Wednesday, November 30, 2011

  Diet yang betul untuk dapatkan berat badan ideal

Cuti sekolah ni banyak majlis kenduri kahwin, sana-sini jemputan makan dan makan lagi huhu..memenuhi jemputan itu wajib jika tiada aral melintang, salah satu tuntutan untuk merapatkan ukhuwwah kan?

Makan, makan juga tapi kesihatan kena dijaga. Bila dah banyak makan makanan berlemak dan berkolesterol semua ni, kenalah usahakan untuk detox dengan cara sihat.
Umi nak kongsikan satu testimoni dari seorang pengguna produk Shaklee yang berjaya turunkan berat badan dan membina kembali keyakinan dirinya.  Terima kasih kepada Pn hasmah yang sudi berkongsi cerita. Umi salin semula di sini sebagai perkongsian dengan pembaca dapuraulad.
--------

Salam..
Sebelum saya mula berkongsi mari tengok gambar ni dulu ye..



Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..

Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2..jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu...

Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab saya sayangkan seluar tu..dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu..ceh..slim ke..haha..

Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah..
  1. Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..
  2. Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..
  3. Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)
  4. Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..
  5. Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program "Shape Your Body"..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..
  6. Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi "alah bisa tegar biasa"..
  7. Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..
  8. Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..
  9. Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..
  10. Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya... ;)
Memang lambat untuk saya daptkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..

SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus...biar lambat asalkan selamat..jom saya sharekan info produk Shaklee yang boleh anda pilih untuk DIET..Ianya cuma saranan..terpulang pada anda dan juga bajet ye..tiada paksaan..sebab kalau tengok 10 perkara yang saya buat 2 je bantuan dari Supplement..yang 8 lagi silalah baca..hehe..
-----------
Berminat?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Majlis Konvokesyen Tadika Si Cilik Pintar

Setiap penghujung sesi persekolahan tadika akan diadakan majlis konvokesyen bagi meraikan anak-anak 6 tahun yang bakal meninggalkan tadika dan memasuki alam baru persekolahan.  Majlis kali ni sangat meriah, diadakan di Auditorium Perpustakaan Awam Negeri Selangor pada Ahad 27 Nov 2011.

tadika pun ada konvo..!

Faisal yang paling seronok sekali, Syifa pun sama juga.  Kedua-duanya dapat hadiah pencapaian akademik.  Tapi yang lebih seronok sebab mereka berdua ada terlibat dalam persembahan teater muzikal bertajuk 'Keranamu Bunga'.

tempat pertama
Teater muzikal ini mengisahkan seorang raja di sebuah negeri di kayangan (Faisal sebagai Ayahanda) yang mempunyai 3 orang puteri.  Puteri sulong dan puteri tengah sangat cantik tapi si adik Puteri Bongsu pula hodoh.  Puteri hodoh ini sering dipinggirkan oleh kakak-kakaknya. Satu hari si puteri mendapat tahu bahawa ada sekuntum bunga sakti di bumi yang boleh menyembuhkan rupa paras yang hodoh menjadi cantik.  Malangnya bunga tersebut dimiliki oleh seorang ahli sihir yang jahat. Ayahanda melarang puteri bongsu turun ke bumi, namun puteri berupaya lari dari kawalan pengawal dan cuba mendapatkan bunga itu. Ahli sihir sangat marah bila dapat tahu ada orang cuba mengambil bunga kepunyaannya lalu menyumpah bunga tersebut menjadi beracun dan menukarkan rupa paras puteri bongsu menjadi lebih hodoh.  Ayahanda puteri membuat keputusan turun ke bumi mencari puterinya dan berlawan dengan ahli sihir untuk mengembalikan rupa paras puterinya.  Akhirnya ahli sihir dapat ditewaskan dan keadaan rupa puteri pulih seperti asal.

Macam tu lah lebih kurang jalan ceritanya.  Kakak syaima dapat rakamkan beberapa slot lakunan mereka.
Faisal ni memang sesuai pegang watak serius macam ni, yang kelakarnya ahli sihir tu 'speaking' dengan Ayahanda.  Jom kita tengok!
video

 Sejak hari persembahan tu kami panggil Faisal 'Ayahanda'!

abi pun dapat hadiah

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, November 29, 2011

  Vitamin untuk kecantikan kulit dan imuniti

kredit kepada Shaklee Malaysia.
Vita-E Complex®
Satu kajian yang dijalankan oleh sekumpulan penyelidik di Universiti Tufts menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E berupaya meningkatkan fungsi keimunan pada warga tua.¹
Satu kapsul gel lembut membekalkan:
  • 400 IU vitamin E dari sumber semulajadi.
  • 10 mcg selenium sebagai pelengkap bagi menyempurnakan aktiviti vitamin E.
1. Meydani, SN, Meydani M, Blumberg JB, et.al. Vitamin E supplementation and in vivo immune response in healthy elderly subjects: a randomized control trial. Journal of the American Medical Association 1997; 277:1380–1386.









* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Umi pernah kongsikan tips untuk  kulit bebas jeragat dan juga tips dari spa yang menggunakan vitamin E untuk kulit lembut berseri.

Jom kita cuba!  Hubungi umi di 013-3623889 atau emel ke norasiah99@gmail.com untuk maklumat lanjut.  Istimewa untuk pelanggan dapuraulad anda layak untuk dapatkan promosi, jadual pengambilan vitamin, tips, konsultasi, dan banyak lagi.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Sunday, November 27, 2011

  Kulit berseri selepas amalkan set D -pengalaman Nadia

Semua orang terutamanya wanita inginkan kulit muka yang mulus, gebu, licin.  Selain daripada penjagaan luaran iaitu menggunakan pencuci muka, toner, pelembap dan sebagainya, penjagaan dalaman juga sangat penting malah akan berkekalan.

