Wednesday, February 23, 2011

  Kenal tak buah ni?

Setiap pagi Sabtu atau Ahad abi akan ke pasar seksyen 6 Shah Alam membeli keperluan untuk dapur kami.  Selalunya umi akan ke pasar Klang, tapi sejak 3 bulan lepas memang dah jarang ke sana kerana kesuntukan masa.  Jadi pasar yang paling hampir dan menjadi pilihan adalah pasar seksyen 6 ini walaupun masyhur dengan harganya yang mahal.

Antara barang yang wajib dibeli selain sayur dan ikan serta barangan segar lain, abi mesti beli buah untuk stok selama 3-4 hari.  Selanjutnya abi akan beli lagi buah di pasar malam hari Rabu di sini.  Umi nak tunjukkan sejenis buah yang mungkin ramai dah biasa makan, tapi agak terkejut juga kerana harganya yang sangat mahal iaitu RM 30 sekilo!  Biasanya buah ini hanya berharaga sekitar RM2 -RM3 sahaja, agaknya kerana saiznya yang extra vaganza maka harganya berganda.

Kenal tak buah apa ni?  Ada yang panggil buah kundang. Tapi seingat umi buah kundang bentuknya bulat, bukan bujur begini.  Umi tanya atuk kat kampung, buah kundang biji dalamnya warna ungu dan bentuk bulat.  di kampung memang ada sebatang pokok kundang yang lebat berbuah apabila tiba musimnya.  Kata atuk buah yang mirip buah kundang ini dipanggil buah gemia.  Atau mungkin pembaca tahu nama lain untuk buah ini.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, February 21, 2011

  Minuman float

Waktu panas terik begini anak-anak suka buat minuman float bagi menyamankan tekak.  Mudah sahaja nak buat minuman float versi umi ni, cuma masukkan air perisa kegemaran bersama 2 sudu besar ais krim sebarang perisa serta 2 ketul ais.  Kisar semua bahan ini biar ais tadi hancur.  Tuangkan ke dalam gelas untuk dinikmati.  Untuk lebih sedap, taburkan sedikit serbuk koko atau milo ke atas minuman ini.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, February 19, 2011

  Menambahkan nutrisi susu badan

Sudah masuk hari ketiga umi mengambil supplement Shaklee set B.  Set B ini mengandungi Vita Lea (multi vitamins), Vita C, B Complex dan Alfalfa bagi membantu menambahkan kualiti dan kuantiti susu badan.  Seupaya mungkin umi ingin pastikan anak umi dapat menyusu badan sepenuhnya.  Maklumlah, sudah masuk anak kelapan ini umi bimbang juga jika kualiti susu menurun.  Jadi umi pun cuba produk Shaklee ini.  Alhamdulillah nampaknya hasil sangat memuaskan, walaupun baru hari ketiga umi sudah nampak peningkatan yang sangat memberangsangkan.

Nampak tak perbezaan EBM kiri dan kanan ni?  Mungkin gambar tak begitu terang, yang pasti memang EBM kiri tu lebih pekat berbanding yang sebelah kanan.




Jika ada ibu-ibu yang sedang menyusukan anak dan berniat untuk menambahkan kualiti serta kuantiti susu, bolehlah mencuba produk ini.  Umi bukan bermaksud nak promote atau berniaga cuma nak berkongsi pengalaman dan perkara yang baik sebegini elok kita kongsi, betul tak?
Maklumat lanjut boleh lihat di sini.  Boleh juga cuba hubungi Mommy Lyna(0122811136)  atau melalui emel: mommy@fahry.net jika nak bertanya mengenai produk Shaklee set B ini.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, February 18, 2011

  Kek kukus choc moist

Kali pertama umi mencuba kek kukus coklat ini.  Resepi ini terjumpa masa 'ronda-ronda cari resepi' di dapur kak zai yang rajin sungguh buat kek.  Umi salin resepi di sini, minta izin ye kak zai!

Kek Coklat Kukus Zaiima (very moist)
Sumber: NoorMasri
Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara :
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .


