Sunday, October 30, 2011

  Pilihan vitamin yang sesuai untuk seluruh ahli keluarga

kredit kepada Mommy Lyna
Sejak set breastfeeding Shaklee menjadi salah satu set yang paling HOT di pasaran, bila sebut Shaklee, ramai yang mengaitkan dengan set breastfeeding Shaklee… Sedangkan Shaklee mempunyai produk yang sangat banyak dan sangat bermanfaat kepada seisi keluarga.
Malah, set Breastfeeding Shaklee amat bagus untuk dikongsi bersama dengan suami, malah emak, ayah dan sesiapa sahaja terutama wanita.
Antara pilihan dari Shaklee untuk anda sekeluarga:
BreastFeeding
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Alfalfa, Energizing Soy Protein (ESP), OsteoMatrix, Omega Guard

Confinement
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Zinc, Vitamin-E, Energizing Soy Protein (ESP) & Omega Guard.

Pregnant
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Energizing Soy Protein (ESP), OsteMatrix & Omega Guard.

Anti-Aging
Vivix

Anti-Oxidants
CarotoMax, Vitamin-C, Vitamin-E & Vivix.

Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata) & Eczema
Alfalfa, B-Complex & Vitamin-C.

Children (1 tahun ke atas)
OmegaGuard & Meal Shake. 

Children (4 tahun ke atas)
Chewable Vita-Lea, Chewable Vit-C (100mg), OmegaGuard & Meal Shake.

Diabetes
Fiber, GLA Complex, B-Complex & Vitamin-C.

Kesuburan
Alfalfa, GLA Complex, Vita-E, Zinc Complex, B-Complex & Vitamin-C.

Detox
Alfalfa, Herb-Lax, DTX Complex.

Gout
Fiber, Performance Drink, OmegaGuard & Alfalfa.

Haji & Umrah
Performance Drink, OsteMatrix, Vita-Lea, B-Complex, Vitamin C & Fiber Unflavored

Immune Booster
NutriFeron

Period/ Menses
Alfalfa, GLA Complex & OsteoMatrix

Men’s Health
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Vitamin-E, OsteMatrix, Omega Guard & Performance Drink (for active lifestyle).

Skin Care
B-Complex, Vitamin-C, Vitamin-E, GLA Complex, Energizing Soy Protein (ESP), OsteoMatrix & Vivix.

Student (12 tahun ke atas)
Vita-Lea, B-Complex, Vitamin-C, Lecithin & Omega.

Weight Management
Fiber, Lecithin, Cinch Shake Mix  Cinch Energy Tea Mix.

Individu yang tidak boleh mengambil pil
Meal Shake, Energizing Soy Protein (ESP), Vivix & NutriFeron.

Dapatkan produk di atas dan konsultasi percuma untuk pilihan paling sesuai untuk anda. Hubungi umi melalui emel ke norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, October 28, 2011

  Jom sertai Contest Baby Malaysia | Superkids Love Water!

Khusus buat pembaca dapuraulad, jemput sertai peraduan ini yang dianjurkan oleh Mysuperkids, turut ditaja oleh dapuraulad.  Hadiah hebat menanti anda.  Jom!

Contest Baby Malaysia | SuperKids Love Water!

OK ini dia contest yang ditunggu-tunggu…
Senang saja, tak perlu mengarang, tak perlu slogan, cuma..
UPLOAD GAMBAR sahaja.
Sangat best sebab sponsors berderu-deru nak menaja contest ni. Jadi untuk memastikan ramai pembaca My Super Kids dapat hadiah, saya memutuskan untuk melaksanakannya secara bersiri. Wow, macam hebat saja :D
Untuk yang pertama ni, seperti tajuknya ‘SuperKids Love Water!’
superkids contest

Jadi, apa syarat-untuk peserta?


1. Tulis entry penyertaan di blog anda bertajuk ‘SuperKids Love Water’ atau ‘My Super Kids Love Water’ atau ‘Superkid Loves Water’.. apa sajalah yang sesuai asalkan jangan tinggal keyword – LOVE/LOVES WATER tu :D.
Uploadkan gambar anak/anak saudara/anak sepupu ataupun anda sendiri sedang main air.. tak kira dalam bilik mandi, atau di kolam renang, atau di pandai, air pancut, mahupun air yang tumpah di lantai. Janji ada AIR. Tak perlu tulis apa-apa pun tak apa… cuma…
…..akhiri entry anda dengan copy+paste ayat di bawah (dengan link sekali)
||Entry ini ditulis untuk contest di My Super Kids yang ditaja oleh Vitamin Shoppe, My Super Vitamins, Sihat.Ceria.Bahagia, Dapur Aulad, Kedai Triple S, Vitamin Best Deal dan ||
Jangan lupa masukkan entry anda dalam bahagian komen.
Banner kat atas tu ikut suka la nak letak pun boleh, tak letak pun boleh. Tapi tak tau la kot yang letak tu ada markah extra :D
….KEMUDIAN…
2. Uploadkan gambar tersebut di FanPage My Super Kids. Tak perlu buat apa2.. cuma upload saja supaya tak ada yang tertinggal nanti. Mana la tahu kan kot2 terlepas pandang…
(Anda kena LIKE dulu sebelum upload)
OK, itu saja. :)
kalau takde blog pun takpe, upload gambar kat Page FaceBook itu pun OK. Tapi, kalo ada blog jangan ngelat ya :D
3 orang peserta akan dipilih untuk ke peringat akhir. Manakala 6 orang peserta akan membawa pulang hadiah :)
Jadi, jangan risau jika anak anda tak terpilih kali ni. Lepas ni ada lagi, dan lagi, dan lagi :D
So, apa tunggu lagi. Jom korek gambar sekarang!
Tarikh tutup ialah : 10 November 2011.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Bagaimana nak dapatkan wajah bersih dari jeragat?

