Tuesday, April 24, 2012

  Ovarian Cyst tak jadi dibedah setelah...

Pernah dengar 'ovarian cyst'? Setiap kali kita wanita normal yang mengalami kitaran haid, organ ovari akan membentuk gelembung yang dinamakan ovarian follikel. Ia mengandungi ovum iaitu benih wanita.  Menurut Dr Zubaidi selepas ovum dikeluarkan, ovarian follikel akan mengecut, tetapi ada juga setengahnya yang terus membesar melebihi 2cm.  Inilah yang dinamakan ovarian cyst.

Jom baca pengalaman seorang kawan yang pernah alami ovarian cyst.

Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa...tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di ovari saya....Dah besar 5cm katanya....
" An ovarian cyst is any collection of fluid, surrounded by a very thin wall, within an ovary. Any ovarian follicle that is larger than about two centimeters is termed an ovarian cyst. An ovarian cyst can be as small as a pea, or larger than an orange.Some ovarian cysts cause problems, such as bleeding and pain. Surgery may be required to remove cysts larger than 5 centimeters in diameter - Wikipedia "
Air muka doktor macam cuak je...Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya....dia kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana....kalu perlu, kne operate buang...
Operate? Alamak....seumur saya tak pernah kena bedah...dan sememangnya taknak operate...sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita....kesian badan kita....masa bersalin dulu pun, saya dah berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal...Alhamdulillah, Allah permudahkan...
so, doktor set kan tarikh untuk next appointment...
Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst tu masih 5.37 cm...Inilah gambar scan saya...
scan_cyst_01_800x613
Doktor dah mula plan nak operate saya...takpe, dia bagi can lagi sehingga next appointment utk pilih tarikh memandangkan anak saya baru 4 bulan dan fully breastfeed..Klau boleh, dia cadangkan saya operate bila anak dah umur 6 bulan supaya dah mula makan dan tak sepenuhnya bergantung pada susu badan...
Balik rumah, saya dah risau..saya memang nak elak daripada dibedah.
Terus saya tanya senior saya, kak cery, ada ke produk Shaklee untuk rawat cyst ovari ni? Beliau rekemenkan saya dengan GLA Complex dan saya mula makan pada awal bulan April.
Pada next appointment iaitu 04/04/2011, Saya scan lagi dan ukuran diameter berkurangan menjadi 5.03 cm.
scan_cyst_02_800x613
Doktor masih rekemen untuk bedah....saya minta tunggu lagi hingga next appointment pad 13/05/2011, tibalah pada tarikh untuk saya operate untuk buang cyst tersebut
Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!! Anda boleh lihat pada gambar scan ni ada tulis diameternya tu...
scan_cyst_03_800x613
Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab saya tak jadi dibedah..So, apa yang saya amalkan selama 2 bulan ni?
1) Mengambil vitamin Shaklee GLA Complex
GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.
GLA atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.
Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.

2) Memakai Pad Herba Avail
3) Mengamalkan baca doa untuk mengecilkan bengkak:
      " Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai  yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani...."
- Doa ini dibaca pada segelas air lalu diminum 2 kali sehari
Alhamdulillah, lepas je jumpa doktor, saya terus ke surau untuk sujud syukur....Sesungguhnya tiada yg lebih berharga daripada anugerah kesihatan yang baik....Syukur alhamdulillah....

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, April 19, 2012

  Kerja memasak kini lebih mudah dengan Basic H

Waktu yang paling sibuk bagi saya adalah ketika di dapur menyiapkan makan malam untuk keluarga. Balik dari kerja sekitar jam 6 petang dan ambil anak-anak dari taska, baru saya masuk 'office' kedua saya tu. Agak 'rushing' juga kejarkan masa sebab kami target nak selesai makan malam sebelum waktu solat maghrib.  Biasanya saya akan pesan pada anak supaya keluarkan ikan dari freezer terlebih dahulu. Kadang kala susah juga nak 'decide' apa benda nak suruh anak keluarkan siap-siap dari freezer sebab saya sendiri tak de idea nak masak apa. Jadi bila dah sampai rumah baru geledah cari bahan mentah yang ada dalam freezer untuk di masak.

Oleh kerana masa agak suntuk, memang agak kelam kabut nak memasak. Bila dah kelam kabut tu otak tak boleh berfikir dengan baik; akhirnya jadilah menu yang serba ringkas dan 'masak-apa-aje-yang-sempat'.

Tapi sekarang tidak lagi dengan bantuan Basic H!  Wahh gembiranya saya sebab waktu penyediaan lebih pendek, saya dapat tumpukan perhatian di dapur. Baru seronok memasak!

Bagaimana Basic H membantu?

Saya keluarkan ikan dari freezer (ikan dlm plastik) dan rendam dalam air yang dititiskan dengan Basic H ini.  Ternyata ikan tersebut lebih cepat defrost dan boleh dimasak seperti biasa. Ujikaji yang pernah saya lakukan untuk membandingkan kesan penggunaan Basic H: ia dapat menjimatkan masa hampir 2 kali ganda berbanding tanpa Basic H.

Tips
Oh ya, saya ada tips untuk mempercepatkan lagi defrost ikan yang direndam ni. Kalau anda berminat nak tahu tips tersebut, jangan lupa emel saya ye!

Adakah ia selamat digunakan?
Saya juga rendamkan sayur dan buah-buahan menggunakan Basic H. Lebih yakin akan kebersihan sayuran dan buah tadi kerana Basic H ini dibuat daripada minyak jagung, yang penting ia :


  • Tidak bertoksik
  • Tanpa gas beracun
  • Tanpa bahan kimia berbahaya
  • Tanpa bahan pewangi
  • Lembut pada tangan
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
Tahukah Anda?
Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.

Hubungi saya melalui emel untuk mendapatkan produk ini!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, April 18, 2012

  Masalah sembelit? Kini tidak lagi dengan Herb-Lax!

Kebanyakan ibu lepas bersalin menghadapi masalah sembelit. Siksa sungguh rasanya tak dapat 'membuang' sisa buangan dari badan, tambah pula kalau si ibu ada kena jahitan selepas bersalin. Saya pernah alami perkara yang sama. Malah bukan selepas bersalin sahaja, kadang masalah sembelit ni boleh berlaku kalau saya kurang minum air dan kurang makan buah-buahan. Saya percaya ramai juga yang alami masalah ni kan?