Nak lihat keratan rentas kek ini, hmm..gebu dan lembap

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, February 17, 2011

  Saya Mahu Sesuatu dari Blog Dapuraulad

Kecanggihan teknologi hari ini memungkinkan perkongsian sumber berlaku dengan mudah tanpa terbatas kepada masa dan had geografi.  Saban hari kita menyaksikan bertambahnya blog-blog pelbagai genre; masakan, travelog, hiburan, ilmiah dan sebagainya.  Tidak mahu ketinggalan, umi turut sama memeriahkan dunia blogging dengan menampilkan dapuraulad ini yang berkonsepkan pendidikan anak-anak.  Blog dapuraulad ini sebenarnya diinspirasikan dari anak-anak umi sendiri, sebagai platform berkongsi pengalaman serta resepi-resepi mudah yang boleh dicuba bersama anak-anak.  Melalui blog ini umi mengharapkan anda para pembaca beroleh manfaat yang boleh dipraktikkan samada di dapur atau ketika santai bersama anak-anak.

Umi percaya bahawa banyak pendekatan santai yang boleh dicuba bagi 'menjinakkan' anak-anak supaya mereka lebih terikat dengan kita sebagai ibu bapa.  Contohnya anak lelaki mungkin lebih menggemari sukan seperti futsal, nasyid dan anak perempuan mungkin meminati kelas masakan.  Oleh itu umi cuba gabungkan semua ini di dalam dapuraulad yang telah beberapa kali mengadakan kelas masakan, latihan nasyid dan sebagainya sebagai tarikan untuk mengikat anak-anak umi serta kawan-kawan anak umi supaya masa mereka dapat dimanfaatkan sebaiknya.  Kata orang tua-tua 'melentur buluh biarlah dari rebungnya'.

Kenapa dapuraulad?
Perkataan 'aulad' dari perkataan Arab bermaksud anak-anak.  Setiap anak umi suka ke dapur, baik yang lelaki mahupun perempuan.  Jadi dapur di rumah ini dijadikan tempat untuk mereka bereksperimen mencuba pelbagai resepi bersama umi.

Jadi mudahnya, umi mahukan sesuatu dari dapuraulad ini yang dapat menceriakan setiap orang yang sudi singgah di sini, sesuatu yang dapat mereka kongsikan kembali bersama keluarga dan anak-anak tersayang.

Ehemm..nak berpantun sikit..

Tinggi-tinggi si matahari
Anak kerbau mati tertambat  (siapa pulak yang aniaya kerbau ni..)
Sudah lama umi mencari
iPad jua umi terpikat!

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Makanan bagi menambahkan susu

Assalamualaikum semua.  Kebelakangan ini umi selalu tertangguh untuk update blog, banyak aktiviti wajib di rumah yang menyebabkan umi terpaksa membelakangkan aktiviti blogging ini.  Bila ada rakan ibu menyusu yang minta umi kongsikan petua/tips bagi menambahkan kuantiti susu badan, umi rasa terpanggil untuk menulis kembali.  Sebenarnya umi takde amalkan sebarang petua khusus, kebanyakan amalan pun secara adhoc dan tidak tetap.  Kalau kita rajin search di Internet, banyak sekali pengalaman penyusuan yang boleh kita baca, antara yang menarik perhatian umi adalah bagaimana nak menambahkan kuantiti susu badan.  Antara yang menarik boleh baca di sini dan pernah umi cuba adalah seperti:
1. Minum air longan-jika berminat nak dapatkan yang fresh, hubungi Ust Daud Lin (012-3321397)
2. Buah kurma
3. Minum madu awal pagi sebelum sarapan
4. Sup lobak putih
5. Ambil multivitamin - sekarang ini umi teruskan makan obimin. Selalu doktor beri obimin ini untuk ibu mengandung untuk tambah darah, jadi secara logiknya susu pun sebenarnya adalah berpunca dari darah.  Jadi waktu menyusu juga umi makan obimin untuk tambah darah (susu).
Dan pelbagai jenis makanan lagi yang dicadangkan oleh orang tua serta kawan-kawan.