Kredit kepada N (anakkuwira.com)

Baru sahaja keluar artikel dalam majalah i-sihat bertajuk 'Hadiah untuk kulit cantik' yang memaparkan vitamin E Shaklee.
Juga ingin umi kongsikan pengalaman Norita yang sangat mengambil berat penjagaan kulit wajah, memang kulitnya putih berseri, umi salin semula di sini sebagai perkongsian.  Jom baca !


Dulu saya selalu terfikir betapa ramainya orang sanggup mengeluarkan belanja yang besar untuk dapatkan kulit yang cantik dengan mencuba segala macam krim yang berada dalam pasaran.

Saya cuma tahu vitamin E , vitamin C dan B Complex adalah antara vitamin yang penting untuk dapatkan kulit yang cantik selain perlunya ESP untuk kulit yang lebih halus dan mulus.

Tetapi setelah 11 tahun dalam Shaklee, saya baru benar-benar jatuh cinta dengan GLA.

Ditambah baru ini saya pulang beraya dan berpeluang berjumpa adik beradik saya....salah seorang mereka baru menjalani pembedahan membuang hempedu. Maka antara vitamin yang saya bekalkan kepada beliau adalah GLA serta vitamin lain dan panduan yang betul pengambilan setiap vitamin.

Tujuan saya bekalkan GLA ialah agar ia membantu menstabilkan hormon adik saya terutama selepas kehilangan hempedu akibat adanya batu kecil. Selepas sebulan mengambil semua vitamin yang saya sarankan, paling jelas kelihatan ialah kulit wajah adik saya yang sebelum ini bertompok akibat jeragat atau bintik-bintik cokelat kini sudah tiada lagi. Muka adik saya kelihatan bersih dan berseri. Beliau yang dulu tidak rajin nak makan vitamin kini menjadi pengamal tegar vitamin Shaklee.

Saya dan suami kini sangat menyukai GLA selain tujuan utama kami mengamalkannya untuk membakar lemak semasa kita berehat ( tidur) kini ia lebih dari itu.


Bagi ibu-ibu yang mengalami masalah jeragat terutama selepas melahirkan anak, maka saya galakkan anda amalkan GLA Shaklee, ia membantu menstabilkan semula hormon anda dan insyaALLAH tiada lagi jeragat!

Walaupun ianya bukan lah masalah kulit yang kritikal tetapi kehadirannya membuatkan kulit kelihatan tidak sihat selain menjejaskan keyakinan diri individu.




Kesan cepat atau lambat menghilangkan jeragat adalah bergantung kepada cara anda mengamalkannya. Untuk konsultasi lebih lanjut sekiranya anda adalah customer yang membeli GLA dari saya, akan saya kongsikan jadual makan yang lebih lanjut bagaimana nak dapatkan kult wajah yang cantik dalam masa 14 hari!!!


Hubungi umi melalui emel norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889 untuk tips dan harga istimewa!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, October 26, 2011

  Tanda-tanda badan kita kekurangan protein

kredit kepada Aini Hayati hebatkan.blogspot.com
Adakah anda mengalami simptom2 berikut :
  1. Kulit wajah yang kusam?
  2. Wajah penuh dengan tompokan bekas jerawat yang hitam?
  3. Bekas gigitan nyamuk yang akhirnya menjadi kudis dan meninggalkan kesan ?
  4. Rambut sering gugur?
  5. Lemah dan tidak bertenaga?

Risiko Kekurangan Protein (umumnya):
  1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  3. Liver (penyakit hati)
  4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  12. Irritability (Badan menggeletar)
  13. Fatigue (Letih lesu)
  14. Weakness (Lemah)
  15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan

    Anda mungkin perlukan : Energizing Soy Protein – Vanilla

      
    Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi

    Energizing Soy Protein merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.
    • Tumbuhan berprotein yang berkualiti tertinggi dengan kandungan 14 gram protein soya sihat dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan
    • Membantu mengekalkan kepejalan otot
    • Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
    • Membantu menyokong sistem imun, mengekalkan tahap kolestrol normal

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Hubungi saya di norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889 untuk harga istimewa.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, October 25, 2011

  Ikan patin masak tempoyak

Kali ini umi nak masak menu kampung pula, kebetulan ada tempoyak fresh yang nenek buat tempohari.  Memang sedap tempoyak segar ni, masih ada bau durian lagi.  Yang ni special tak ada jual di kedai sebab nenek buat sendiri tanpa bahan pengawet.

Resepi ini yang paling ringkas, paling mudah, paling sikit bahan diperlukan tapi yang paling digemari anak-anak (dan abi juga!).  Jadi kalau umi tak sempat nak fikir menu apa untuk hidangan makan malam, mesti umi masak menu ni, syaratnya mesti ada ikan yang sesuai lah ye.  Boleh juga gunakan ikan sembilang, ikan keli dan ikan-ikan sungai yang lain.  Ikan patin pun ada banyak jenis, yang sedap mestilah yang dibiak dalam sungai kan?