Ada yang dapat selesaikan masalah sembelit dengan minum jus prune, ada juga yang makan buah betik dan tak kurang juga yang terpaksa ambil julap di farmasi.  Apa pun pilihan anda, pastikan ia tidak mengganggu perut. Kadang kala pengambilan ubat, julap dan bahan herba tertentu boleh menyebabkan perut tidak selesa, memulas dan boleh juga jadi cirit-birit.

Sekarang saya tak risau lagi sebab saya dah jumpa remedi yang sesuai dan selesa untuk perut. Ramai kawan-kawan saya yang mencuba produk ini juga turut berpuashati. Malah saya 'rekomen' untuk mereka yang ingin menguruskan badan.

Apa produk yang istimewa tu?

Herb-LaxTM Shaklee didatangkan dengan kombinasi herba yang telah digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas.*

Bagi menangani kesulitan membuang air besar, Herb-LaxTM yang lembut boleh membantu.

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa).  Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, April 17, 2012

  Keistimewaan Mealshake | Cuba dulu baru tau!

Sebagai ibu bapa kita memang rasa susah hati kalau anak ada masalah kurang selera makan. terutama jika anak yang cerewet tak makan sayur, memilih makanan dan hanya makan apa yang dia suka sahaja. Bagaimana nak pastikan anak kita mendapat nutrien secukupnya? Saya beri mereka Mealshake sebagai pelengkap sajian makanan anak-anak. Maklumlah, kadang ada anak-anak ni yang tak suka sayur, jarang makan buah dan sebagainya. Apa yang menarik sangat tentang Mealshake ni?


kredit  
6 fakta tentang Mealshake:


1. Nutrisi Lengkap

Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral'.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.

*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel 

Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.

*Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.


3. Untuk Pembesaran 

Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.

*Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Anti-oksida

Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.

*Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan. 

5. Pemulihan Kulit

Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.

*Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.


6.Detox 

Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.

*Sesuai untuk kanak-kana serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.


~ Rasa yang lazat digemari tua dan muda.Minuman lazat dengan fruktosa semulajadi,nutrien yang perlu untuk badan,tidak mengandungi pewarna tiruan dan gula tiruan.




kredit
Dan ini pula testimoni dari blog Pn Lia.. JOm baca..
jom baca testimoni Kak Ayu (ofismate saya tentang anak sedaranya yang baru 3 minggu mencuba Shaklee Mealshake..)..
"Sebelum ni Alif kalo makan dia mesti tunjuk 4 jari dia..maksudnya, cukup 4 kali (4 suap) dah tak nak makan dah..bukan sebab dia ada cacing ke ape ke..tapi memang dia taknak makan .. pastu badan..alahai kurus kering je..umur 4 tahun..anak-anak orang lain umur 4 tahun semua berisi..dah ler makan 4 suap je, pastu takde ulang2 dah makan..haiii...risau dibuatnya..kang tak cukup zat lar..kang terbantut lar perkembangan otak ke ape ke.. tapi, AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Mealshake, Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes sampai dia betul2 kenyang..and takde dah makan benda2 merapu tu..dan dia mula nampak aktif, ceria dan sihat.. sekarang ni bila waktu makan, dia dulu duduk di meja makan..kalo dulu panggil makan dah duduk kat meja makan pun tengok makanan je..masaklar sedap macamane pun dia cam takde selera nak makan..sekarang ni makan nak, siap kadang2 tu mintak makan walaupun baru few hours lepas makan..AlhamduLILLAH..."
Lebih banyak kisah menarik tentang Mealshake boleh baca di sini

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, April 16, 2012

  Minyak ikan tulen untuk kesihatan anak-anak

Pernah saya kongsikan tentang perbezaan minyak ikan dengan cod liver oil. Minyak ikan memang bagus untuk menyokong kesihatan sistem  kardiovaskular, bagus untuk membakar lemak dalam darah. Ramai pelanggan saya yang telah mencuba lecithin sekarang berminat untuk mencuba Omega Guard pula, katanya untuk kesan pelangsingan yang lebih optimum!

Syukur, kedua-dua anak saya yang ada masalah sinus sudah bertambah pulih sejak amalkan Omega Guard ini. Omega berfungsi memanaskan chest, juga sangat bagus diberi kepada anak-anak atau dewasa yang alami masalah asma. Jom baca apa kata Puan N yang telah amalkan Omega Guard untuk anak-anaknya yang ada masalah asma.

kredit 
Sejak mengandung Addin saya makan EPA [ nama barunya Omega Guard]....dan sehingga kini anak saya sangat gemar makan ianya secara kunyah begitu sahaja.



 Saya memang sediakan di rumah untuk di makan seisi keluarga.

Kenapa saya dan suami makan omega?
Omega antara supplement yang membantu meningkatkan DHA dalam tubuh badan kita. Secara tidak langsung ia juga membantu membakar lemak yang berlebihan di dalam tubuh kita. So kami amalkan pengambilan omega demi membantu mendapatkan kesihatan yang optimum termasuk kesihatan jantung dan daya ingatan yang cerdas.

Anak-anak bagus makan omega?
Kedua-dua anak saya ada mild asma....so agar chest mereka tak mudah sejuk saya berikan mereka kini selang sehari. Ia bagus untuk kecerdasan otak, untuk chest dan imuniti. Namun pengambilan vitamin ini perlu diiringi dengan keperluan air yang mencukupi.

Siapa yang sesuai amalkan Omega? *

1. Semua golongan lelaki dan wanita
2. Mereka yang ada masalah kolestrol HDL yang rendah,
3. Mereka yang sedang membesar dan belajar
4. Mereka yang ada masalah angin ahmar
5. Mereka yang ada risiko menjadi pelupa
6. Ibu yang mengandung dan menyusukan anak


Apa kata Dr Bruce Miller?





OmegaGuard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.
Penyelidikan menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.*

Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*


Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, April 14, 2012

  Susu lembu tanpa laktosa? | Alternatif untuk anak

Lumrah anak-anak yang sedang membesar kadang kala ada masalah kurang selera makan. Pening juga kepala ibunya memikirkan menu yang sesuai untuk si anak, alih-alih anak hanya makan makanan yang dia suka. Kalau pilih makanan sihat, ok lah juga; kalau dia pilih makanan rapu?