Sangat teruja membaca testimoni di blog MommyLyna, testimoni oleh seorang pengguna set D skincare.  Jom kita baca! Umi salin semula di sini untuk tatapan semua.

kredit kepada MommyLyna
Saya terima email Nadia pada satu pagi, dan amat mengejutkan saya. Kenapa? Sebab saya belum pernah tengok gambar sebelum dan selepas.. selain dari set penyusuan yang mana perubahan pada susu ibu dari segi warna dan kuantiti selepas mengambil set breastfeeding Shaklee ni. Tapi pada wajah saya tak pernah tengok.
Adakah set skincare Shaklee ni boleh menghilangkan parut jerawat? Jeng jeng jeng… mari kita tengok pengalaman beliau.
Email dari Nadia (tanpa edit) :
———————
Gambar ni nadia saje nk tunjuk kat akak. Gambar sebelum nadia amik setD dan slps amik setD..sebelum amik tu,muka mmg da berparut,berparut je nadia blh tahan lagi,jerawat naik tak henti2..tak cukup dgn tu,muka nadia jadi kusam,jadi makin gelap..mmg malu sgt2..mase tu tak kisah sgt,sbb nadia tgh praktikal,tapi bile da nk bukak sem baru,ase segan nk p blaja ngan keadaan muka camni..hilang keyakinan diri..usha2 dlm internet,jmpe la blog akak sal Shaklee ni..amik risiko nak try mkn vtamin ni..hehehe..doktor ckp ok,dia ssuai utk vtamin tmbhan..tu berani order ngan akak..bln7 2011 nadia try SETD ni,Alhamdulillah,walaupun awal2 pengambilan,jerawat nadia naik bertambah banyak,tapi dia beransur2 hilang..parut pun da kurang,xde bintik2 hitam dah..sekarang ni nadia da blh mkn mknan laut dah,xperlu isau tkt jerawat naik..gambar terbaru nadia ni,hsl pngambilan vtamin setD..xperlu edit2 dah..sbb parut da kurang..hehe..i’Allah nadia akn trs amalkan pngambilan vtamin ni
———————–
Nak tengok gambar beliau?
Ini dia
testimonial set kecantikan kulit
Masya-Allah, sangat obvius kan perubahannya. Kalau nak kata pencahayaan, no 1 dengan no 2 tu lebih kurang je cahayanya.
Alhamdulillah,syukur pada-Nya dengan kurniaan ini.
Saya juga ada terima beberapa feedback dari pengguna set B (tanpa vitamin E). Saya dapat SMS macam ni:

“Lyna, kenapa ramai orang puji saya makin berseri dan nampak muda. Vitamin ni untuk awet muda ke?”

Malah, downline saya yang baru menjadi ahli Shaklee memberitahu kawan2 di pejabat ramai yang perasan wajahnya semakin merah macam pakai blusher. Ye lah, kalau tak kusam je kan.
Khas buat wanita yang nak sentiasa nampak cantik dan ibu-ibu kira menyusu atau tidak, sempena kegembiraan Nadia ni saya sediakan hadiah menarik bersama trialpack dan fullpack set D (skin care/kulit cantik). Cepat2 dapatkannya sementara stok masih ada! Hubungi umi segera di 013-3623889 atau emel ke norasiah99@gmail.com

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, November 26, 2011

  Sweet Saturday

Boleh juga sebagai ganti Wordless Wednesday.
 Gambar tanpa kata-kata

cheddar cheese cupcake

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Lagi testimoni Set D - Skincare

Umi nak kongsikan testimoni seorang pengguna set D Skincare Shaklee. Beliau menggunakan set D dan GLA.  Pelanggan ni mengalami parut pembawakan baby yang sangat teruk, katanya muka jadi gatal-gatal dan ada parut yang sangat hodoh.  Sebelum bertemu dengan vitamin Shaklee, sudah bermacam-macam produk kecantikan dari yang murah hingga kepada yang mahal telah dicuba namun tiada perubahan.

Jom baca sendiri testimoni beliau:  Lihat perubahan di antara gambar sebelum (KIRI) dengan gambar selepas (KANAN).

Nampak ketara perubahannya kan? Pn Syafiza mengamalkan pengambilan vitamin set D dan GLA dengan disiplin pengambilan air yang banyak.  Untuk mendapatkan hasil yang sepatutnya, perlu disiplin, jangan culas makan vitamin dan perlu minum air kosong 3L sehari agar mudah penyerapan vitamin berlaku.

Ingin mencuba? Hubungi umi segera di 013-3623889 atau emel ke norasiah99@gmail.com, ada tawaran menarik khusus untuk pelanggan dapuraulad!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, November 24, 2011

  Kulit muka kusam? Jangan risau....

Musim cuti sekolah begini ramai yang akan melangsungkan perkahwinan.  Antara perkara yang sangat dititik beratkan oleh bakal 'raja sehari' ni ialah kecantikan rupa paras.  Jika anda menghadapi masalah kulit yang kusam, kering dan menggelupas, insyaAllah ada cara untuk mengatasi masalah tersebut.  Set D iaitu Skincare yang terdiri daripada vitamin B compleks, Vitamin C dan Vitamin E dapat membantu memulihkan kulit anda.

kredit kepada MommyLyna
American Academy of Dermatology (AAD) telah membuat kajian tentang kegunaan vitamin E dan Vitamin C dalam bidang kecantikan kulit.
Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit:
  • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
  • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel
Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit
Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai pelembap
  • Mencegah pigmentasi
  • Melambatkan tanda penuaan
  • Mengubati jerawat
Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:
  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri
Bukan itu saja, malah anda akan rasa lebih sihat dan bertenaga kerana gabungan vita C dan Vita E merupakan antioksidan yang hebat untuk melawan radikal bebas dalam tubuh kita. B Complex pula menukarkan makanan kepada tenaga, menjadikan kita lebih bertenaga selepas makan.

Pesanlah set D (Skin Care @ Wajah Berseri) hari ini dan dapatkan hadiah menarik dari dapuraulad.

Jom baca testimoni pengguna yang telah menggunakan set ini.

Untuk kesan yang lebih baik, digalakkan ambil ESP kerana protein merupakan asas yang penting dalam pembentukan sel baru yang lebih sihat.

Ingin mencuba? Hubungi umi di 013-3623889 atau emel ke norasiah99@gmail.com. Istimewa untuk pelanggan dapuraulad anda layak untuk dapatkan promosi, jadual pengambilan vitamin, tips, konsultasi, dan banyak lagi.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, November 23, 2011

  Benci dan dendam bisa memusnahkan kita

Masih hangat perbincangan tentang perlawanan bola sepak Sukan SEA tempohari. Umi bukanlah peminat bola sepak, tak mengikuti sangat perkembangan dunia sukan ni malah tak pernah menjejaki mana-mana stadium menyaksikan perlawanan bola sepak.  Cukup sekadar memerhati sekali sekala di kaca TV.  Namun rasa cukup terkesan dengan tulisan seorang rakyat Indonesia yang mempunyai pandangan yang nyata sekali berbeza dengan rata-rata rakyat Indonesia.  Umi terbaca artikel dalam blog OhTidak pagi tadi. 

Menarik sekali pandangan penulis olahraga ini, antara faktor kekalahan Indonesia tempohari adalah kerana semangat mereka cenderung kepada benci dan dendam, berbanding pasukan Malaysia yang digambarkan sebagai tetamu yang teraniaya.  Selayaknya doa orang yang teraniaya ini lebih cepat dimakbulkan Allah.

