bakal ibu (bakal bapa pun perlu tahu ni!), ketahui keistimewaan susu ibu, kenapa kita perlu menyusukan anak dan dapatkan ilmu supaya alam keibuan anda lebih bermakna.
 
kredit

12 sebab kenapa anda harus berikan anak anda susu ibu


  1. Susu ibu sesuai untuk bayi secara semula jadi

  2. Susu ibu dalam keadaan steril dan bebas dari hama dan kuman

  3. Kandungan nutrien yang seimbang

  4. Susu ibu kurang kandungan protien dan kasein berbanding susu ibu. Kasien ialah protien yang dimendakkan daripada susu dan merupakan asas keju dan plastik.

  5. Susu ibu mudah hadam kerana lembut dan cair berbanding susu lembu yang pekat dan susah dihadam.

  6. Susu ibu lebih banyak mengandungi laktase, vitamin dan zat galian yang seimbang. laktase ialah sejenis enzim yang menukarkan gula dalam susu menjadi glukosa dan galaktosa.

  7. Susu ibu mengandungiprotien yang dikenali sebagai lactoferrin yang berkemampuan menghalang pembiakan kuman pada sistem usus bayi dan ini mengurangkan risiko cirit-birit

  8. najis bayi yang minum susu ibu akan menjadi asidik dan ini menyebabkan ketidaksesuaian untuk pembiakan kuman dalam sistem usus

  9. Susu ibu mempunyai sel yang datangnya dari badan ibu dan ia berupaya membasmi jangkitan kuman dan virus serta mengandungi enzim penting untuk menolong sistem penghadaman bayi.

  10. Sistem penghadaman bayi berupaya menyerap kandungan zat besi daripada susu ibu dengan lebih sempurna berbanding susu lembu.

  11. Dari segi psikologi, aksi bayi ketika menyusu merapatkan rangsangan kasih sayang kedua-dua pihak, ibu dan bayi.

  12. Hisapan mulut bayi membawa pelepasan hormon dari hipotalamus dalam otak yang meningkatkan kepantasan dan kecekapan involusi atau pengecutan rahim ibu. Ini menjadikan ibu tidak hamil dan menjarakkan kelahiran selepas penyusuan.
credit kepada Pn Shaidah

sumber : Rahsia minda hebat - Dato' Siti Nor Bahyah & Hj Muhammad Zakaria terbitan Telaga Biru
Iklan sekejap:.......

Jika anda masih mencari-cari......
Ini dia set makanan tambahan semulajadi dari Shaklee yang glamor dikalangan ibu menyusu. setiap hari mesti ada yang mencarinya. Jadi anda jgn ragu2 yer jika anda ingin mencubanya..... ramai dah teruja..betul3x.

Sila baca kisah2 ibu2 di link ini :kisah2 ibu yg teruja dgn shaklee


* Lengkap dengan Protein (Natural Soy), 8 kumpulan vitamin B, Kalsium-Magnesium dengan Vitamin D, Multivitamin dengan Zat Besi, 500mg Vitamin C serta Alfalfa (milk booster semulajadi yang digunakan sejak dahulu kala lagi) *

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, May 10, 2012

  Cakoi durian

Bunyi tajuk tu macam cakoi berperisa durian pulak...sebenarnya cakoi cicah serawa durian!

jiran bagi durian kampung, ulas kecil tapi manis!

homemade cakoi. kalau kurang rajin, beli je ada jual di gerai.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, May 9, 2012

  Renungan Rabu a.k.a Wordless Wednesday


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, May 8, 2012

  Tauhu sumbat hidangan teringkas

Sesuai untuk hidangan minum petang. Hidangan yang paling ringkas dan mudah disedia tapi mengenyangkan.

Resepi mudah aje, dah selalu buat jadi malas pulak nak taip resepi kat sini hihi... Untuk rujukan kakak Syaima', cuti sekolah nanti boleh buat lagi.