Ok, tak mau banyak cerita lagi, jom kita masak!


Ikan patin masak tempoyak
oleh umi of dapuraulad.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin - bersihkan dan kerat 4
3 sb tempoyak
cili padi -ikut kepedasan yang dikehendaki (umi guna 6 biji shj)
2 keping asam keping
air untuk kuah secukupnya (anggaran 1- 11/2 cawan)
garam secukup rasa
daun kesum

Cara membuatnya:
1.  Tumbuk lumat cili bersama tempoyak
2.  Masukkan ikan, asam keping, bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk. Asam keping ini sebenarnya untuk menghilangkan bau hanyir ikan tadi, juga mengurangkan rasa manis tempoyak fresh tu. Kalau tempoyak yang sudah cukup masam, tak perlu tambah asa keping.
3.  Masukkan air secukupnya, kalau nampak pekat baru tambah air.
4.  Masak di atas api sederhana besar sehingga ikan masak, kacau sekali sekala
5.  Tambah garam secukup rasa, masukkan daun kesum.
6. Tutup api, angkat periuk dan hidangkan.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Sunday, October 23, 2011

  Cadangan Vitamin untuk Pelbagai Penyakit

Kredit kepada MommyLyna(VitaminSemulajadi.com) dan Lydzar(Kedai Triple-S)

Di bawah adalah senarai penyakit yang biasa kita dengar beberapa vitamin serta mineral yang dicadangkan untuk penyakit-penyaklit tertentu. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan mendapatkan konsultansi dari pakar (doktor) terlebih dahulu sekiranya menghadapi masalah serius.

 
Alergi

  • Vita-C
  • B Complex
  • Alfalfa

Ketiga-tiga vitamin di atas termasuk dalam Set Allergy (SetG)

  • Garlic Complex

Alzheimer

  • Vita-E Complex
  • B Complex
  • Omega Guard
  • Garlic

Anemia

  • B Complex
  • Vita-Lea
  • Vita-C
Ketiga-tiga vitamin di atas termasuk dalam Set Optimum (Set A) 


Arthristis

  • Vita-Lea
  • Ostematrix
  • Vita-C
  • Alfalfa
  • Peppermint-Ginger

Batu hempedu

  • Peppermint-Ginger
  • Lecithin
  • Vita-C
  • Vita-E

Bronkitis dan pneumonia

  • Carotomax
  • Vita-C
  • Vita-E
Sila rujuk ACE Programme
  • Zinc
  • Garlic

Buasir

  • Vita-C
  • Vita-E
  • Ostematrix

Carpal tunnel

  • Vita-Lea
  • B complex
  • Vita-C

Ketiga-tiga vitamin di atas termasuk dalam Set Optimum (SetA)


Cirit-birit

  • B Complex
  • Garlic
  • Performance Drink

Darah tinggi

  • Set A (Vita-Lea, B Complex, Vita-C)
  • Garlic
  • Fibre Plan Unflavoured
  • Vita-E

Diabetes

  • Set A (Vita-Lea, B Complex, Vita-C)
  • Garlic
  • Vita-C

Ekzema

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, October 21, 2011

  Soalan Lazim Mengenai Shaklee Dan Pengambilan Vitamin

kredit kepada N anakkuwiraku.com

Antara soalan-soalan yang sering ditanya mengenai Shaklee adalah:

1. Adakah Shaklee ini Halal?
Jawapan : Halal. Boleh rujuk sijil halal dalam label Shaklee di blog ini.

2. Mengapa urin saya bertukar jadi kekuningan selepas mengambil vitamin?
Jawapan: Ianya adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.

3. Mengapa susu saya bertukar kuning kehijauan?
Jawapan: ia adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.Di samping itu, alfalfa mengandungi klorofil.

4. Adakah trial pack masih ada untuk saya cuba?
Jawapan: Ianya sentiasa ada , di sediakan dengan harga yang berpatutan. Bagi pertama kali mencuba, adalah digalakkan membeli trial pack terlebih dahulu.

5. Saya mengalami pening2 selepas mengambil vitamin ini, mengapa? Adakah tidak serasi?
Jawapan: Pengambilan vitamin memerlukan pengambilan air yang TIDAK kurang daripada 2 liter. Ini kerana ia perlu agar vitamin dapat disalurkan ke seluruh tubuh dengan lancar. Rasa pening berlaku biasanya berpunca dari less water intake. Satu lagi adalah kerana, jika individu itu adalah pertama kali mengambil supplement, maka tubuh memerlukan 1-3 hari untuk menyesuaikan diri dengan zat yang diterima. (Ibaratkan seorang yang tidak punyai perabot di dalam rumahnya dan tiba2 datang orang menghantar perabot serta memenuhi ruang kekosongan dalam rumah, pastinya individu itu perlukan masa untuk menyesuaikan  diri.). Hakikatnya keserasian memerlukan masa.

6. Saya selesa dengan vitamin Shaklee setelah mencubanya melalui trial pack. Boleh saya beli full pack dengan best price?
Jawapan: Boleh dan ianya lebih menjimatkan.

7. Saya seorang yang kurang minum air kerana malas nak ke tandas, bolehkah saya mengambil supplement ini sebab mempunyai masalah buasir.
Jawapan: Tidak saya galakkan mereka yang kurang minum air mengambil supplement, ini kerana ia tidak dapat disalurkan dengan baik ke seluruh tubuh.