Umi salin sedikit keratan artikel tersebut, ditulis dalam bahasa Indonesia yang bisa kita fahami (maklumlah orang Malaysia dah biasa nonton sinetron, kan?).

-----
Ada apa sebenarnya? Kenapa Indonesia selalu kalah dengan Malaysia di partai puncak? Banyak yang beranalisis tentang masalah teknis seperti teknik, team work, mental dan lain-lain. Tapi saya mencoba menganalisis dengan cara lain. Kenapa Indonesia tidak bisa mengalahkan Malaysia di GBK? Jawabannya adalah karena motivasi Indonesia untuk menang adalah motivasi kebencian dan dendam. Seperti diketahui benci dan dendam adalah dua energi yang sangat NEGATIF. Maka begitu berkumpul di stadion yang penuh dengan aura kebencian dan dendam energi negatif itu terakumulasi besar sekali. Dan percaya atau tidak energi negatif itu akan menular ke dalam lapangan. Dan permainan pun kacau sekali, ditambah seluruh stadion yang menyumpah serapah i negara lawan. Maka doa yang didasari oleh energi negatif tidak akan sampai dan diterima oleh Tuhan. Justru doa penonton Malaysia yang datang ke GBK dikabulkan. Kenapa? Karena mereka termasuk orang-orang yang teraniaya,sebagai tamu mereka bukannya dihormati tetapi malah disumpah-serapah. Padahal mereka belum tentu salah, maka saat mereka berdoa meminta kemenangan, dengan cepat Tuhan mengabulkan. Doa orang-orang teraniaya lebih makbul.
Oleh karena itu marilah kita luruskan niat, saat pertandingan olahraga tidak perlu membawa kepentingan politik dan membawa kebencian di lapangan. Bertandinglah untuk menghibur, untuk mencapai prestasi karena ingin mengharumkan nama bangsa tanpa menginjak martabat bangsa lain. Bukankah seorang pemenang sejati itu adalah mereka yang “Menang tanpa kesombongan dan kalah tanpa banyak alasan”.
-----

What say you?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, November 22, 2011

  Belas kasihan pada penduduk bumi...

Ada seekor kucing yang kemalangan (tak pasti siapa yang langgar-lari ni..) di kawasan kediaman kami.  Pulang dari solat zohor di surau ahad lepas Azzam, Faisal dan Ammar berkira-kira untuk kebumikan kucing tersebut.  Masing-masing penggeli sebenarnya, macam-macam idea mereka ni untuk mengangkat kucing tersebut dengan selamat; ada glove, penyodok. Akhirnya panggil abi juga minta tolong angkat kucing ni.
mangsa dimasukkan ke plastik hitam
tempat kejadian
Faisal ni memang agak skema ayatnya bila nak 'describe' sesuatu.  Katanya 'kucing tu kepala dia senget, badan semua ke tepi..' bila nak bagitau umi pasal keadaan kucing yang dilanggar tu.  

Teringat umi satu hadith : Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
“Kasihanilah mereka yang berada di bumi nescaya kamu akan dikasihi oleh mereka yang tinggal di langit”.
Riwayat at-Tabrani
  
Antara maksud dan huraian hadith ini ialah:

1. Kasih sayang adalah satu sifat yang terpuji yang amat digalakkan bagi setiap individu Muslim
2. Belaian dan layanan yang mesra akan melahirkan suasana yang mesra, harmoni dan tenang dalam kehidupan. Oleh itu Islam amat menekankan tentang pentingnya nilai kasih sayang dalam sistem kekeluargaan dan juga kehidupan bermasyarakat
3. Antara tumpuan (bentuk) kasih sayang itu adalah:
i. Ucapan dan kata-kata yang menggunakan perkataan yang manis dan bersopan.
ii. Melalui sentuhan yang lemah lembut.
iii. Melalui pujukan, pujian, penghargaan dan senyuman
4. Apabila ditinjau tentang kehidupan masyarakat hari ini ternyata punca perpecahan yang berlaku ialah kerana kurangnya semangat kasih sayang dalam pergaulan mereka. Akibatnya mudahlah musuh Islam menyebarkan pelbagai hasutan dan propaganda agar umat Islam terus berpecah dan bertelingkah sesama sendiri yang akhirnya membawa kepada kejatuhan umat.
 

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, November 21, 2011

  Red Velvet Cupcakes

Mencuba cupcake red velvet pula..Resepi kali ini umi menggunakan resepi dari luar negara, katanya antara resepi terbaik yang pernah dicuba.  Kalau nak dapatkan resepi asal boleh lihat sini.  Umi perhatikan resepinya tak jauh beza dengan resepi yang umi pernah ambil dari dapur kak zai tempohari.
Untuk rujukan akan datang, umi tuliskan semula resepi kek di sini.

Red Velvet Cupcakes
oleh : umi of dapuraulad
Bahan:
2 1/2 c tepung kek
1 st serbuk penaik
1 st garam halus
2 sb serbuk koko
2 st pewarna merah (bright red)
1/2 c mentega
2 biji telur gred A
1 1/2 c gula halus
1 st esen vanila
1 c buttermilk (susu segar + jus lemon)
1 st cuka makan
1 st serbuk soda bikarbonat


Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula biar
baru masak

letak topping cream cheese

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, November 19, 2011

  Perlukah ibu menyusu ambil supplement?

Rata-rata ibu yang hamil akan mendapatkan nasihat doktor tentang pemakanan yang betul dan seimbang sepanjang tempoh kehamilannya.  Biasanya ibu hamil akan dibekalkan dengan multivitamin, asid folic dan kalsium selepas lawatan ke klinik.  Tak kurang juga ada ibu-ibu yang amalkan perubatan alternatif seperti pengambilan pil homeopati, herba set kehamilan dan sebagainya bagi memastikan si ibu  dan bayi yang dikandung juga kekal sihat.

Jadi kita semua sudah maklum bahawa ibu hamil biasa mengalami perubahan-perubahan tertentu samada dari segi fizikal dan mental.  Kadang-kadang pola pemakanannya juga berubah, ada ibu yang kurang selera makan, ada yang mual-mual di awal kehamilan, tak kurang juga yang jadi cerewet dan hanya makan makanan tertentu sahaja.  Jadi pengambilan supplement dapat membantu menampung keperluan pemakanan yang berubah tadi.

Tapi selepas bersalin atau habis pantang, ramai ibu menyusu yang mengabaikan tabiat pemakanan sihat.  Sedangkan kita tahu yang keperluan ibu menyusu tak jauh beza dengan keperluan ibu hamil.  Jadi kalau waktu mengandung kita rajin dan sanggup telan supplement, kenapa tak teruskan waktu menyusu?  Silap kalau kita kata ibu menyusu tak perlukan supplement.  Tanyakan soalan ini kepada ibu-ibu: Boleh jamin ke yang ibu-ibu ni ambil makanan seimbang cukup fiber, protein, kalsium semua? Pastikah kita bahawa makanan yang kita makan tu bebas pencemaran, bahan pengawet,dimasak dengan suhu yang betul dan sebagainya?  