Boleh rujuk sini juga.
Bahan-bahan:
5 ketul tauhu
Timun (dihiris memanjang anggaran 11/2 inci
Tauge secukupnya
6 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
2 sb cuka makan
1 c sos cili
gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Goreng tauhu dengan api sederhana.
2. Toskan dan biarkan seketika.
3. Belah tauhu menjadi 2 bahagian segitiga (potong pada penjuru) dan masukkan timun serta tauge.

Sos
1. Potong cili dan bawang putih. Masukkan ke dalam pengisar dan dikisar hancur( masukkan sedikit air ye).
2. Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk kecil dan renih atas api yang kecil.
3. Masukkan cuka makan, gula dan garam serta sos cili. Kacau rata sehingga sos agak pekat.
4. Tutup api, sos sedia untuk dinikmati bersama tauhu.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, May 7, 2012

  Rasa lain macam bila lapar?

Dulu saya memang tak daya kalau tak makan nasi, rasa longlai semacan je.  Perut Melayu agaknya kena makan nasi tiap hari.  Kadang memang tak dapat nak elak,terpaksa skip makan nasi. Bukan sebab nak diet tapi masa yang amat mencemburuiku huhu..


Sarapan pagi merupakan meal wajib saya, sangat perlu!  Cuma kadang agak kelam kabut,tak dapat nak duduk menikmati sarapan dengan tenang.  Nak uruskan anak-anak ke tadika,nak bersiap pergi kerja. Walaupun saya dah siapkan sarapan dan hidangan lunch sebelum keluar, tapi nak duduk makan dengan tenang tu yang agak sulit kebelakangan ni.


Apa penyelesaian saya?  Syukurlah saya temui ESP yang sangat sedap dan mengenyangkan ni.  Bukan sahaja rasa bertenaga,kenyang lebih lama, malah membantu saya dalam penyusuan anak.  Memang susu ketara lebih pekat dan banyak.  Malah yang paling saya suka; berat badan saya makin menurun sekarang ni!  Wahh seronoknya!


Jom cuba!

Jika rasa lain macam bila lapar, makanlah snicker, ehh minumlah ESP!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Kek Krim Durian

Faisal suka makan durian. Untuk sambutan hari jadinya yang ke 7 baru-baru ni saya buatkan kek merah baldu bersalut krim durian.

Biasanya kek durian ni menggunakan kek span, kali ni saja nak cuba kelainan...
comot tapi wangi...kata Faisal

tebal isi durian ni

yummy!
Bagi saya kek ni agak manis, lain kali tak boleh guna kek merah baldu yang dah sedia manis ni. Tapi kata penggemar kek durian di rumah ni, kek ni sangat sedap. Lagi sedap daripada yang dibeli katanya! Mestilah...sebab umi guna isi durian gred AAA ni hihi..!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, May 5, 2012

  testing

mencuba new application


Published with Blogger-droid v2.0.4

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Hujung minggu yang sibuk dengan aktiviti 'baking'

Hujung minggu saya bermula Jumaat 12 malam. Kebiasaannya saya akan menyiapkan tempahan kek pelanggan waktu begini. Kenapa baking pukul 12 malam? Ohh saya midnite baker hihi...aman tanpa gangguan anak-anak terutama si kecik tu.

Minta maaf lambat upload gambar kek, harapnya jangan ada yang kecil hati ye!

Antara yang paling banyak ditempah:
RVC oleh Pn Anum

RVC oleh Pn Hakimah

RVC oleh Dr Hapiza

RVC kecil oleh Pn Azida

Choc Moist oleh Pn Azida juga

yang ni ditempah oleh anak-anak utk sepupu Fateen Ameera

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, May 4, 2012

  Vitamin untuk ibu berpantang dan selepas pembedahan

Masih mencari-cari supplement yang sesuai untuk berpantang? Apa kata anda cuba set berpantang Shaklee. Ramai yang sudah mencuba dan sangat berpuashati! Antara pelanggan yang sudi berkongi pengalaman menggunakan set ini:


Apa yang terkandung dalam set berpantang ni?
kredit

1. Vitalea : Multivitamin mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral, sebagai tambahan kepada mana-mana kekurangan makanan dari badan kita. Sangat bagus diambil oleh ibu-ibu yang berpantang atau yang baru menjalani pembedahan kerana kita tahu bahawa semasa berpantang banyak makanan yang tidak boleh diambil, dan multivitamin adalah pilihan terbaik bagi menggantikan makanan tersebut. Iron juga penting untuk ibu yang telah kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan.