8. Adakah vitamin ini membantu saya cepat sembuh dari penyakit yang saya lalui?
Jawapan: Vitamin bukan dalam kumpulan ubat. Ianya sekadar supplement iaitu makanan tambahan yang mengisi ruang kekosongan dalam tubuh. Seterusnya ia membantu badan meningkatkan sistem imun dan secara langsung membantu tubuh melawan penyakit. Sekiranya penyakit yang kronik atau berlarutan maka memang memerlukan masa dan perlu mengambil antioksidan seperti ACE, Nutriferon ataupun Vivix untuk membantu meninggikan daya ketahanan tubuh. Tidak lupa doa serta tawakal pada Yang Esa.

9. Bolehkah saya membeli sendiri vitamin di mana-mana cawangan Shaklee?
Jawapan: Boleh. SMS saya di 013-3623889 utk mendapatkan harga ahli
10. Adakah normal bagi anak saya, setelah pengambilan vitamin, si kecil minum sedikit dan terus lena. Berbeza dengan sebelum ini, si kecil saya akan marah-marah dan asyik berjaga mahu menyusu.
Jawapan: Ibu-ibu yang mengambil vitamin dalam diet harian selain pengambilan makanan harian yang lengkap(ibu menyusu tidak digalakkan berdiet kerana kawalan makanan akan mengganggu penghasilan susu) akan mendapati susunya akan bertambah pekat dan anak akan minum sdikit sahaja serta mudah lena. Apabila ini berlaku si ibu di sarankan mengepam sebaik sahaja si kecil lena agar penghasilan susu dengan lebih banyak dapat dihasilkan.

11. Adakah vitamin Shaklee selamat diambil oleh ibu yang mengandung?
Jawapan: Ya boleh kerana ia adalah vitamin. Setiap ibu mengandung akan dibekalkan oleh doktor vitamin demi memastikan si ibu dan anak sihat dan selamat semasa proses kelahiran.

12. Apakah vitamin yang baik untuk diambil oleh ibu yang menyusu?
Jawapan: Secara basic saya sarankan 4 jenis iaitu Vitalea, b complex, Vitamin C dan Alfalfa. Namun seandainya mempunyai lebihan rezeki boleh mengambil ESP iaitu soya protin kerana ini membantu anak mudah kenyang dan pembesaran anak lebih lancar.

12. Mengapakah saya mudah rasa lapar setelah mengambil vitamin? Saya takut saya akan gemuk. Adakah saya mempunyai potensi untuk gemuk?
Jawapan: Pengambilan B complex dan multivitamin boleh membuatkan seseorang itu mudah merasa lapar. Ini kerana B complex berfungsi membakar glukos untuk menghasilkan tenaga. Rasa lapar itu adalah salah satu body sign yang bermaksud tubuh memerlukan gula untuk ditukarkan kepada tenaga.

Makanan yang dimakan akan ditukar segera kepada tenaga, itu sebabnya mengapa mereka yang mengambil B complex akan sentiasa rasa bertenaga. Walaubagaimanapun ada sesetengah individu tidak dapat mengawal nafsu makannya.Ini yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan berat badan dengan ketinggian seseorang. Pastikan anda mengambil 3 meal sehari dengan masa yang teratur dan jika terasa lapar di antara waktu tersebut, cubalah makan buah2an atau makanan yang kaya dengan serat supaya tidak mudah mengalami kegemukkan.

Hubungi umi di norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889 untuk maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, October 20, 2011

  Lala Masa Taucu

Antara hidangan makanan laut yang paling ringkas dan cepat disediakan.  Masa penyediaan dan memasak pun tak lama; sambil tunggu nasi masak, dah boleh siapkan satu hidangan lauk.
Jom kita semak resepi yang mudah ni, umi guna kaedah 'campak-campak aje' hihi..

Lala masak taucu
oleh : umi of dapuraulad

Bahan_bahan:
Lala secukupnya - dibersih dan toskan
1 sb taucu 
2 batang serai -diketuk
2 ulas bawang putih - diketuk
5-6 tangkai cili padi - dihiris, boleh tambah ikut kepedasan
sedikit garam
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.  Panaskan minyak dalam kuali (umi guna wok)
2.  Tumis bawang putih dan taucu biar naik bau. Kadang bila kehabisan taucu, umi gantikan dengan sos tiram sahaja.
3.  Masukkan serai, cili padi dan garam
4.  Masukkan lala yang telah dibersihkan tadi
5.  Kacau sebentar, lala akan terbuka kulitnya bila sudah masak.
6.  Angkat dan hidangkan.  Mudah kan?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  President Obama pun guna produk Shaklee!

kredit kepada MommyLyna (vitaminsemulajadi.com)
Percaya atau tidak, President Amerika Barrack Obama juga merupakan pengguna Shaklee.
obama shaklee
*petikan dari majalah Nurturing Health & Nature Through Shaklee Vol. 10

Jadi, apa lagi yang anda ragui? Shaklee memang terbukti supplement dan produk terbaik untuk rumah kita. Ia bukan saja organik, malah diperbuat dari bahan semulajadi.