Ada juga pandangan ibu bapa bahawa anak-anak ni kalau tak makan banyak pun takpe, yang penting dia minum susu.  Yakin ke anda yang kandungan dalam susu (formula) tu dah melengkapi keperluan nutrien anak? Saya agak ragu dengan iklan-iklan kebaikan susu formula di TV. Tambahan pula kebanyakan anak saya ada masalah 'Lactose intolerance' ketika kecil.  Jadi saya pastikan anak-anak menyusu badan selama yang boleh, kemudian saya tambah dengan susu tanpa laktosa selepas usia menyusu mereka.
Ada susu tanpa laktosa? Jom baca ni!

kredit
Apakah laktosa?
Laktosa adalah gula disakarida semulajadi dalam susu lembu. Laktosa diuraikan kepada glukosa dan galaktosa untuk dicerna dalam tubuh.
Lactose intolerance berlaku bila tubuh tak dapat tukarkan disakarida yakni laktosa kepada monosakarida iaitu glukosa dan galaktosa


Alternatif kepada mereka yang mengalami lactose intolerance boleh mengambil susu soya atau susu badam atau SUSU LEMBU TANPA LAKTOSA. Bagaimanakah susu lembu tanpa laktosa?
Susu lembu ini diberikan sejenis enzim untuk menukarkan laktosa sehingga 100% dan menjadi monosakarida iaitu glukosa. Dari segi khasiat susu, susu lembu tanpa laktosa sama seperti susu lembu yang asalnya.


Jadi ibu bapa kalau anak2 ada lactose intolerance boleh cuba susu lembu tanpa laktosa ni.. Kalau taknak susu soya. Cadangan? Hehe saya bukan nak cadangkan tapi nak offer ^__^
Diskaun istimewa ni.. Untuk mereka yang tak suka soya (sesetengah orang kan skeptikal dengan soya) tapi nak dapatkan khasiat protein tanpa laktosa boleh order Mealshake ni dengan saya.
Special discount untuk pembaca dapuraulad.


Sesiapa pun boleh minum.. Dari 1 tahun ke atas.. Sampailah ke warga tua. Rasanya pun sedap sangat! Untuk kanak2, ibu mengandung & menyusu, bodybuilder, orang yang nak kulit cantik, warga emas… Memanh elok sangat. Lagi2 sebab ia free-lactose, jadi badan tak banyak kerja nak uraikan laktosa tu kepada monosakarida.
Di rumah saya ni memang selalu ada stok.. Hehe kena ada, tak senang duduk saya kalau dah habis. Yang penting ia tak dibuat dari bahan2 merapu (bahan vitamin tiruan) dan ada ujian klinikal.
Penting ke ujian klinikal? Sebenarnya tak wajin buat pun kalau bukan produk ubat-ubatan tapi Mealshake dan seangkatan dengannya ni lalui juga sebab nak pastikan ia benar2 selamat.

Antara kebaikannya untuk atasi masalah sembelit, kurang selera makan, malah budak2 asma pun ada yang dah kurang simptom asma diorang dengan Mealshake ni. Masa ni la nak cuba, offer special bulan ni je tau!  Hubungi saya untuk harga istimewa sepanjang April 2012.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, April 13, 2012

  12 bahan supplement yang perlu dijauhi | kenali supplement yang anda ambil

Pernah terlintas di fikiran saya: adakah semua supplement sama? Ya, saya tahu ada supplement organik, natural dan yang malangnya ada juga yang sintetik. Kenapa ada orang jual supplement sintetik? juga terfikir : adakah supplement yang claim natural itu selamat? Owh.. bimbang juga nak ambil supplement ni, tak boleh sebarangan mesti pilih yang selamat, semulajadi tanpa kesan sampingan.  Macam-macam persoalan yang timbul. Jom baca panduan ini supaya kita dapat kenalpasti supplement yang kita ambil bebas daripada 12 bahan yang perlu dijauhi ini.

kredit
Adakah anda rasa semua suplemen sama?

Mungkin anda rasa "Alah.. beli je kat farmasi.." ataupun "Alah brand apa2 pun sama je..". Anda salah samasekali... Memang tak sama.. sangat2 tak sama.

Tahukah kalau makan vitamin sintetik tu macam makan buah plastik?

Dan.. kalaupun suplemen tu claim ia adalah natural.. tak semua bahan natural tu selamat. Betul tak? Contohnya cendawan.. ada cendawan beracun kan?

So macamana kita nak tahu suplement tu selamat atau tak? Jom ikuti panduan ni...

Check suplment anda ada tak 12 bahan berbahaya ni???


NAME
(also known as)
PURPORTED USES
POSSIBLE DANGERS
COMMENTS
ACONITE
(aconite tuber, aconitum, radix aconite)
Inflammation, joint pain, wounds, gout.
Toxicity, nausea, vomiting, low blood pressure, respiratory-system paralysis, heart-rhythm disorders, death.
Unsafe. Aconite is the most common cause of severe herbal poisoning in Hong Kong.
BITTER ORANGE
(aurantii fructus, Citrus aurantium, zhi shi)
Weight loss, nasal congestion, allergies.
Fainting, heart-rhythm disorders, heart attack, stroke, death.
Possibly unsafe. Contains synephrine, which is similar to ephedrine, banned by the FDA in 2004. Risks might be higher when taken with herbs that contain caffeine.
CHAPARRAL
(creosote bush, Larrea divaricata, larreastat)
Colds, weight loss, infections, inflammation, cancer, detoxification.
Liver damage, kidney problems.
Likely unsafe. The FDA advises people not to take chaparral.
COLLOIDAL SILVER
(ionic silver, native silver, Silver in suspending agent)
Fungal and other infections, Lyme disease, rosacea, psoriasis, food poisoning, chronic fatigue syndrome, HIV/AIDS.
Bluish skin, mucous membrane discoloration, neurological problems, kidney damage.
Likely unsafe. The FDA advised consumers about the risk of discoloration on Oct. 6, 2009.
COLTSFOOT
(coughwort, farfarae folium leaf, foalswort)
Cough, sore throat, laryngitis, bronchitis, asthma.
Liver damage, cancer.
Likely unsafe.
COMFREY
(blackwort, common comfrey, slippery root)
Cough, heavy menstrual periods, chest pain, cancer.
Liver damage, cancer.
Likely unsafe. The FDA advised manufacturers to remove comfrey products from the market in July 2001.
COUNTRY MALLOW
(heartleaf, Sida cordifolia, silky white mallow)
Nasal congestion, allergies, asthma, weight loss, bronchitis.
Heart attack, heart arrhythmia, stroke, death.
Likely unsafe. Possible dangers linked with its ephedrine alkaloids banned by the FDA in 2004.
GERMANIUM
(Ge, Ge-132, germanium-132)
Pain, infections, glaucoma, liver problems, arthritis, osteoporosis, heart disease, HIV/AIDS, cancer.
Kidney damage, death.
Likely unsafe. The FDA warned in 1993 that it was linked to serious adverse events.
GREATER CELANDINE
(celandine, chelidonii herba, Chelidonium majus)
Upset stomach, irritable bowel syndrome, liver disorders, detoxification, cancer.
Liver damage.
Possibly unsafe.
KAVA
(awa, Piper methysticum, kava-kava)
Anxiety (possibly effective).
Liver damage.
Possibly unsafe. The FDA issued a warning to consumers in March 2002. Banned in Germany, Canada, and Switzerland.
LOBELIA
(asthma weed, Lobelia inflata, pukeweed, vomit wort)
Coughing, bronchitis, asthma, smoking cessation (possibly ineffective).
Toxicity; overdose can cause fast heartbeat, very low blood pressure, coma, possibly death.
Likely unsafe. The FDA warned in 1993 that it was linked to serious adverse events.
YOHIMBE
(yohimbine, Corynanthe yohimbi, Corynanthe johimbi)
Aphrodisiac, chest pain, diabetic complications, depression; erectile dysfunction (possibly effective).
Usual doses can cause high blood pressure, rapid heart rate; high doses can cause severe low blood pressure, heart problems, death.
Possibly unsafe for use without medical supervision because it contains a prescription drug, yohimbine. The FDA warned in 1993 that reports of serious adverse events were under investigation.