2. Vitamin C: Penting dalam pembentukan kolagen dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan. Membantu dalam proses pemulihan luka dan membantu meningkatkan taraf sistem pertahanan badan.

3. B Complex: membantu mengatasi kelesuan, penting bagi kesihatan mental mambantu mencegah kemurungan dan sebagai penenang (anti stress). Perlu bagi urat saraf. Orang yang baru sahaja menjalani pembedahan tentunya merasa letih dan lesu akibat dari ubat bius dan pain killer yang diberikan. Jadi mereka memerlukan B Complex bagi mengatasi masalah kelesuan dan dapat mengatasi kemurungan.

4. Zinc Complex : Zinc membantu mempercepatkan proses baik pulih luka luaran dan dalaman, bagi yang tidak makan ikan haruan atau pati ikan haruan, zinc adalah pilihan yang tepat untuk menggantikan ikan haruan kerana tujuan sebenar makan ikan haruan adalah untuk mendapatkan khasiat zinc.

Juga sesuai untuk anda yang baru selesai menjalani pembedahan.  Hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, May 3, 2012

  Makan vitamin memang boleh menggemukkan jika ...

Ada kawan saya yang makan vitamin ni, dia ambil set penyusuan (ada 4 jenis dalam set tu), baru-baru ni dia bercadang nak cuba vitamin set kurus pula. Saya cadangkan ambil herblax, alfalfa dan lecithin. Katanya "banyaknya vitamin nak makan? Kenyang vitamin le jawabnya saya ni, tak payah makan nasi lagi ye?"  Ohh salah konsep tu, vitamin ni  tidak mengenyangkan dan juga tidak menggemukkan kerana vitamin tiada kalori, tetapi yang hairannya bagaimana ada yang makin gemuk selepas mengambil Shaklee.Pengambilan vitamin boleh menggemukkan ke? Tadi kata tak ada kalori kan?

kredit
OK begini konsepnya. Bila kita mengambil vitamin, ia tak sama macam makan makanan biasa. Vitamin adalah dalam bentuk dos yang pekat, badan kita perlu mencairkan nutrien ini untuk memudahkan pengangkutan dan penyerapan.

OLEH SEBAB ITULAH KITA PERLU BANYAK MINUM AIR BILA AMBIL VITAMIN

Jadi, bila kita tak cukup minum, sel2 tubuh kita akan 'dahaga' lalu ia menghantar isyarat ke otak. Akan tetapi, isyarat dari sel yang kehausan itu diterima oleh otak sebagai lapar. Maka otak menghantar pesanan kepada sistem kita untuk cari makanan, lapar ni..





Sedangkan kita tak perlu makan pun, cuma sel tubuh kita yang haus.

Lalu kita pun cari makanan dan makan sampai kenyang. Masa inilah tubuh kita menerima protein, karbohidrat dan lemak berlebihan.

Maka jika anda berada dalam situasi ini, anda mungkin asyik rasa lapar, nak selalu makan dan mungkin boleh gemuk.

Justeru, bila anda mengambil vitamin:-

(1) Minum air sekurang2nya 3 liter sehari
(2) Kawal pemakanan, jangan ikut sangat nafsu
(3) Tukarkan karbohidrat kepada sumber low GI

Jadi, pastikan anda minum sebanyak 3Liter sehari sekurang-kurangnya. Jika tidak....jangan salahkan vitamin ye!


Saya kongsikan tips minum air dengan cara yang betul supaya anda tidak perlu berulang-alik ke tandas dalam entry akan datang.