Hubungi umi di norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889 untuk maklumat lanjut. Tawaran menarik untuk pelanggan melalui blog ini sahaja!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, October 18, 2011

  Durian kampung

Beberapa hari kebelakangan ini asyik hujan lebat menjelang petang.  Tiba-tiba teringat buah durian kampung yang atuk simpan tempohari.

 Hujan-hujan macam ni seronok makan durian...mak su Eni jangan jealous tau!

kuning cantik isinya
Boleh disimpan beku rupanya isi durian ni. Atuk simpan dalam freezer, masih elok lagi isi durian ni tak jejas langsung rasa dan teksturnya.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Kenapa kita perlukan makanan tambahan (supplement)

Kredit kepada N (anakkuwira.com)

Hakikatnya dalam apa jua makanan yang kita ambil memang terdapat vitamin dan zat galian yang diperlukan oleh badan cuma kuantitinya adakala adalah tidak selari dengan keperluan tubuh badan. Saya berikan contoh mudah, kita perlukan minima 500mg vitamin C sehari iaitu bersamaan dengan 7 biji oren.



Namun  dalam dunia realiti, harga sebiji oren sendiri dah cukup mahal. Mungkin kita mampu untuk makan 2 biji sehari. Maka kita memperolehi mungkin 150 gm vitamin C dari buah oren itu. Vitamin C pula sangat fragile. Ia mudah rosak sebab pengambilan kafien, bila kita terdedah dengan panas, bila kita rasa tertekan, bila kita minum banyak air. Maka jika ia tidak diganti semula, maka makin hari vitamin C yang sedia ada hanya pada takat minima. Sehingga adakala tidak mampu untuk melindungi tubuh dari serangan penyakit terutama demam dan selsema.

Bagi ibu menyusu lagi la, segala vitamin digunakan sepenuhnya....bukan sekadar untuk sistem immuniti badan sendiri tetapi akan disalurkan kepada si anak melalui susuibu. Tidak dinafikan terdapat banyak kes yang mana si bayi yang menyusu susuibu sering sakit dan apabila si ibu mula mengambil makanan tambahan Vitamin C terdapat perubahan yang ketara pada si anak. Semenjak itu jarang sakit atau jika sakit tidak berlarutan dengan lama.

Mungkin ada yang skeptikal dengan vitamin. Namun secara peribadi bagi saya yang dah amal hampir 12 tahun, vitamin banyak membantu mengubah diri saya. Jika dulu saya tak boleh makan seafood, mudah aje alah dan gatal-gatal sehingga luka dan bernanah,  tetapi kini tiada lagi. Saya boleh makan udang, ketam seperti orang lain.

Jika dulu saya senang kena migraine, tak boleh kena panas matahari, mudah la rasa nak pitam la, nak pengsan la....rasa sakit kepala yang amat....tapi kini alhamdulillah.

Vitamin atau nama lainnya makanan tambahan, ia bukan pengganti makanan utama dalam menu harian, cuma ia membantu badan kita cukup dengan keperluan vitamin selain memastikan badan kita kuat dalam melawan penyakit.


Ada yang mengejek...kenapa nak bergantung dengan vitamin sedangkan kita ada banyak makanan? Makanan hari ini kaya dengan lemak dan kolestrol ditambah dengan perasa tambahan seperti MSG bagi mereka yang makan diluar. Sifat kebergantungan itu balik pada persepsi individu. Kalau kita tak mampu nak minum susu, memang banyak lagi makanan yang kaya dengan kalsium namun sebagai ibu menyusu, mampukah mereka menyukat pengambilan sumber kalsium harian mereka adalah seperti yang disarankan iaitu tambahan 1000mg sehari?

Bagi saya jalan mudah makan tablet kalsium. Ia membantu menutupi kekangan keperluan kalsium secara tidak langsung. Jika tidak di atasi, penghasilan susuibu akan terjejas apabila kalsium makin berkurang dari badan. Mengapa ibu yang menyusu sering keletihan, sakit belakang, sakit gigi serta susu merundum apabila menstrual datang? Ini tandanya kalsium dalam badan dah makin berkurang.

Setiap orang punya cerita tak sama. Jika anda mampu makan 2-3 pinggan ulam sehari, maka ini tidak bermakna orang lain mampu melakukannya. Samalah dengan vitamin. Saya tahu bukan semua mampu membelinya. Tapi secara peribadi kesihatan itu sangat rendah nilainya apabila orang itu jatuh sakit dan tatkala itu, mereka yang tidak berduit pun boleh ada duit untuk beli vitamin. saya dah jumpa ramai kawan yang dulunya menyebut ah buat apa membazir duit beli vitamin. Tetapi sudahnya bila sakit, sebab taknak bergantung dengan dadah @ ubat doktor, mereka sanggup keluarkan banyak duit beli vitamin.



Sekadar renungan, seorang kenalan dulu tak makan vitamin sebab suaminya tak beri. Tetapi selepas suaminya memuji kawan sepejabatnya, si isteri rasa menyesal sebab tak berusaha nak cantikkan wajah dan badan. Kini si isteri bersungguh menjaga kecantikan luar dalam. Bukannya perlu menjadi isteri derhaka kerana nak makan vitamin, tetapi pujuklah mohon kebenaran suami untuk makan vitamin demi kesejahteraan dan kebaikan suami isteri dalam jangka panjang. Bila isteri cantik dan nampak muda selalu, sejuk mata suami yang memandang.