Susu yang dipam atau expressed breastmilk (EBM) boleh disimpan dalam freezer sehingga 3 bulan.

Walaupun begitu, umi yakin bahawa susu ibu yang dikurniakan Allah hanya kepada ibu menyusu ini memang 'supply on demands'.  Oleh itu cara terbaik untuk memastikan bekalan susu ini mencukupi, umi amalkan:
1.  Sebanyak mungkin 'direct feeding' kepada baby
2.  Pam susu secara berkala 2 atau 3 jam sekali, bukannya menunggu bila rasa susu penuh atau ada rasa 'let down' sahaja
3.  Pastikan minum secukupnya
4.  Kawal stress dan emosi - ibu menyusu perlu sentiasa mood ceria dan gembira!
5.  Dapatkan sokongan keluarga - suami dan anak-anak banyak menyokong dan membantu

Yakinlah bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi anda (macam iklan kat hospital pulak!)

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, February 16, 2011

  Hari penuh kenangan bersejarah

Sejak sikecil Naufal ni ada bersama kami, umi jadi ibu susuan dia.  Nampaknya Imran kena berkongsi susu dengan Naufal, boleh ye Imran?  Imran nampak ok je, syukur sangat kerana dia tak meragam dan tidak keberatan walau terpaksa berkongsi.  Kata abi, insyaAllah Allah murahkan rezeki Imran kerana sudi berkongsi sejak kecil lagi.
Umi pasti ramai yang tertanya-tanya siapa Naufal dan kenapa dia berkongsi susu dengan Imran?  Sebenarnya Naufal ini anak pertama makcik Ida iaitu sepupu Imran.  Ditakdirkan Allah makcik Ida ada sedikit masalah dengan penyusuan Naufal ini, maklum sajalah Naufal ni anak pertama, jadi mungkin disebabkan Naufal kurang menyusu jadi susu ibunya pun agak perlahan.


Baru-baru ini makcik Ida terpaksa dimasukkan ke wad beberapa hari, jadi Naufal tinggal bersama kami dan tidur dengan Imran.

Pagi Jumaat lepas yang penuh dramatik, umi terpaksa keluar awal untuk menghadiri Academic Conference yang berlangsung sejak khamis 10 Feb.  Kalut sungguh pagi tu menyiapkan anak-anak ke tadika dan taska serta dua orang baby ni.  Baru tahu macamana rasanya kalau ada anak kembar!  Dalam dok kalut itu ditakdirkan Allah tayar kereta pula pancit. Ya Allah! Macamana nak bergerak ni?

Umi waktu tu panik sekali, rasa tersirap darah memikirkan macamana nak hantar anak-anak, nak pergi seminar lagi dan segala macam perkara dalam kepala ni.  Syukur umi sempat telefon abi yang sedang dalam perjalanan ke tempat kerja, abi keluar lebih awal lagi kerana tempat kerja abi agak jauh. Alhamdulillah abi belum masuk ke lebuhraya, jadi sempat pusing balik untuk tolong umi hantar anak-anak ni.

Setelah selesai urusan anak-anak, kami berusaha menukarkan tayar kereta pula.  Kebetulan abi ada mesyuarat penting pagi tu, kesian abi terpaksa maklumkan kelewatannya ke pejabat.  Akhirnya dapat juga umi ke seminar walaupun agak lewat lebih setengah jam dan abi sempat masuk ke mesyuaratnya.
Pemandangan dalam dewan baru UiTM iaitu Dewan Agung Tuanku Canselor.  Foru pagi ini dipengerusikan oleh bekas pelajar UiTM pelakon terkenal Fahrin Ahmad.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, February 11, 2011

  Serimuka mokwo nik

Ini kali kedua umi mencuba resepi kuih serimuka mokwo nik ni, memang sedap dan hasilnya sangat cantik.  Setakat ini umi sudah berpuas hati dengan resepi ini, insyaAllah akan kekal dengan resepi ini kerana sukatan bahan-bahannya senang diingat.  Yalah, kadang-kadang umi masuk dapur teringin nak masak kuih atau hidangan petang, tapi masa agak terhad sejak ada baby kecil kat rumah ini.  Mana sempat nak belek buku resepi lagi kan?  Jadi kalau ada resepi yang senang diingat macam ni, memang umi suka sangat!