Jika anda ragu dengan jawapan kepada soalan-soalan tersebut bermakna anda perlukan supplement untuk ibu menyusu.
Jom kita baca soalan-soalan yang sering diajukan mengenai vitamin penyusuan Shaklee.
Kredit kepada MommyLyna
 
Pertama sekali saya nak cerita sikit tentang awal kewujudan set breastfeeding ni. Bermula bila ramai ibu yang tanya “Vitamin Shaklee apa nak makan bila kita menyusu?”. Maka berjela lah ceritanya.
Lalu kami sepakat untuk customize satu set vitamin untuk ibu menyusu – dinamakan set breastfeeding, atau set B. Lebih mudah untuk diingati dan disebut.
Set Breastfeeding ni TIDAK SAMA dengan milk booster samada yang semulajadi ada atau yang komersial. Misalnya, fenugreek, longan kering, air soya, mahupun longan-kurma dalam tin. TIDAK SAMA kerana ia membekalkan seluruh keperluan nutrien ibu.
Kesannya ibu jadi lebih bertenaga, lebih berseri, lebih sihat, malah lebih ketat :D
Tapi sayangnya ramai yang tak faham dan silap faham akan peranannya dalam penyusuan.
FAQ #1 – Adakah saya perlu mengepam dengan kerap selepas mengambil set breastfeeding?
JAWAPAN – Ya, kerana pam/direct feeding yang konsisten itu kunci kepada penyusuan berkesan. Analoginya, walaupun kamu miliki kereta BWM tapi nak memandunya kena ada lesen juga.
FAQ #2 – Kenapa perlu minum banyak air selepas ambil set breastfeeding?
JAWAPAN – Vitamin perlukan air untuk penyerapan, dan ibu menyusu perlukan air yang lebih.
FAQ #3 – Bolehkah saya meminum air longan bersama set ini?
JAWAPAN – Makanlah dan minumlah apa yang anda suka :)
Set Breastfeeding ni tak merubah apa-apa dalam konsep penyusuan. Sungguh lari konsep bila ada yang tak mahu pam secara konsisten atas alasan dah ambil set breastfeeding. Umpama nak ambil exam SPM, tapi malas belajar sebab rasa bagus sangat lepas pergi kem motivasi Dr Fadilah Kamsah. Mana boleh macam tu kan?
Lagi sekali saya tekankan, set breastfeeding ni tak boleh dibanding dengan milk booster segala macam tu… Dan tak boleh juga disamakan dengan konsep asal penyusuan…
Jadi, pilihan di tangan anda. Nak jadi ibu yang hebat, atau nak jadi ibu, isteri, kawan, pekerja, ummah yang hebat. Terpulang :)


Untuk maklumat lanjut boleh hubungi umi di norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, November 17, 2011

  Beza antara vitamin dan ubat

Ramai yang mengambil vitamin Shaklee dan sangat berpuashati dengannya.  Antaranya seperti yang dikongsi oleh puanbee di blognya, sebelum ni dia selalu lenguh-lenguh badan, kulit kusam, letih kurang bertenaga. Sejak mengamalkan Shaklee 2 minggu lepas, kesihatannya semakin baik, tak ada lenguh-lenguh dan sakit kepala lagi katanya.  Boleh baca sendiri review oleh puanbee di sini.

Tapi perlu diingat, vitamin bukan ubat ye! Jika anda mengidap sebarang penyakit yang memerlukan perhatian khusus, sila dapatkan nasihat perubatan dari mereka yang pakar.  Vitamin dan supplement adalah untuk orang sihat supaya kekal sihat.  Jom baca apa beza di antara vitamin dan ubat.

kredit kepada MommyLyna.

Ramai yang tak faham, even pharmacyst pun (sorry to say tapi it’s reality sebab dapat pengakuan dari pharmacyst sendiri), iaitu perbezaan antara ubat dan supplement. Orang dok ingat ubat = supplement. Yelah, mungkin sebab datang dalam bentuk yang sama –> pil. Tapi hakikatnya memang tak sama dan takkan sama.
Saya petik dari website BabyFit untuk menunjukkan perbezaannya:
  • Check with your doctor and your baby’s pediatrician before taking any medications.
  • Do not take recreational drugs.
  • Take a vitamin-mineral supplement especially formulated for pregnant and breastfeeding mothers.
Perhatikan perbezaan antara 3 jenis benda tu. MEDICATION (ubat) – check dengan doktor. DRUGS (dadah @ ubat penenang, etc) – Jangan ambil. SUPPLEMENT (vitamin/mineral) – Ambil.
Apakah yang membezakan antara mereka ni? Yang paling jelas ialah, supplement ialah KEPERLUAN BADAN kita. Sel kita perlukan protein, vitamin dan mineral untuk membesar dan berfungsi dengan baik. Sel kita tak perlukan ubat (drug) sebaliknya ia digunakan untuk mengubati simptom, men-diagnos dan mengubati penyakit. Makna kata, kalau tak sakit, kita tak ambil ubat. Kalau tak sakit tapi gatal nak ambil ubat, boleh jadi berpenyakit pula.
Berbeza dengan suplement (vitamin) kerana kita sentiasa perlukannya, terutama vitamin larut air yang sentiasa keluar dari tubuh kita. Kita boleh sakit kalau kekurangan vitamin. Paling takpun akan jadi kurang sihat dari segi fizikal dan emosi.
Boleh baca di sini http://vitaminsemulajadi.com/beza-antara-industri-medikal-dengan-industri-nutritional
Adakah suplemen boleh memberi kesan kepada kesihatan? YA, sekiranya suplement yang anda ambik tu dari jenis SINTETIK. Ataupun ada je yang claim SUPLEMENT tapi sebenarnya ditambah DADAH dan HORMON PERANGSANG seperti steroid dan sebagainya. Benda-benda ni akan mendatangkan kesan jangka panjang.
Jadi, pilihlah supplement yang dibuat dari bahan semulajadi dan proses semulajadi juga. Ada juga suplemen yang dibuat dari bahan semulajadi tapi menjalani proses kimia.
Perlukah suplemen?
Tepuk dada tanyalah apa yang kita makan. Piramid terbalik? Fast food?
Membetulkan piramid makanan itu sangat bagus, dan lebih bagus lagi dengan penambahbaikan dengan supplement. Sebab yang merosakkan badan kita bukan makanan saja.. persekitaran misalnya pencemaran udara, gaya hidup yang stress dan sebagainya.
Cuba kira dalam sehari berapa kali kita tak terdedah kepada asap rokok? Walaupun kita tak merokok tapi perokok sekunder pun sama je kesannya macam perokok. Kalau takpun, asap kenderaan, radiasi dan sebagainya.
Jadi, sebelum kita kena ambil macam2 jenis ubat (selepas kena macam2 jenis penyakit), tiada salahnya untuk menjaga kesihatan dengan vitamin dan mineral yang betul untuk kesihatan. Tun Mahathir adalah pengamal suplemen, bandingkan diri beliau (dari segi fizikal dan buah pemikiran) dengan atuk kita yang seusia dengannya (yang tak ambil suplemen). Jelas kan?