Hanya kita yang tahu saiz baju kita. Hanya kita yang tahu taraf kesihatan diri kita. Hanya kita yang tahu menilai betapa berharganya diri kita.

Jika anda berminat dengan produk Shaklee, boleh email kepada norasiah99@gmail.com atau SMS ke 013-3623889 untuk harga istimewa dan konsultasi percuma (khusus untuk pembelian melalui blog ini sahaja).

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, October 14, 2011

  Status Sijil Halal Produk Shaklee

Kredit kepada MommyLyna

Kebelakangan ini timbul semula isu halal-haramnya produk Shaklee.
Di bawah ini adalah sijil halal Shaklee yang dikeluarkan oleh Islamic Service of America (ISA) untuk produk2 Shaklee.
sijil halal shaklee
ISA adalah salah sebuah badan pengeluar sijil halal di Amerika yang diiktiraf oleh JAKIM. Senarai penuh badan luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM boleh tengok di website My Halal (KLIK SINI).
Produk yang dipasarkan di Malaysia adalah tersenarai dalam sijil tersebut termasuk yang menggunakan bovine gelatin iaitu Lecithin, OmegaGuard dan Vita-E complex. (Tidak semua produk Shaklee ada dalam pasaran Malaysia)
Saya amat memuji tindakan beberapa pengguna termasuk distributor Shaklee sendiri yang mengambil langkah dengan memastikan produk yang diambil benar-benar halal. Maklumlah di zaman sekarang ni terlalu banyak perkara yang bercampur-baur antara halal dan haram. Bukan saja dari segi pemakanan malah dari sudut lain seperti pergaulan, kebebasan, pencarian rezeki dan sebagainya. Yang pasti, ia bermula dari punca rezeki dan apa yang kita masukkan ke mulut.
Daging yang tumbuh dari sumber yang tidak halal (sama ada makan makanan yang tidak halal tanpa keadaan darurat atau punca pencarian yang tidak halal) adalah bahan bakar api neraka. Mungkin tak perlu tunggu api neraka kerana di atas dunia kita sudah merasai bahana dari benda2 yang tidak halal, misalnya doa tidak dimakbulkan, kehidupan yang resah gelisah, hati yang keras dan sebagainya.
Namun adakalanya perkara sebegini menjadi bahan sabotaj tanpa kita sedar. Maklum saja, orang kita biasa dengan JAKIM sedangkan ada banyak lagi badan pengeluar sijil halal, yang mengeluarkan status halal termasuk untuk produk2 tempatan. Antara badan pengeluar sijil halal di Asia Tenggara (yang digunapakai di Malaysia) selain JAKIM ialah Islamic Food Research Centre (IFRC) Asia dan Halal Food Council (HFC) South East Asia. Malah satu mesyuarat telah diadakan antara pengeluar sijil halal agar sijil halal ni tak dimonopoli oleh JAKIM saja. Tapi kalau nak kira untuk marketing dalam negara, yang ada sijil halal JAKIMlah yang laku sebab orang ramai lebih percaya pada sijil keluaran JAKIM :)
Setiap badan yang mengeluarkan sijil halal mempunyai prosedur yang ketat sebelum mereke mengeluarkan sijil halal kepada sesuatu produk. Mengikut pembacaan saya, status halal di Kanada & USA adalah yang paling sukar untuk dapat pelepasan. Jadi bila Shaklee mendapat sijil halal dari ISA, sepatutnya tiada isu, bukan :)
Memiliki sijil halal ni bukan perkara main-main, kerana pengeluar sijil akan sentiasa memantau dan mereka boleh menarik balik bila2 masa sekiranya pengilang produk tidak mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan.
Sebagai penutup, produk2 dalam pasaran Malaysia terdapat dalam senarai dalam sijil di atas. Sekiranya anda mendapatkan produk Shaklee dari pasaran Malaysia, anda tak perlu ragu-ragu.
Kepada pengguna Shaklee, dan kepada yang mahu mencuba dan menikmati kebaikan Shaklee, gunakannya tanpa was-was. Selamat menjalani kehidupan yang lebih sihat!
Jika ada sebarang pertanyaan tentang status halal Shaklee, anda boleh salurkan kepada Shaklee Malaysia dengan menghubungi contact di www.shaklee.com.my.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, October 13, 2011

  How does getting rewarded through sharing sound like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

How does getting rewarded through sharing sound like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, October 12, 2011

  Rindu...

Rindu itu indah
Rindu itu anugerah Allah
Menjadi jambatan hati antara hamba dan Pencipta
Antara anak dan ibu ayah
Tautan hati suami dan isteri
Juga sesama saudara
Namun ia juga bakal mengundang murkaNya
Jika bukan pada yang berhak
Nyatakan setulus hati
Yang aku merinduimu kerana Allah
Sebagaimana pesan Rasulullah pada Sahabat
'kenang daku dalam doamu'....

Kutitipkan rindu ini buatmu sahabat
Moga ukhuwwah fillah kekal selamanya...

-spontan 11 okt 2011 shah alam-

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, October 11, 2011

  Kuruskan badan dengan cara yang sihat dan mudah

 kredit kepada MommaMia
Ramai yang sedang cuba ber DIET.  Tahukah anda asas untuk berdiet? Anda perlu :

DETOKS(Fiber/Herblax) 
Protein (CINCH or ESP) 
Lecitin 

Tapi jika anda ada kekangan budget memadai hanya PROTEIN + LECITHIN. 