Hmmm kalau ada suplemen 'semulajadi' yang ada bahan2 di atas... Rasanya mungkin anda boleh fikir lagi sekali dan buatlah keputusan yang wajar...

Mungkin anda bertanya, macamana bahan2 ni boleh ada dalam suplemen2 tertentu? Ini kerana, tidak semua syarikat suplemen vitamin berdaftar dengan FDA.Oleh tu mereka menggunakan bahan2 yang diharamkan oleh FDA seperti dalam jadual di atas.

Shaklee adalah sebuah syarikat yang mengikuti peraturan FDA, oleh itu Shaklee tidak menggunakan bahan2 yang dilarang oleh FDA dan menggunakan label yang di-approve oleh FDA.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, April 12, 2012

  Susu ibu berkurangan? Apa nak buat ni...

Saya percaya ramai ibu menyusu pernah mengalami keadaan susu mula berkurangan daripada biasa. Beberapa keadaan yang mungkin menyumbang kepada kemerosotan produksi susu adalah apabila:


  • Ibu dah mula bekerja 
  • Ibu mula kedatangan haid
  • Puasa
  • Ibu tidak konsisten mengepam susu
  • Anak mulai makan dan kurang menyusu
  • Ibu outstation dan kurang mengepam susu
  • Ibu mengandung lagi
  • Ibu mengambil ubatan tertentu
  • Ibu dalam keadaan stress
Walau bagaimanapun, konsep penyusuan ialah "bekalan berdasarkan permintaan" jadi selagi ada permintaan (hisapan anak atau pam), susu ibu akan terus ada (sekiranya ibu mengepam dan menyusukan anak).

Susu yang cair atau pekat bergantung kepada cuaca, umur anak dan praktik ibu. Misalnya ibu yang suka mengepam semasa payudara bengkak akan dapati susu badan yang diperah kelihatan cair. Susu ibu adalah susu paling berkualiti, walaupun ibu sendiri kekurangan nutrisi.

Namun, sebagai wanita masakini yang multitasking, ibu ada pilihan untuk menjalani hidup yang lebih baik dengan pengambilan supplement. Bukan sahaja ia membantu dalam kehidupan harian (dalam hal mempercukupkan zat yang kurang) tetapi juga melancarkan proses penyusuan. Misalnya, susu ibu mungkin kurang bila ibu stress atau tertekan. Jadi, pengambilan B Complex sangat bagus untuk melegakan tekanan pada badan dan otak.

Ibu bukan sekadar ibu, ibu juga adalah isteri, anak, kakak kawan, pekerja dan banyak lagi peranannya. Jadi ibu memerlukan sokongan yang kuat. Lebih-lebih lagi di zaman yang terlalu banyak pencemaran.

Jadi, pilihan untuk mengambil suplemen adalah sangat tepat bagi ibu yang sentiasa kepenatan. Antara pilihan ialah:
  • Vita-Lea
  • B Com
  • Vita-C
  • Ostematriz
  • Energizing Soy Protein
  • Alfalfa
kredit

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, April 11, 2012

  6 sebab kenapa anda perlu ambil ESP

Sejak awal tahun 2012 ni saya jarang tinggalkan ESP waktu sarapan. Kadang saya hanya bersarapan dengan ESP+Mealshake sahaja gara-gara kelam kabut menguruskan anak-anak sekolah.  Tapi saya masih rasa full sehingga jam 11 pagi, biasanya belum pukul 10 perut saya dah mula 'menyanyi'.

Apa istimewanya ESP ni?  Kenapa saya suka sangat ESP ni? Mula-mula sekali saya nak bagitau, ESP ialah protein iaitu Energizing Soy Protein.  Kenapa protein penting?
kredit
  • Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel. Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
  • APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
  • Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
  • ESP membantu penyusuan susu ibu. Susu yang terhasil lebih pekat dan bayi cepat kenyang. Owh..ada tips istimewa khusus untuk ibu menyusu, kalau anda berminat jangan lupa emel saya ye.
  • ESP lebih menjimatkan berbanding jika anda amalkan pengambilan air soya yang dijual dalam kotak. Malah lebih terjamin kualitinya kerana ESP dihasilkan dalam suhu yang terkawal, suhu yang tinggi boleh memusnahkan protein soya. Jadi tak payah susah payah nak buat air soya sendiri di rumah yang dimasak dengan suhu tinggi.
  • ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP. 
Kesimpulannya : ESP soya protin terbaik dgn membekalkan 9 asid amino penting utk pertumbuhan sel, bantu penyerapan lbh baik sume supplement,beri kesan yg optimum dan cepat berbanding yg xambil dan sgt sedapppp.. :)
___________________
Jadi tak mustahil kenapa  Shaklee ni merupakan supplement No 1 di US. Ada yang tanya: boleh tak kalau ambil vitamin shj tanpa ESP?  Jom kita baca apa kata cik puan puteri yang berpengalaman menggunakan produk ini.
~~~~~~Pautan
Puteri Yusof.Esp bantu sihatkan sel. Sel yg sihat dpt serap vitamin lain yg awak amek tu dgn lebih baik. Kalo sel tak sihat, vitamin amek masa lebih lama utk diserap dan efektif. Sbb tu saya suggest amek esp skalik...Kenapa esp shaklee, psl ianya confirm bersih selamat non gmo dll. Kalo beli homemade soya pun tak seasli esp. Bonusnya kulit gebu, anjal,
~~~~~~