Sedikit Info Salah Faham Tentang Supplement
1. Supplement adalah ubat ? TIDAK. Supplement bukan ubat. Ubat terdiri daripada bahan jenis dadah yang ?asing? untuk tubuh kita. Supplement adalah vitamin-vitamin pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
2. Kita tak perlu vitamin sebab dah cukup makan ? Bila diselidiki diet harian kita, kebanyakan yang kita makan tu HAMPAS sahaja.
3. Semua supplement sama saja ? TIDAK. Kebanyakan supplement di pasaran adalah dari sumber sintetik. Suplemen terdiri dari 3 jenis : sintetik, organik dan semulajadi. Yang terbaik tentunya supplement semulajadi.
4. Supplement memberi kesan sampingan ? BETUL sekiranya ia dari sumber sintetik. Suplement semulajadi TIDAk memberi kesan sampingan.
5. Supplement diperlukan oleh orang kurang nutrisi seperti mangsa kebuluran sahaja ? TIDAK. Supplement adalah untuk orang yang mementingkan kesihatan.
Tahukah anda kebanyakan rasa penat, letih, lesu, stress adalah antara petanda anda kekurangan vitamin?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, November 16, 2011

  Teambuilding di Port Dickson

Kami ke PD lagi! Masih ke destinasi pilihan iaitu Residence Desa Lagoon Resort.  Kali ni lebih meriah bersama sahabat-sahabat IKRAM Subang Jaya.

Banyak aktiviti separa lasak yang kami lakukan, ada game, presentation, kuiz dan pelbagai lagi.  Tak dapat rakam semua gambar aktiviti sebab umi pun sibuk beraktiviti.  Cuma sedikit sahaja yang dapat diabadikan di sini buat kenangan.
istana pasir, kreatif kan?

dah penat bina istana, jom bergambar!

istana belum siap tapi sibuk nak bergambar juga!

jangan putus ikatan tu tau!
Tak ada salahnya untuk kaum wanita beraktiviti outdoor asal sahaja kita menjaga tatasusila, jaga aurat dan semestinya dalam batas syariat.  InsyaAllah akan ke sini lagi!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, November 15, 2011

  Rendang Daging Qurban

Entry terlewat gara-gara sibuk berhari raya!

Kami tak dapat beraya di kampung kali ini kerana abi terlibat dalam program Qurban di Shah Alam pada hari raya Aidiladha baru ni, raya pertama abi menyembelih lembu di Surau Rayyan, raya kedua di Surau Mawaddah pula, raya ketiga di KUIS pula. 

Syukur Alhamdulillah ada juga rezeki kami merasa daging sembelihan qurban, banyak juga yang dihantar ke rumah.  Umi cadang nak buatkan rendang memandangkan daging mentah tak berapa elok kalau kita simpan lama-lama dalam peti beku, lebih selamat jika dimasak terlebih dahulu.  Pernah dengar satu perbincangan di radio (radio 24 kalau tak silap), kata seorang pakar kesihatan bahawa daging yang disimpan lama boleh menyebabkan keracunan makanan.  Malah menurut beliau lagi, haiwan pun tak mahu makan daging yang disimpan lama kerana selepas 3 hari zat-zat daging tadi telah merosot dan musnah.

Jadi bagi menyelamatkan daging-daging tadi tadi 'bersesak-sesak' dalam deep freezer, umi cadang untuk buat rendang menggunakan resepi yang dikongsi oleh melati of MyR.  4kg daging ini memang ambil masa panjang untuk dimasak, syukurlah dengan bantuan pembantu setia bernama 'Queen Pressure Cooker' ni kerja umi menjadi mudah dan cepat.

Umi salin semula resepi tersebut di sini.  Sukatan bahan-bahan ini untuk 1kg daging.  Umi buat 4 adunan bahan untuk 4kg daging.
  • 1kg daging- potong kecik-kecik
  • 2 peket kecik rempah kurma
  • 1/4 cawan kerisik
  • 1 biji kelapa-ambik santannya
  • garam
  • gula melaka / gula
  • sedikit air asam jawa
  • ****BAHAN KISAR**
  • 2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 1-1/2cm halia
  • 1-1/2cm lengkuas
  • 15-20 biji cili kering
  • ***BAHAN MAYANG ***
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit

Cara-cara

  1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
  3. Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
  4. Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
  5. Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
  6. Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
  7. PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.
Alhamdulillah dah selamat diagihkan kepada jiran-jiran dan sebahagian lagi di bawa ke program di Port Dickson tempohari.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, November 12, 2011

  Mencari vitamin yang sesuai untuk anda?

Ada banyak pilihan food supplement di pasaran.  Tapi jangan tersalah pilih ye, padah jadinya. Ada vitamin sintetik, organik dan semulajadi.  Macamana nak bezakan?  Senang sahaja. Cara paling mudah nak kenali beza vitamin ialah dengan melihat kehadiran silica gel.  Maklumat lanjut boleh baca di sini. Harus diingat juga bahawa vitamin bukan ubat.  Jika anda mengidap penyakit kronik atau yang memerlukan perhatian khusus, sila dapatkan nasihat dari pakar perubatan.  Vitamin adalah keperluan atau pelengkap pemakanan, bukan makanan utama (tetap kena ambil makanan seimbang), untuk mengekalkan tahap kesihatan kita.

Berikut adalah cadangan vitamin mengikut keperluan kesihatan.  Pasti ada yang sesuai untuk anda!