Mengapa PROTIEN ?? >> Sbb protien ni fungsi buat rasa kenyang, tingkatkan metabolism dan sesuai utk diet. CINCH mengandungi serat yang tinggi dan membantu untuk rasa kenyang... Ia juga mengandungi nutrisi yang lengkap untuk menjaga kesihatan. Rumusan proprietarynya diperkaya Leucine™ iaitu asid amino yang memberi isyarat kepada badan supaya memelihara otot semasa proses pengurangan berat badan... Dalam kata lain. Leucine dalan CINCH Shake membantu menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot, pendek kata, berat dengan otot bukan dengan lemak. CINCH ni ada 3 perisa - Chocolate, Vanilla & cafe latte...

Mengapa kena DETOKS??? >> Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. Tahukah anda... kunci asas untuk kurus adalah detox dulu yaaa!! 

Boleh Pilih antara Fiber Unflavor or Herblax... Fiber lebih otimum resultnya. Fiber akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Ia berupaya menyerap lebihan air dan lemak dalam badan. Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit.selain berfungsi untuk melancarkan penghadaman..tapi back to budget masing-masing...

Mengapa LECITHIN?  >> Lecitin berfungsi untuk memecahkan lemak2 ... Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah... dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.... Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan...

Banyak kegunaan lecitin ini, antaranya dapat bantu untuk kuruskan badan, turunkan paras kolesterol darah, kurangkan bengkak susu ibu menyusu, melawaskan perkumuhan dan pelbagai lagi.  Jom kita baca testimoni pengguna-pengguna yang mengambil lecitin.

Berminat? Dapatkan segera dengan menghubungi umi di 013-3623889 atau emel ke norasiah99@gmail.com

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Sunday, October 9, 2011

  Beza Kualiti Lelaki dan Perempuan

Masyarakat dulu sangat memandang berat dan prihatin apabila ada anak gadis mereka yang belum bertemu jodoh melewati usia awal 20-an.  Tetapi pada zaman hari ini sudah menjadi lumrah, kebanyakan anak gadis berkahwin selepas usia 25 tahun.  Maklumlah pada usia 20-an kebanyakan kita masih bergelar pelajar atau pun baru berjinak-jinak dalam dunia pekerjaan.

Isu yang lebih utama umi nak bangkitkan di sini bukanlah faktor usia atau pada umur berapa anak gadis kita berkahwin.  Tapi persoalan kualiti yang lebih utama untuk kita perhatikan.  Kalau mak-mak zaman dulu amat pentingkan setiap anak gadis mereka dapat menguasai ilmu di dapur, mahir masak memasak dan beberapa kemahiran lain berkaitan pengurusan rumahtangga.  Malah sehingga ke zaman ini isu 'anak gadis harus pandai memasak' atau sekurang-kurangnya ada ilmu tentang perihal selok-belok di dapur.  Memang tidak dinafikan kualiti seorang wanita banyak berkisar di sekitar 'dunia dapurnya', malah sehingga ke hari ini kualiti tersebut masih dianggap sebagai kriteria utama dalam menentukan calon menantu.

Kadang-kadang kita agak berat sebelah bila mempersoalkan kecekapan seseorang bakal menantu yang kononnya tak kenal yang mana bawang merah, yang mana lengkuas dan sebagainya.  Bagaimana pula dengan anak teruna? Tentu tak adil kalau masyarakat hanya mengukur kualiti wanita sahaja.  Kaum lelaki lah yang sepatutnya diukur terlebih dahulu, dari segi kualiti solatnya, mampu atau tidak dia menjadi imam solat, bacaan Al-Quran dan seumpamanya.

Jadi kalau ukuran kualiti wanita mesti tahu memasak, ukuran kualiti lelaki mestilah layak menjadi imam solat.  Apa pandangan anda, setuju?

Sekadar peringatan moga-moga kita sentiasa berusaha meningkatkan kualiti diri kita. Didiklah anak-anak kita supaya biasa dengan urusan di dapur tanpa mengira samada lelaki atau perempuan.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, October 7, 2011

  Aktifkan interferon dengan NUTRIFERON SHAKLEE

kredit kepada Shaklee Malaysia

NutriFeron™
Kemajuan Besar dalam Sains Sistem Imun
Dicipta Oleh Individu Yang Menemui Interferon
Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, beliau telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.*

Meningkatkan paras interferon secara semulajadi*
Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi.*

Terbukti daripada Empat Kajian Klinikal Pada Manusia
Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun tepat pada peringkat sel. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imun yang diperolehi daripada campuran khas empat ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron.

Rumusan Berpaten Yang Eksklusif
NutriFeron tidak dapat dijumpai di mana-mana kedai. Ia hanya boleh didapati melalui Shaklee. Rumusan berpaten NutriFeron yang unik adalah eksklusif kepada Shaklee. Sebagai suatu suplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

Menurut kajian terbaru, NutriFeron telah berjaya membuktikan kesan positif terhadap serangan sel-sel semulajadi (NK) – menyokong lebih banyak perkembangan untuk sistem sains imunisasi ini.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, October 6, 2011

  Sup krim cendawan untuk sarapan di pagi yang dingin

Bila cuaca dingin pagi-pagi macam ni, memang sesuai jika kita hidangkan sup krim cendawan bersama roti bawang putih (garlic bread).