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Yong Taufu resepi mak mertuaku

Saya tak pernah makan yong taufu, antara sebabnya ialah susah nak dapat keluaran Muslim.  Kebanyakan yang dijual di pasaran mahupun pasar malam adalah hasil keluaran bukan Muslim, jadi memang tak dapat nak merasalah macamana rasa yong taufu (YTF) ni.  Hinggalah bila berkahwin dengan orang Selangor (ehh orang bukan Selangor pun ada juga buat YTF ni kan?), mak mertua memang terkenal dengan resepi YTF yang sedap dan lazat ni.  Agak berbeza dengan YTF yang biasa nampak dijual di pasar malam, YTF ini memang special.  Jom cuba!

Kepada yang ingin mencuba resepi ni, umi nak warning sikit; resepi ni memang leceh, banyak kerja dan renyah membuatnya. Tapi untuk hasil yang sangat memuaskan hati, apa salahnya mencuba kan? Mak teh jangan lupa cuba ye?

Bahan-bahan hanya sayuran (peria, terung, bendi, cili merah, cili hijau), tauhu dan isi ikan tenggiri. Mula-mula ambil isi ikan (mentah ye) tambah sedikit tepung ubi dan tumbuk lumat. Bersihkan sayuran, keluarkan biji cili, biji bendi. Sumbat isi ikan tersebut. Kemudian sayuran berinti ikan ini digoreng. Ada juga yang kukus atau rebus, tapi saya rasa yang digoreng lebih sedap (lebih berminyak huhu...). Sesekali nak makan biar yang sedap kan? (alasan untuk sedapkan hati sendiri nih)
sebelum
YTF ini boleh dicicah bersama sos, makan bersama sup. Oh ya, sup lupa nak tunjuk kat sini. Senang aje buat sup, hanya tumis bawang putih dan sedikit taucu, masukkan tulang dan kepala ikan tenggiri tadi bersama air secukupnya. Jangan lupa letak sedikit garam tau.
selepas.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, April 10, 2012

  Tips kenali vitamin E yang selamat

Ramai yang ambil set skincare amat berpuashati dengan hasilnya. Apa yang ada dalam set skincare?
Set ini mengandungi vitamin C, B Complex dan Vitamin E. Saya juga simpan vitamin E di rumah untuk kes-kes kecemasan seperti anak terjatuh, luka-luka kecil, simpan dalam peti First Aid. Vitamin E ini juga boleh dibuat masker, sapu kat muka sekali seminggu; jadi saya dah tak perlu ke spa lagi (hihi...jimat kos!).

Apa yang menarik tentang vitamin E ni? Owh..ada pelbagai kegunaan sebenarnya, tapi sebelum tu elok kita kenal dulu vitamin E yang mana selamat digunakan. Semestinya yang semulajadi bukan yang sintetik tau!

kredit
Tahukah anda terdapat 8 jenis vitamin E, dan hanya satu jenis alpha-tocopherol yang aktif dan mampu memenuhi keperluan manusia? Vitamn E jenis alpha-tocopherol adalah anti oksidan yang paling bagus.

Kekurangan vamin E alpha-tocopherol menyebabkan sel darah merah menjadi rapuh dan meningkatkan penghasilaan radikal bebas dalam tubuh. Lalu menjadikan tubuh kita mudah rosak disebabkan oksidasi.

Proses 'pernafasan' sel menghasilkan atom2 oksigen tak stabil dipanggil radikal bebas, tapi mekanisma dalam tubuh kita dapat menanganinya. Cuma bila banyak radikal bebas disebabkan faktor luar seperti pencemaran, penggunaan bahan kimia dan lain2. mekanisma antioksidan dalam tubuh kita dah tak mampu nak atasi semuanya.

Oleh itu tubuh kita perlukan antioksidan, seperti vitamin E dan vitamin C.

Selain dari bertindak memberikan ion negatif kepada atom oksigen yang tak stabil tadi, vitamin E juga memainkan peranan dalam:

  • Fungsi imun tubuh
  • Proses pembentukan gen
  • Metabolisma
  • Membantu menjaga permukaan dalam salut darah agar sentiasa licin - mengelakkan pembentukan plak kolesterol
  • Membantu menguatkan 2 enzim penting yang menjana sejenis bahan dipanggil prostacyclin, iaitu sejenis komponen yang menghalang blood clot dan memastikan salur darah sentiasa dalam keadaan baik
Antara sumber vitamin E yang baik:
  • Avokado
  • Biji bunga matahari
  • Kacang soya
  • Minyak dan buah zaitun
  • badam
  • labu
Tips memilih suplement vitamin E:
  •  Pastikan ia vitamin E semulajadi, pastikan tiada hurul l- atau dl- pada labelnya, Misalnya, d-alpha tocopherol adalah vitamin E semulajadi manakala dl-alpha tocopherol adalah vitamin E sintetik.
  • Kajian terbaru menunjukkan tubuh kita memerlukan 400IU vitamin E sehari.
  • Pilihlah yang mengandungi Selenium.
 Bukan itu saja, banyak sebenarnya kelebihan vitamin E ni. Kalau nak tahu ia juga dikenali sebagai vitamin CINTA. Nak tahu macamana kegunaannya? Hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, April 9, 2012

  Demam atau selsema | Hikmah di sebaliknya

Minggu lepas saya demam, setelah hampir dua tahun tak alami demam. Syukur kerana Allah menguji saya dengan ujian yang Allah tahu saya mampu hadapinya. Hikmah di sebalik demam atau penyakit yang Allah timpakan ini sebenarnya badan kita membina dan menguatkan sistem pertahanannya agar lebih bersedia untuk serangan berikutnya. Bukan semua orang dapat demam kan? Firaun contohnya tak pernah kena selsema mahupun demam.  Bila kita diuji itu tandanya Allah ingat pada kita, Allah sayang pada kita maka dikurniakan sakit ini sebagai ujian untuk menguatkan lagi badan kita. Tapi sayaratnya kita mestilah sabar dan redha, banyakkan mengingati Allah dan beristighfar selalu. Kerana kita yakin bahawa setiap musibah atau bencana yang berlaku itu semua dengan izin Allah jua. Jadi pohonlah kesabaran dan kekuatan moga kita kuat menghadapi ujian dariNya.