Kredit kepada MommyLyna
Sebagai ‘newcomer’ dalam era pemakanan nutrisi, ramai yang tidak mengetahui tentang vitamin dan mineral yang sesuai dengan dirinya. Ramai yang mungkin ‘tersalah’ ambil vitamin, yang mana tidak mengambil jenis yang tubuhnya benar-benar perlukan. Misalnya seorang yang stress tapi tak ambil b complex. Malah, ramai yang tidak tahu vitamin dan mineral yang sesuai untuk mereka.
Oleh kerana itu kami telah menyediakan set-set yang mudah untuk dipilih mengikut kesesuaian, malah lebih mudah lagi kerana ia disediakan dalam bentuk trial pack yang memudahkan pengguna. Ia bukan saja lebih mudah dibawa, malah lebih mudah untuk digunakan oleh mereka yang tidak pernah mengambil supplement secara konsisten kerana semua vitamin dan mineral di-pek dalam bentuk yang mudah dibawa.
Jadi, set vitamin yang mana satukah untuk anda?
Set A (Optimum) – set A ialah set asas untuk kesihatan tubuh badan. Semua orang dewasa, remaja serta warga emas sesuai untuk menggunakan set ini yang terdiri dari Vitalea, B Complex dan Vita-C.
Set B (Breastfeeding) – walaupun set B adalah set penyusuan, namun ia sesuai untuk setiap golongan kerana kebaikan alfalfa yang terkandung dalam set ini adalah sangat banyak (selain penggalak susu).  Set penyusuan ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Alfalfa.
Set B1 – set B1 adalah trial pack set penyusuan namun ia mengandungi 330 biji alfalfa (biasa ialah 60 biji sahaja).
Set C (confinement) – set bersalin dan berpantang, khas untuk ibu-ibu yang mementingkan kecergasan untuk menguruskan bayi, mengelakkan meroyan, memulihkan luka serta sesuai untuk penyusuan. Set ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Zinc.
Set C+Milk Booster – set bersalin dan berpantang sama seperti set C dengan tambahan alfalfa untuk penyusuan.
Set D (skincare) – set penjagaan kulit wajah khas buat mereka yang mengalami masalah kulit. Ia juga adalah set antioksidan bagi mencegah kanser serta kesihatan tubuh badan secara umumnya. Set D terdiri dari B Complex, Vita C dan Vita E.
Set E (breastfeeding & bones) – set E terdiri dari set penyusuan bersama tambahan kalsium. Sesuai juga untuk para wanita bagi mengelakkan osteoperosis. Ostematrix (kalsium) adalah mengandungi vitamin D untuk penyerapan kalsium.
Set F (feminin) – lumrah bagi wanita mengalami pelbagai masalah kewanitaan. Set feminin ini boleh membantu anda mengatasi masalah seperti keputihan, sakit urat dan sendi, keradangan dan sebagainya. Set F terdiri dari Vita E dan Alfalfa.
Set G (5 serangkai) - set untuk mereka yang bermasalah elergi, resdung, asma, gegata, ekzema dan alahan. Ia mengandungi B complex, Vita C dan Alfalfa.
Set H (immune booster) – khas buat mereka yang mengalami masalah imuniti tubuh, misalnya kerap sakit, mereka yang menghidap asma, sering demam dan sebagainya. Nutriferon menguatkan imuniti tubuh. Set ini terdiri dari Nutriferon.
Set J1 – set ini adalah untuk mereka yang hamil trimester pertama (bulan 1-3). Terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Ostematrix.
Set J2 – set kehamilan trimester kedua dan ketiga, mengandungi vitamin dan mineral seperti di atas dengan tambahan Omega Guard.
Set K - untuk menguruskan badan, sesuai diambil oleh sesiapa sahaja termasuk ibu menyusu.  Ibu hamil tak perlulah kuruskan badan kan?

Buddy Pack – set jimat untuk pasangan suami isteri, kandungan vitamin dan mineral yang sama dengan set B.
Lover’s Pack – khas untuk pasangan suami isteri bagi menghangatkan lagi hubungan anda. set yang sama dengan Buddy pack, tambahan vita E.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, November 10, 2011

  GLA untuk wanita

GLA yang terkandung dalam bunga evening primrose sekian lama telah diamalkan di Amerika, untuk merawat pelbagai masalah kesihatan.
Untuk wanita, GLA Complex berperanan dalam:

  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
Sempena bulan kecantikan (November) ini, ada promosi hebat khusus untuk anda yang mementingkan kecantikan kulit.  Nak tahu apa yang hebat? SMS ke 0133623889 atau emel ke norasiah99@gmail.com.

    Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




    Wednesday, November 9, 2011

      Supplement utk ibu hamil dan ibu menyusu

    Baru-baru ini sambil belek-belek Majalah Shaklee Today, umi tertarik dgn topik Info mengenai kehamilan dan penyusuan. Memandangkan majoriti pembeli suplemen Shaklee adalah dari golongan ibu menyusu dan ibu hamil maka sewajarnya umi kongsikan artikel itu disini.. Info yang hampir sama juga pernah umi kongsi di sini.

    Kredit to Shaklee Today dan ziemah.. Jom bacaaaaa


    ____________________________________________

    Nutrisi yang baik memainkan peranan penting dalam proses kehamilan dan bayi yang bakal lahir. Dalam tempoh kehamilan dan penyusuan susu ibu, tubuh memerlukan lebih banyak nutrisi untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan bayi dan juga ibu. Di sini terdapat beberapa nutrisi penting yang diperlukan bagi menyokong Kehamilan dan Penyusuan Susu Ibu yang sihat.

    Protein - diperlukan untuk pertumbuhan fizikal dan pembinaan sel bayi anda. Ia juga diperlukan oleh plasenta, tisu-tisu amnion, tisu-tisu keibuan dan penghasilan susu ibu. Jelasnya, kehamilan dan penyusuan susu ibu memerlukan kehadiran protein. Jadi amatlah disyorkan untuk menambah sumber protein sihat di dalam diet harian anda.

    Asid Folik - pengambilan folate yang mencukupi bukan hanya penting bagi memastikan pembentukan otak dan saraf tunjang fetus yang sempurna, bahkan ia turut membantu dalam mencegah kecacatan semasa kelahiran seperti bifida spina. Pengambilan asid folik yang optimum perlu diambil secara berterusan di sepanjang tempoh kehamilan dan juga dalam setiap diet wanita yang masih subur.

    Kalsium - kandungan kalsium yang mencukupi di dalam diet anda, lebih-lebih lagi semasa tempoh kehamilan akan dapat memastikan bayi yang bakal dilahirkan mempunyai tulang dan gigi yang sihat tanpa menggugat kandungan kalsiaum yang sedia ada di dalam tubuh anda. Kalsium juga membantu untuk menghalang kekejangan otot yang dialami dalam tempoh kehamilan dan kontraksi yang berlaku disaat melahirkan. Pengambilan kalsium yang teratur boleh diperolehi melalui pengambilan produk tenusu dan sayur-sayuran hijau seperti kubis atau dengan mengambil kalsium tambahan.