Ok lah, jangan buang masa.  Jom kita semak resepinya.  Kalau nak tengok hasil yang asal, jenguk sini.
resepi asal: Amy Beh
salin dari dapur ;mokwonik

bahan2:
1 biji kelapa parut---perah ambil  200ml santan pekat dan 300ml santan cair -umi guna santan kotak

lapisan pulut:

300ml pulut--basuh dan rendam 3 jam, tuskan
2 helai daun pandan--siat2 dan simpul -umi tak letak
300ml santan cair--ambil dari perahan santan di atas
1 sudu besar gula
garam secukupnye dlm 1/2 sudu kecil

cara2:

  1. satukan semua bahan2 di atas
  2. kukus sehingga pulut masak jernih
  3. tekan2 dlm acuan loyang bulat 8 " yg telah di alas dgn plastik










lapisan hijau atas:
bahan2:

1 biji telur A
100 gm gula
200ml santan pekat dari perahan kelapa di atas
secubit garam
1/2 pandan pes
6sudu besar tepung gamdum
1 sudu besar tepung beras
4 helai + daun pandan 100ml air---blend jadi juspandan


cara2:
  1. dgn menggunakan hand whisk satukan semua bahan sampai sebati n tak berketul
  2. dgn kekdah double boiler kacau adunan sehingga agak skit pekat 
  3. tuang atas lapisan pulut tadi
  4. kukus sampai masak
  5. tunggu sejuk baru potong klau tak, tak cun lerr kuih!


      Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




      Thursday, February 10, 2011

        Macaroons dari cikmin dah tiba!

      Assalamualaikum semua.  Petang semalam balik dari office umi rasa tak sabar-sabar nak sampai rumah.  Khabarnya ada kiriman istimewa dari cikmin sebagai hadiah giveaway tempohari.
       Tak sabar nak buka..


      Ini kali pertama umi menang peraduan/pertandingan di alam siber, juga kali pertama melihat macaroons di alam nyata.  Comel sangat dengan warna yang menarik, baunya pun so sweet...

      Ammar ambil 1, Syifa' pun ambil 1 mesti warna pink, diikuti oleh Syakirah juga warna pink (dia memang suka tiru apa saja yang kakak dia buat).  Faisal tengok je, tak tau nak pilih yang mana sebab warna kegemaran dia tiada kat sini. Akhirnya dia pilih warna kuning kerana rumah sukan dia rumah Kuning.  Abang berdua lagi tu kurang menggemari makanan manis, jadi mereka tunggu feedback dari adik-adik je.  Umi pula makan satu dari setiap warna yang ada (kan kata nak test rasa!).  Hmm..sedap, wangi (kata Syakirah), cuma agak manis lebih bagi umi.  Teksturnya rangup di luar dan lembut di dalam, cair di mulut kata orang!  Umi paling suka yang warna hijau dengan filling peanut ini.  Jadi jika anda pun teringin nak rasa, silalah buat tempahan dengan cikmin ye.

      Sekali lagi, terima kasih buat cikmin atas kiriman ini.



      Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




      Wednesday, February 9, 2011

        Betul ke macam tu..?

      Sambil duduk berehat dengan baby Imran ini, umi belek-belek rambutnya yang baru nak tumbuh selepas dicukur tempohari.  Nampak pusar rambutnya dah mula terbentuk.  Terlintas di fikiran umi; agaknya kalau pusar satu di kepala, adiknya mesti sama jantina dengan dia.  Sebaliknya kalau pusar 2 di kepala, adiknya berlawanan jantina dengan dia.  Contohnya kakak Syaima ada dua pusar (satu di tengah kepala, satu lagi di depan dahi), adiknya Hakim lelaki.  Pusar Hakim satu sahaja, adiknya Azzam juga lelaki.  Begitu juga Ammar.  Tapi Faisal ada dua pusar dan adiknya perempuan!  Kemudian Syakirah juga dua pusar dan adiknya memang lelaki!