Jom kita baca apa rahsia di sebalik demam dan selsema!

kredit
Rahsia di balik demam dan selesema... Hehehe.. bunyinya misteri tapi tak semisteri bunyinya :)

Badan kita mengalami proses pembinaan imuniti.. sepanjang hidup. Ini kerana terdapat lebih dari 200 jenis virus penyebab selesema... dan tubuh kita membina imuniti setiap kali terkena salah satu dari virus tersebut. Setiap kali terkena jangkita virus, badan kita bertindak melawan virus itu dan membina kekebalan untuk serangan virus yang sama akan datang. Akibatnya kita akan demam.



Jadi tidak hairan bila anak2 sering demam dan selesema, mungkin setiap bulan.

Secara teknikalnya, selesema biasa adalah jangkitan pada bahagian salur pernafasan yang melibatkan tekak, hidung, sinus dan tiub bronkial. Apabila berhadapan dengan jangkitan virus, hidung dan tekak menghasilkan sejenis bahan kimia untuk membina imuniti. Sel-sel yang terlibat menghasilkan prostaglandins, yang merangsang keradangan dan sel darah putih.

Kemudian, suhu badan akan meningkat untuk mempercepatkan respon sistem imuniti, dan hingus menjadi banyak untuk memerangkap dan membuang partikel2 virus.

Jangkitan demam selesema pula mungkin mengakibatkan ketidakselesaan pada anggota badan yang lain, seperti demam panas, sakit sendi, kelesuan dan sebagainya.

Apabila kita atau anak demam dan selesema ringan, antibiotik bukan penyelesaiannya, kecuali bila sudah terkena jangkitan bakteria. Virus tidak boleh dibunuh oleh antibiotik. Apabila demam begini, tubuh kita memerlukan bantuan untuk menguatkan imuniti.

Apakah bentuk bantuan yang tubuh kita perlukan semasa demam?

Vitamin A - menyembuhkan membran yang mengalami keradangan dan menguatkan imuniti. Dos 15,000-25,000 IU sehari.

Vitamin C -Melawan virus dan mengurangkan inflamasi. Kajian sejak 1970 menunjukkan vitamin C mengurangkan ketidakselesaan dan memendekkan jangkamasa demam. Dos 1000 mg sehari.

Zinc - booster kepada sistem imuniti dan membantu melawan sesetengah virus.

Garlic - menguatkan imuniti dan membantu melawa virus.

Kebanyakan demam ringan tidak perlu rawatan doktor, memadai dengan pengambilan langkah menguatkan imuniti badan, banyak minum dan rehat. Namun jika demam berpanjangan dan terdapat simptom lain, cepat2lah ke klinik ya.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Sunday, April 8, 2012

  Cheezy cupcake

Sudah lama saya tak buat cupcake berkeju ni, rasanya sudah lebih 6 bulan yang lalu.

Resepi ni hasil eksperimen sendiri, saja nak menghabiskan keju yang berlambak dalam fridge.
Jom cuba!

Cheezy cupcake
oleh: umi of dapuraulad
Bahan-bahan:
90g mentega berkualiti tinggi
70g gula halus
110g tepung naik sendiri
1sb susu tepung
1 biji telur gred A
1/2 st esen vanila
1/2 c parutan cheddar cheese
50ml air
saya guna cheddar cheese yang ini
Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula hingga hancur
2. Masukkan telur, putar lagi
3. Masukkan susu tepung, tepung dan air secara berselang seli
4. Masukkan cheddar cheese, gaul sebati
5. Tuang adunan 3/4 penuh acuan
6. Boleh juga taburkan sedikit parutan cheese tadi ke atas adunan sebagai topping
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan. Bakar selama 25 min atau sehingga kek masak.

gebu...!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, April 7, 2012

  Kembali ceria!

Kasihan anak kecil saya Imran, gara-gara termakan telur tempohari agak teruk allergi di seluruh badan terutama mukanya naik bintik-bintik merah. Yang tak tahan bila tengok dia menggaru-garu, ya Allah sampai calar balar kulitnya.  Sudah banyak kali bawa jumpa doktor, dah jumpa doktor pakar kanak-kanak, juga doktor kulit semua beri respon yang sama; dia allergi dan ekzema. Mesti jaga kebersihan kuku, persekitaran, elakkan ambil makanan yang boleh cetuskan alergi, gunakan losyen, sabun khas untuk kulitnya dan seumpamanya.

Hinggakan saya serik nak bawa Imran jumpa doktor lagi, tiap kali doktor beri antibiotik saya rasa cuak sebab Imran akan alami cirit birit dan hilang selera makan. Pernah satu ketika dia diberi antibiotik sebanyak 3 kali dalam masa sebulan, ohh..saya rasa amat bersalah beri anak kecil ini makan antibiotik. Risau sebenarnya bila dapat tahu antibiotik ni tak sesuai diberi lebih dari 2 kali dalam masa sebulan, tambah pula ia mungkin mengakibatkan cirit birit pada anak.

Akhirnya saya bawa Imran jumpa doktor homoepati pula. Amat terkejut bila doktor minta saya pantang dari makan ayam, telur, makanan laut, ikan bilis, coklat dan pelbagai lagi makanan yang boleh cetuskan allergi. Bukan anak sahaja yang diminta pantang, malah maknya yang kena pantang! Wahh.. pertama kali jumpa doktor cakap begitu, biasanya doktor lain lebih fokus kepada kebersihan anak, kali ni saya yang lebih banyak kena jaga makan huhu... Nampaknya saya kena mulakan balik rutin sediakan makanan masak dari rumah untuk Imran bawa ke taska.  Baru saya teringat balik, rupanya Imran mula tunjukkan tanda-tanda allergi yang teruk sejak saya berhenti bekalkan dia makanan dari rumah!

tengok sini sayang..!

sukanya dia!
 Syukurlah dia sudah kembali ceria, sudah selera nak makan.
nampak bintik di muka

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, April 6, 2012

  Projek malam jumaat

Kebiasaannya saya jarang terima tempahan waktu hari bekerja, maklum sajalah FTWM (Fulltime Working Mom) yang tiada 'maid' macam saya memang kesuntukan masa. Bagi saya waktu malam di rumah adalah untuk anak-anak, nak ajar mengaji, nak tengokkan kerja sekolah mereka dan macam-macam lagi.  Tapi kali ni terpaksa korbankan masa anak-anak demi menjayakan satu misi,, (ehh bunyi macam projek besar-besaran pula..).