    Asid Lemak Omega-3 - juga dikenali sebagai DHA yang diperlukan dalam pembinaan otak dan retina bayi. Ikan laut dalam(Coldwater) seperti ikan salmon dan ikan tenggiri, kayan dengan sumber asid lemak omega-3 tetapi anda disyorkan untuk mengambil tidak lebih daripada 2 bahagian seminggu kerana kandungan merkurinya yang tinggi. Jadi, suplemen ultra-tulen minyak ikan omega-3 merupakan alternatif terbaik untuk menggantikannya.

    Berikut merupakan Cadangan pengambilan suplemen Shaklee utk nutrisi kehamilan dan penyusuan Susu Ibu yg sihat


    ESP

    Ostematrix - Lengkap serta suplemen kalsium yang terbukti secara saintifik mempunyai penyerapan yang lebih baik dan tablet yang mudah ditelan.

    B Complex - Memberikan kesemua khasiat 8 vitamin B dengan sistem penyerapan bioaktif yang membantu penyerapan dan bioketersediaan asid folik.

    Omega Guard - Menawarkan spektrum penuh asid lemak omega-3 bergred tinggi yang selamat di makan. Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

    ___________________________________________

     Ada aturan makan vitamin dengan cara yang betul supaya penyerapan optimum dan anda mendapat faedah yang sepatutnya.  Hubungi umi di norasiah99@gmail.com atau SMS di 01303623889 untuk konsultasi percuma.

    Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




    Tuesday, November 8, 2011

      Biar lebih, jangan berlebih-lebih!

    Sesetengah profession sesuai dipanggil dengan gelarannya seperti ' Cikgu Salmah' jika Salmah bekerja sebagai guru, atau 'Doktor Ani' jika Ani bekerja sebagai seorang doktor.

    Tapi kalau Kassim bekerja sebagai seorang peguam, janganlah dipanggil 'Lawyer Kassim' .., bunyi macam 'loyar buruk' pula kan? Ataupun Siti seorang pensyarah, tak sesuai digelar 'Pensyarah Siti'!

    Umi kerapkali jumpa pengedar buku atau salesman yang datang buat promosi di universiti kami ni.  Terutama salesman yang berbangsa bukan Melayu ni, suka benar dia memanggil 'puan pensyarah', kadang-kadang dia ucap 'selamat pagi lecturer' (agaknya dia nak samakan dengan ucapan selamat pagi cikgu).  Rasa macam nak gelak mendengarnya, kadang rasa geram juga sebab mereka ni suka rosakkan bahasa kita.  Selalunya umi senyum aje sambil betulkan bahasa mereka ni, harapnya mereka dapat terima teguran bersahaja umi tu.  Ye lah, siapa lagi yang akan mendaulatkan bahasa kita kalau bukan kita sendiri, betul tak?

    Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




    Friday, November 4, 2011

      Belum cuba belum tau!

    Alhamdulillah umi tumpang gembira baca respon yang dikongsikan di FB oleh salah seorang kawan Shaklee tentang bagaimana seorang ahli farmasi yang sebelum ini agak 'anti supplement'.  Hasil dari penggunaan sendiri (dia mencuba GLA), akhirnya dia sendiri turut mengakui bahawa selama ini dia hanya menjual 'drug' kepada pelanggan.  Kenapa dikatakan 'drug'? Kerana vitamin sitetik yang diambil dalam jangka masa panjang boleh menjadi racun dan membahayakan tubuh badan kita.

    Oleh itu jika anda ingin mengambil food supplement, pilihlah yang semulajadi.
    Mungkin ramai yang masih keliru untuk membezakan jenis vitamin, ada tiga jenis iaitu vitamin sintetik, vitamin organik dan vitamin semulajadi.  InsyaAllah entry akan datang umi kongsikan pula macamana nak kenal ketiga-tiga jenis vitamin ni. 

    Tak mau celoteh panjang-panjang, jom baca sendiri respon ini:


    Ingin mencuba vitamin semulajadi Shaklee? Hubungi umi melalui emel di norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889

    Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




    Thursday, November 3, 2011

      Dah makan vitamin, tapi tak dapat hasil sepatutnya?

    Mungkin ada sesetengah orang yang hairan, kenapa bila dia amalkan makan vitamin Shaklee tapi masih tak dapat hasil seperti testimoni-testimoni yang dibaca di blog-blog. Dalam kepalanya terus beranggapan "Ish... tipu betul lah.." Ha... jangan terus buat kesimpulan macam tu.. Jika anda menghadapi sebarang masalah atau kemusykilan, jangan ragu-ragu untuk terus bertanya pada pengedar Shaklee anda. Kerana memang itu janji kami, FREE CONSULTATION. Itulah antara kelebihan membeli daripada Geng Euphoria Shaklee! Walaubagaimanapun, di sini umi nak kongsikan sedikit sebanyak panduan bagi anda kenalpasti punca-punca yang menyebabkan anda tidak mendapat hasil seperti mana sepatutnya.

    Umi pernah buat entry berkaitan tajuk ni dulu, boleh baca sini juga.
    kredit kepada N (anakkuwira.com)



    KES SATU;

    Selepas mengambil vitamin, mata mudah mengantuk dan badan letih.


    Golongan ini adalah golongan yang KURANG MINUM AIR ATAS ALASAN MALAS KE TANDAS. Jika ini berlaku pada anda, better jangan amik supplement kerana pengambilan supplement memerlukan banyak air demi penyerapan yang baik oleh badan manusia. Jika pengambilan biasa bagi kita ialah 2 liter air..keadaan ini hanya sesuai jika kita tidak mengambil apa-apa supplement. Namun bagi pengamal supplement, pengambilan air perlu banyak demi menyahtoksik dari badan serta melancarkan penyerapan nutrien oleh badan. Pengambilan air juga membantu meningkatkan keperluan oksigen oleh tubuh. Badan akan mudah letih kerana kepekatan darah dan jantung memerlukan banyak tenaga untuk mengepam.

    Kesimpulannya: kes ini ialah kerana kekurangan air yang kritikal.



    KES KEDUA (khusus untuk yang ambil set penyusuan):


    Pengambilan supplement membuatkan susu saya PEKAT tetapi kurang dari segi kuantiti.


    Ini adalah kesan normal bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan supplement. Pengambilan supplement memerlukan pengambilan air yang sekata dan banyak. Seperti yang kita sedia maklum setiap badan adalah tidak sama.

    Macam ibu sendiri....ibu suka makan vitamin sekaligus pada waktu malam after dinner. Tetapi sebelum tido ibu pastikan ibu minum 2 liter. Alhamdulillah nampak gaya Addin dan Nasa pun dah ikut jejak ibu sebelum tido minum air kosong sebanyak boleh....hehehehe.