Resepi? Boleh rujuk sini (kes malas nak salin semula).  Sudah banyak kali buat resepi ni, mudah nak ingat sukatan bahan-bahannya pun tak renyah, jadi boleh buat sambil pejam mata (boleh gitu?). Ohh..Imran pun suka nak tumpang makan dengan abang-abang waktu sarapan.

Cuaca dingin ala-ala autumn freezing di Shah Alam...

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, October 5, 2011

  Lagi testimoni pencuci 1001 kegunaan

Umi pun dah guna pencuci serbaguna ini, buat mandian Imran. Lepas mandi dengan air yang ditambah beberapa titik cecair pencuci ni, sapu herba blend pula. Alhamdulillah ruam di badan dan leher Imran sudah hilang, licin kulitnya seperti sediakala.

Ada lagi testimoni oleh pengguna cecair pencuci yang sungguh serbaguna ni, serius tak tipu. Jom baca!
Insyaallah umi kongsikan nanti testimoni Imran pula ye. Tak sempat nak ambil gambar sebelum dan selepas penggunaan cecair pencuci ni.

Tunggu apa lagi, jom la cuba.  Hubungi umi di 013-3623889 atau emel ke norasiah99@gmail.com

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, October 4, 2011

  Jom Priok!

Musim rumah terbuka sambutan hari raya sudah berakhir, bertukar pula jadi majlis meraikan bakal-bakal haji.  Hmm.. banyak sungguh majlis makan-makan kat Malaysia ni ye?

Ahad lepas selesai majlis meraikan bakal haji, kami meraikan 'birthday girl' dan 'birthday man' pula, makan-makan lagi!

Kali ini nenek's treat untuk kakak Syaima' dan abi (21 Sept dan 30 Sept).  Syaima' yang beriya sngat nak makan steamboat, jadi nenek cadangkan kami cuba Jom Priok di Giant Hypermarket Kelana Jaya.  Kedai ini di tingkat bawah Giant, tak de masalah untuk parking, persekitaran kedai makan ini pun agak strategik.

Rezeki kami dapat ruang makan istimewa (biasanya kena caj RM60 untuk bilik tertutup begini) iaitu ruangan tertutup yang dikhususkan untuk majlis tertentu yang perlu ditempah terlebih dahulu.
Anak-anaklah yang paling seronok, bukan nak makan sangat tapi main yang lebih!

Buffet steamboat di sini sangat berpatutan, hanya RM23.90 untuk seorang dewasa dan RM10.90 kanak-kanak 10 tahun dan ke bawah.  Jadi Hakim, Inas dan Syaima' dikira sebagai dewasa.  Menu steamboat dengan pelbagai pilihan makanan laut, termasuk bubur nasi (ni Imran punya), aiskrim pelbagai perisa, serta nasi goreng berserta ayam goreng percuma untuk anak-anak. Kami juga tempah minuman air sirap dan air teh limau dalam pitcher hanya RM15.90, murah kan?

bubur utk Imran, aiskrim dan popiah tu umi punya!

ada mee, nasi goreng dan sayuran semua

ni siput buluh, bila dah masak buluh akan terbuka sendiri

pernah makan siput belitong?

Kali ni kami makan steamboat guna chopstiks, terkial-kial juga nak menyepit udang tu huhu.. Syifa lagi kreatif; dia cucuk aje makanan tu dengan chopstiks dan makan dengan nyaman je nyum nyum!

Lain kali boleh ke sini lagi!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, October 3, 2011

  Dah rindu nak makan roti peach

Alhamdulillah rezeki kami dapat buahtangan dari Jordan lagi, buah peach.


Ada dua jenis bentuk buah ni, jarang umi nampak bentuk leper macam ni.  Biasa jumpa peach yang kuning, oren dan hijau berbentuk bulat bujur. Tapi tak pernah tengok yang bentuk begini...
Tiba-tiba teringat kat ubi keledek TTM huhu..

Ada juga buah nektar (nectarine)
yang leper ni lagi manis dari yang bulat tu..
Teringin nak buat roti peach macam dulu, tapi tak sempat jadi roti semua buah dah habis dimakan oleh rakyat jelata rumah ni.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, October 1, 2011

  Pencuci 1001 kegunaan, bukan silap mata

Testimoni pengguna Basic H.  Apa dia Basic H ni?
Jom kita baca apa kata salah seorang pengguna yang sangat berpuas hati menggunakan Basic H Ini:

kredit to N
Saya tertarik apabila membaca blog along dan ceritanya mengenai mari mencuci, basic H. So sebenarnya ada gelaran untuk basic H ni bagi yang dah lama mengenalinya, basic H di gelar 1001 uses liquid. Saya nak tambah sedikit, kegunaan lainnya ialah meringankan kesakitan especially kesan melecur, mencuci kudis or gatal-gatal pada badan, dan kesan yang paling menakjubkan adalah pada sayur yang layu.



Ini adalah sayur layu yang saya keluarkan dari peti ais petang tadi.Saya titiskan beberapa titis basic H ke dalam mangkuk dan dicampurkan dengan separuh mangkuk air paip serta dibiarkan selama 15-20 minit


Selepas itu, hasilnya sayur mula segar ......
Kelihatan kotoran hasil dari semburan pestisid ke atas sayur-sayuran
Kotoran ini yang tersembunyi dari mata kasar kita dan sukar untuk ditemui sekiranya sayur dicuci dengan air paip sahaja.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com