Pn Hayati tempah 60 biji cupcake vanila dan red velvet untuk makan-makan sempena 'kerja kawin' anak Prof Zainab. Jadi cupcake ni untuk dijamu kepada ahli-ahli kerja kenduri yang rajin dan sanggup meluangkan masa serta tenaga membantu keluarga Prof Zainab.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Shaklee memang berbeza!

Sejak menggunakan produk Shaklee saya memang merasai perbezaannya. Agak 'bias' jika saya sebagai pengedar yang bercakap sebegitu, tapi itulah yang diucapkan oleh kesemua pelanggan saya.  Yang terbaru saya nampak sendiri kesan perbezaan ke atas kulit anak saya Imran yang ada masalah ekzema, dah beberapa jenis krim, losyen, ubat yang diberi doktor tidak memberikan perubahan kepada kulitnya, malah ekzemanya makin menjadi-jadi.  Akhirnya saya nekad untuk terus menggunakan  krim Herbal Blend Shaklee, alhamdulillah dalam masa 2 hari sahaja sudah nampak perubahan ketara.  Bukan krim tu saja, banyak lagi produk Shaklee yang memuaskan hati seluruh keluarga saya.  Ohh..saya tak perlu ulang-ulangkan perkara ni, anda patut cuba sendiri untuk mengesahkannya!

Kenapa Shaklee berbeza ye? Nak tahu kenapa? Jom baca ni..!

kredit
FDA adalah singkatan kepada Food & Drug Administration, iaitu sebuah badan yang bertanggungjawab melindungi kesihatan umum dengan mengawal dan mengeluarkan peraturan terhadap sebarang produk dari kategori ubat-ubatan, vaksin, makanan kesihatan dan sebagainya.

FDA menetapkan garis panduan untuk diikuti oleh pengeluar2 produk farmasi dan kesihatan.

Contohnya menetapkan bahawa produk farmaseutikal perlu menjalankam ujian klinikal sebelum digunapakai oleh orang ramai.

Dalam bidang nutrisi (suplement vitamin), FDA menjaga beberapa aspek terutama dari segi 'claim' dan label. Tidak seperti produk farmaseutikal (ubat dari unsur drug), FDA tidak mengawal kesan vitamin tersebut terhadap kesihatan. Sebaliknya ia cuma mengawal claim dan penggunaan label.



Ha.. nak tahu bagaimana uniknya Shaklee di sini? Ini kerana Shaklee mengikuti semua regulation FDA walaupun peraturan itu TIDAK PERLU dibuat oleh produk2 suplemen.

Misalnya:

1. Ujian klinikal - produk suplemen vitamin TAK PERLU menjalani ujian klinikal, tetapi dilakukan oleh Shaklee.

2. Label - Shaklee mematuhi label FDA dengan tidak menyatakan bahan asas sebagai bahan utama. Misalnya minyak kelapa yang digunakan sedikit dalam Syampu Prosante ditulis sebagai 'Sodium Laurel Sulfoacetate' (bukan sodium lauryl sulphate ya, jgn keliru...!) kerana ia cuma digunakan sedikit dan bukan bahan utama. Bahan utama seperti Panax Ginseng ditulis sebagai Panax Ginseng.

3. Claim - Shaklee menyatakan bahawa produknya "tidak bertujuan untuk diagnos, mencegah atau merawat penyakit" kerana FDA melarang produk suplemen claim untuk merawat.

4. Kanak2, ibu mengandung & menyusu - beberapa produk ditulis pada botolnya "produk ini tidak sesuai digunakan oleh ibu hamil/menyusu dan kanak2" atau "jika anda mengandung atau menyusu, sila rujuk kepada doktor anda" ---> sebenarnya ia BUKAN TAK SESUAI digunakan oleh golongan tu.. tapi disebabkan dalam ujian klinikal yang dijalankan, Shaklee tidak melaksanakan ujian terhadap kanak2, ibu mengandung dan menyusu, jadi dia tulis sebagaimana regulation FDA.

Tak semua syarikat makanan kesihatan patuh pada undang2 FDA ni.. Malah ada yang salahguna. Misalnya dengan term 'natural', ada suplemen yang menggunakan bahan bahaya seperti merkuri dan plumbum kerana ia adalah bahan 'natural' @__@

Jadi berhati-hatilah memilih suplemen. Setiap suplemen TIDAK SAMA. Banyak suplemen sintetik malah yang tidak menjalani ujian klinikal. Ada juga yang mengandungi bahan-bahan dadah!

Bertindaklah dengan bijak. Jangan jadikan suplemen pembunuh senyap! Pilihlah yang benar2 organik, semulajadi, halal dan selamat.



Syukurlah saya dah jumpa produk yang sesuai, semulajadi, selamat dan berkesan.  Jika anda ingin mencuba, hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, April 5, 2012

  Sambutan hari lahir secara berjemaah

Sepatutnya pos entri ni minggu lepas, tapi asyik terlupa aje...
5 orang ahli keluarga kami sambut hari lahir bulan Mac: atuk, Hakim, Tok cik, Afiq dan Fawwaz.

mana Fawwaz ni?

tu pun dia... oh Atuk takde dalam gambar.
Seronok berkumpul ramai-ramai sesama anak beranak, makan-makan sambil rapatkan ukhuwwah.  Macam-macam ada, nenek buat yong taufu, nek cik buat stew lamb makan dengan french loaf, ada barbeque seafood dan chicken wings (ohh saya tak merasa yang ni...masih berpantang allergi), kami bawa puding karamel dan trifle bleuberry. Ada kek durian kegemaran Tok cik, cupcake dan kuih-kuih lain.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, April 4, 2012

  Makan untuk hidup, hidup untuk makan.