    Ada orang yang makan sekaligus pada waktu pagi bersamaan dengan 5 biji contohnya. Si ibu ini akan mendapati susunya pada perahan jam 10am dan 1pm adalah pekat dan sedikit in term of kuantiti. Namun kuantiti susu perahannya akan back to normal selepas jam 5 pm dan perahan berikutnya.

    Mengapa ianya terjadi?

    Ini kerana kepekatan darah adalah di kemuncak antara waktu jam 10 pagi sehingga jam 2pm. Mungkin waktu ini si ibu kurang minum air....namun selepas jam 2 pm si ibu mula minum semula pada kadar yang lebih seimbang.

    Bagaimana nak mengatasi masalah ini?

    Jika kalian adalah ibu yang mempunyai masalah dalam kes KEDUA ini apa yang boleh ibu sarankan ialah:

    Selepas makan pagi, amik mana-mana 2 jenis vitamin dalam set B. Manakala bakinya diambil selepas makan tengahari....ini akan membantu keseimbangan air di dalam badan dan dapat mengurangkan kepekatan darah yang tertumpu pada sesetengah masa.



    Memang jika ada yang bertanya, pada waktu bilakah terbaik untuk mengambil vitamin, ibu akan menjawab ibu mengambil waktu malam kerana sel badan akan rejuvenate sewaktu kita sedang tidur namun ibu sentiasa memastikan pengambilan air adalah sekurang2nya 2 liter sebelum ibu tidur. Sehingga kini sudah menjadi amalan bagi ibu walau tidak menyusu lagi. alhamdulillah.



    KES KETIGA

    Tiada perubahan langsung walaupun dah ambil supplement.


    Setiap apa yang terjadi mesti ada sebab dan musabab namun berapa ramai antara kita yang melakukan MUHASABAH atas segala yang terjadi dalam kehidupan sehariannya?

    Ada satu kes yang ibu study...si ibu ini tidak mendapat apa2 manfaat langsung dari pengambilan vitamin. Setelah ditanya dan diselidiki...si ibu ini adalah golongan peminum kopi yang tegar. Sehari mesti minum 3 cawan kopi kerana padanya kopi membantu diirinya menjadi cergas dan kurang mengantuk. TANPA disedarinya pengambilan kopi itulah yang memusnahkan vitamin yang sedia ada dalam badannya. Maka pengambilan supplement tidak akan memberi impak apa2 ke atas dirinya kerana vitamin banyak musnah disebabkan pengambilan kafein tadi.

    Tidak kurang juga si ibu yang tidak mendapat manfaat kebaikan vitamin kerana tiada sikap istiqamah dan sabar. Sedangkan inilah yang dituntut dalam agama untuk berjaya dunia dan akhirat.

    Oleh itu jangan cepat melatah jika kita berdepan dengan masalah. Cuba selidiki dulu punca dan sebab berlaku masalah tersebut.  Di samping itu periksa juga samada kita telah mematuhi aturan makan, disiplin dalam pengambilan supplement dan sebagainya.  Yang penting; jangan biarkan masalah sebegini menghantui kita.  Dapatkan nasihat dari mereka yang arif.  Ingat ye, vitamin bukan ubat. Vitamin merupakan makanan tambahan yang diperlukan oleh orang yang sihat untuk kekal sihat dan cergas.

    Ingin mencuba vitamin semulajadi? Hubungi umi melalui emel di norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889 untuk konsultasi percuma.

    Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




    Wednesday, November 2, 2011

      Shepherds Pie yang sedap dan ringkas

    Kali pertama makan shepard pie yang dibawa oleh kawan sepejabat waktu jamuan tempohari, terus jatuh cinta dengan keenakaannya. Balik petang tu terus cari resepi yang agak-agak nampak ringkas, mudah dan tempting. Jumpa satu resepi yang agak menarik di sini.

    Jom kita cuba!
    Umi olah semula resepi ini mengikut selera umi pula bersesuaian dengan bahan yang ada di dapur.
     
    Shepherds Pie
    oleh: umi of dapuraulad
    Bahan inti:
    Sama seperti membuat spageti, umi salin semula di sini.
     
    300g daging kisar
    2 ulas bawang putih - diketuk
    1 labu bawang besar - dipotong dadu
    1 batang lobak merah - dipotong dadu
    1 tin mushroom - buang airnya, hiris kecil
    1 tin sos spageti tradisional jenama Kimball
    Minyak untuk menumis
    Garam secukup rasa - tak perlu garam, sudah cukup rasa
    Sedikit air

    Cara membuatnya:
    1.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Kacau sebentar.
    2.  Masukkan pula bawang besar, biar agak garing.
    3.  Masukkan daging kisar dan sedikit air, biar daging masak.
    4.  Masukkan lobak merah, sos spageti. Kacau sebati.
    6.  Biar kuah agak pekat, tutup api.

    Bahan topping:
    6-7 biji kentang sederhana besar dikupas kulit dan rebus biar empuk
    1/2 cawan susu segar
    sedikit garam
    3 sb mentega
    sedikit lada sulah
    sedikit oregano
     
    Cara membuatnya:
    1.  Lenyek isi kentang yang telah direbus tadi.
    2. Tambahkan susu, mentega dan garam. masukkan sedikit lada sulah jika suka.
    3.  Sebatikan semua bahan tadi.
    4.  Tuang inti pai ke dalam loyang atau bekas tahan panas yang sesuai.
    5.  Tutup inti tadi dengan isi kentang, ratakan sehingga menutupi keseluruhan inti daging.
    6.  Lorekkan dengan menggunakan garfu, boleh juga paipkan sedikit isi kentang menggunakan piping bag untuk mendapatkan corak yang menarik. Boleh juga taburkan sedikit oregano supaya berbau harum.
    7.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 40 minit atau sehingga permukaan isi kentang agak keperangan.
    8. Sedap dihidangkan suam-suam.



    Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




      Peminat 'pink' tegar

    Suatu pagi di rumah... suasana 'cafe maya' ciptaan kak Teh bersama kak Chik.

    Kak Teh: Ya encik, nak order apa?
    Abg Uda: bagi saya nasi lemak dengan kopi O satu.
    Kak Teh: makcik ni nak makan apa?
    Kak chik: mama nak order mee bandung, air sirap bandung dengan roti bandung.
    Kak Teh: saya tak tau macamana nak buat roti bandung... Umi! (jerit panggil umi pulak..)
    Umi : roti bandung tu macamana kak Chik, umi tak pernah buat lagi roti bandung ni
    Kak chik: ala... yang roti warna pink tu.., umi buat la roti pink untuk kakak..!
    Kak Teh: oooo..yang pink tu ye?

    Umi puas duk fikir, pernah ke umi buat roti warna pink?hm...kena korek balik gambar roti dalam koleksi.

    Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




     

    Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com