Mengambil vitamin perlu pengetahuan tentangnya. Kami menawarkan khidmat itu ^____^. Hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, May 2, 2012

  Pilih samada ubat atau vitamin?

Ada yang bertanya; masa bila kita perlu makan ubat dan masa bila pula kita perlu makan vitamin? Jawapan saya mudah aje: kita makan ubat bila sakit, kita makan vitamin waktu sihat untuk kekalkan kesihatan.

Tapi kesihatan kita juga ada turun naiknya, dalam kita duk jaga makan vitamin segala, terkena juga penyakit, selsema, demam dan macam-macam lagi. Maklumlah, sedangkan doktor pun boleh jatuh sakit; ini kan pula kita yang tak berapa menjaga kesihatan ni kan?

Walaubagaimanapun, kita ada pilihan samada nak ambil ubat atau vitamin untuk merawat atau mengurangkan risiko penyakit kita. Namun perlu kita ingat bahawa tindakan ubat dan vitamin ni berbeza, vitamin ambil masa dan tidak mempunyai kesan sampingan tetapi ubat bertindak pantas dan berkemungkinan ada kesan sampingan. Contohnya begini: anda sedang bersiap nak pergi temuduga kerja. Tiba-tiba anda sakit kepala migrain. Pilihan yang ada :

1. Makan ponstan, tidur sekejap, bangun  dah lega dan boleh terus pergi temuduga
2. Makan B complex dan Performance Drink, rehat di rumah dan tak pergi temuduga.

Tentulah anda buat pilihan 1 kan? Cuma kalau nak jaga kesihatan berpanjangan, eloklah kita amalkan vitamin kerana vitamin sangat sinonim dengan tubuh kita, tanpa dadah dan tanpa kesan sampingan!

Boleh ke ambil vitamin sebagai alternatif kepada ubat?
kredit

Lumrah bila kita hadapi masalah kesihatan, kita akan diberi ubat. Samada masalah itu berpunca dari perkara fizikal seperti kuman, mahupun psikologi, cara untuk menanganinya di hospital dan klinik biasanya adalah ubat yang berunsurkan dadah.




Walau bagaimana pun, ubat bukan satu2nya jalan untuk masalah kesihatan. Ada alternatif yang lebih baik, iaitu vitamin. Ini telah diamalkan oleh Dr Atkins (biasa kan dengar Diet Atkins) yang menggunakan vitamin untuk merawat pesakit insomnia, diabetes dan darah tinggi.

Jadi jom kita lihat apakah alternatif yang lebih sesuai untuk tubuh badan kita sebelum 'menyuntik' tubuh kita dengan ubat2 drug ni...

ANTIBIOTIK & ANTIHISTAMINE digantikan dengan GARLIC, VITA C, NUTRIFERON, CAROTOMAX, VITA E WITH SELENIUM

ANTIDEPRESSANT digantikan dengan B COMPLEX, OSTEMATRIX

UBAT DARAH TINGGI digantikan dengan OMEGA GUARD, OSTEMATRIX, VITA-C

UBAT TAHAN MUNTAH digantikan dengan B COMPLEX

UBAT RENDAH KOLESTEROL digantikan dengan B COMPLEX, VITA C, VITA E, OSTEMATRIX

UBAT SEMBELIT digantikan dengan HERB-LAX, OSTEMATRIX, B COMPLEX, VITA C

SEDATIF digantikan dengan B COMPLEX, OSTEMATRIX, ZINC COMPLEX

AWAS! ANDA TIDAK BOLEH BERHENTI MAKAN UBAT DOKTOR SEKIRANYA ANDA SEDANG MENGAMBILNYA. SILA DAPATKAN NASIHAT DOKTOR DAHULU.

Kenapa mengambil vitamin sebagai alternatif lebih baik dari makan ubat?

Kerana vitamin adalah komponen yang membina tubuh kita, sebaliknya ubat adalah dadah, yakni benda asing yang mengurangkan simptom kesakitan. Vitamin yang asli tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Pilihan di tangan anda :)




Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com