Samada anda setuju atau tidak; kebanyakan kita mengambil makanan bagi memenuhi nafsu makan atau menghilangkan lapar.  Bukan makan untuk kesihatan, makan makanan seimbang, makan secara sihat sebaliknya makan apa sahaja asal rasa puas dan seronok makan.  Itulah yang terjadi bila kita tak menilai khasiat pemakanan yang kita ambil, pakai sumbat aje asalkan sedap. Sebab itu juga kadang kala kita asyik makan makanan yang sedap di tekak, boleh jadi makanan yang sama berulang kali. Sepatutnya kita kena pelbagaikan menu, banyakkan pilihan makanan terutama yang tinggi serat, kurangkan lemak dan minyak. Bukannya asyik makan ayam sahaja, hinggakan menunya berlegar sekitar ayam goreng, ayam masak kicap, ayam masak merah, ayam halia, nasi ayam dan lagi-lagi KFC yang cukup kaya dengan kolesterol!
Bagaimana pula sikap kita sebagai ibu bapa, adakah kita menyajikan anak-anak kita dengan makanan sihat yang sesuai untuk usia mereka? Jom baca!

kredit
Menjadi ibu bapa di zaman moden ini sangat mencabar. Bukan saja dari segi lambakan media yang memberi kesan kepada sahsiah anak2, tapi juga dari segi kesihatan anak-anak. Sepertimana sabda Rasulullah SAW "Perut punca segala penyakit" jadi sebagai ibu bapa harus memastikan makanan anak-anak adalah yang halal, bersih dan berkhasiat agar kesihatan mereka terjaga.

Namun hakikatnya menyediakan makanan yang benar-benar baik dan berkhasiat adalah satu cabaran besar, kerana:

(1) Diet Yang Bertukar

Dulu-dulu orang menumbuk padi, mengirai gandum di rumah masing-masing. Hari ini semuanya dilakukan di kilang. Tahukah anda beras dan tepung yang putih dan cantik itu sebenarnya telah hilang nilai khasiatnya.

Begitu juga dengan susu dan minuman dari tumbuhan yang menjalani pelbagai proses yang menghilangkan zatnya. Walaupun zat2 tersebut ditambah semula ke dalam produk-produk ini namun sudah tentu tak sama dengan yang asli.

Suka atau tidak, hakikatnya kita sekarang banyak bergantung kepada kilang-kilang untuk mendapatkan makanan harian.

(2) Makanan Buatan Seawal Usia

Perkembangan industri telah membawa susu formula ke dalam diari kehidupan seorang ibu dan bapa. Bayangkan jika dari lahir lagi seorang bayi diberi 'makanan buatan'. Walaupun pengilang mendakwa produk mereka dilengkapi dengan pelbagai vitamin, mineral dan sebagainya, namun ia tetap makanan buatan yang mengandungi bahan-bahan tertentu untuk memastikan ketahanannya.

(3) Penggunaan Aditif

Terdapat lebih 3000 bahan-bahan aditif dalam makanan kita. Makanan-makanan yang dijual nampak cantik dan menarik, hakikatnya telah ditaruh dengan pelbagai bahan kimia.

(4) Makanan Segera dan Rapu

Cuba buka TV anda, iklan apakah yang paling banyak dimainkan? Adakah iklan "makanlah masakan ibu?", atau iklan "makanlah makanan sihat"? Hakikatnya iklan TV dihujani dengan Twisties, Coca-Cola dan sebagainya; tak lain tak bukan makanan rapu yang tiada nilai nutrisi. Dan kanak-kanak pula dikaitkan dengan makanan ringan seperti gula-gula, coklat dan sebagainya.

Hakikatnya, makanan yang pada asalnya sihat telah ditukar kepada:

  • Makanan segera
  • Makanan sejuk-beku
  • Makanan berlemak, dan
  • Makanan tipu!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, April 3, 2012

  Kementerian Kesihatan arah Sos Tiram 1M'sia ditarik balik

kredit

Kementerian Kesihatan hari ini mengarahkan semua sos tiram jenama Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) ditarik balik kerana didapati melanggar Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.
“Kami telah maklumkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, yang mempunyai kuasa untuk mengeluarkan produk itu dari pasaran.
“Produk itu mesti ditarik balik segera,” kata menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai kepada wartawan pada sidang akhbar di lobi parlimen hari ini.
Jelasnya, ujian makmal oleh Jabatan Kesihatan, kementerian itu mendapati sos tiram 1Malaysia yang dijual di kedai-kedai KR1M di seluruh negara, mencatatkan kandungan protein yang rendah daripada keperluan yang disyaratkan oleh undang-undang.
Sos tiram itu adalah satu daripada tujuh barangan yang didakwa oleh ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, mencabuli Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.
Pua sebelum ini berkata pada label sos tiram keluaran Lee Kum Kee dan Tesco menyatakan bahan bahan yang digunakan adalah dari ekstrak tiram. Bagaiamapun, katanya, sos jenama 1Malaysia pula menyatakan ia diperbuat daripada perisa tiram.
credit: CG Forum

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Perlu ke ambil supplement?

kredit
Seorang rakan yang dah lama saya cadangkan Shaklee, menolak mentah2 dan mengatakan beliau tidak mahu makan supplement, beliau cuma mahu minum XXXXX saja.

Saya tiada masalah... Tubuh kita tanggungjawab kita. Cuma saya nak kongsi kesilapan konsep yang sering berlaku.

Suplemen atau makanan tambahan adalah makanan2 yang kita ambil untuk 'support' keperluan badan kita. (Hakikatnya kita tak dapat semua zat dari makanan terutama antioksidan. Dan tahap keperluan antioksidan meningkat dengan faktor luar seperti pencemaran dan sebagainya)

Sedarkah hakikat bahawa minuman XXX ini adalah sejenis suplemen?

Beberapa bulan yang lepas, di dada akhbar terpampang keburukan mengambil suplemen, iaitu dikatakan penyebab penyakit. Masalahnya, ini adalah kerana 'suplemen' yang diambil itu adalah yang:-

- tidak mematuhi peraturan badan kesihatan seperti FDA
- tidak mendapat kelulusan KKM
- tidak diketahui bahan2 di dalamnya
- claim yang terlampau



Jadi produk minuman kesihatan yang dimaksudkannya tu adalah sejenis suplemen.. Tahukah kalian bahawa untuk mengeluarkan suplemen, sesiapa pun boleh lakukannya?

(wahh..sangat menakutkan fakta ni, bayangkan kalau sesiapa sahaja boleh keluarkan supplement sendiri, bubuh label jenama sendiri, kemudian upah orang buat test lebih kurang, lepas tu upah pengguna tulis testimoni macam-macam..erkk?? Sanggup ke anda makan supplement begini?)

Jadi pastikan suplemen anda:
- natural & selamat
- diluluskan KKM
- diluluskan FDA dan seumpamanya

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com