      Hahaha..agak lucu bila memikirkan perkara ini.  Umi nak uji kepada anak saudara yang lain pula, betul ke tidak hipotesis ini.  Kalau betul hipotesis umi ini, boleh buat kajian menjadi teori pula; err..kita namakannya Teori Pusar Rambut Anak hehe..



      What say you?

      Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




      Tuesday, February 8, 2011

        Pizza jagung manis dan sosej

      Minggu membuat roti.  Sebenarnya bukan setiap hari dalam minggu ini buat roti, tapi bila dah mula menguli roti ni, mulalah teringat nak cuba buat pelbagai resepi roti.  Kadang-kadang bila dah buntu tak tahu nak letak topping atau inti, umi buatkan pizza saja.  Senang kerja, all-in-one; letak sos, sosej dan sayuran dan parutan keju.  Kali ini umi tambahkan isi jagung (beli frozen) bersama sosej sebagai topping pizza.


      Selain daripada itu umi juga buat roti pintal (tocang 3) dan parutkan keju mozarella serta gula di atasnya.  Tapi anak-anak lebih gemarkan pizza sebab ada banyak sosej.  Jadi roti pintal tu untuk umi sajalah.  Hm..cicah dengan air milo panas sedap ni..!

      Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




      Wednesday, February 2, 2011

        HaSue Giveaway:'Saya telah melahirkan bayi 2010'

      Assalamualaikum semua.  Seronok sangat nak join giveaway khusus untuk ibu-ibu yang melahirkan anak tahun 2010 yang dianjurkan oleh rakan blogger sue yang tinggal jauh di Sarawak sana (umi belum berpeluang ke sana lagi). Jika ada rakan pembaca yang ingin ikut serta, silalah ke blog sue ye.

      HaSue: I Love My Life 

       

      Ok, sebagai memenuhi syarat giveaway ini, umi akan coretkan sedikit kisah Imran di sini. 
      Imran Syakir lahir pada 6 Dis 2010.  Mulanya umi jangkakan dia nak lahir sama tarikh dengan abang Ammar iaitu 5 Dis, rupanya dia nak sambut harilahir penghujung tahun Hijrah 1431.  Sekarang ini Imran dah berusia hampir 2 bulan.  Umi hantar dia ke taska sama dengan kakak Syakirah.  Sebagai anak bongsu (setakat ini harapnya), Imran ditatang 'bagai menatang minyak penuh' oleh abang-abang dan kakak-kakaknya (ramainya abg dan kakak saya ye!).

      Tujuan umi masuk giveaway ini sekadar suka-suka memeriahkan dunia blogging dan memanjangkan silaturrahim dengan rakan blogger yang lain.  Jom la ikut serta.  Kata sue :Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Februari 2011 jam 11.59pm.

       

      Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




        Krisis di Mesir

      Assalamualaikum wm.  Moga pagi yang cerah dan ceria ini mampu memberikan cahaya kegembiraan dan menambahkan keceriaan hidup kita.  Alhamdulillah sejak kembali bekerja setelah hampir dua bulan 'bekerja sepenuh masa' di rumah, umi rasa lebih bersemangat untuk menyambung tugas sebagai pendidik.

      Tahun 2011 membuka lembaran baru dalam sejarah dunia apabila kita dikejutkan dengan berita gempar krisis politik yang berlaku di Mesir.  Seluruh rakyat pelbagai lapisan masyarakat termasuk warga asing yang bekerja dan menetap di Mesir turut terkesan dengan peristiwa ini.  Termasuk juga pelajar-pelajar kita yang sedang menuntut di sana. Macamana agaknya keadaan mereka sekarang ini, keadaan huru-hara begini tanpa jaminan keselamatan.  Hanya Allah sahaja yang mampu membantu dan melindungi mereka.

      Menumpaskan Hosni Mubarak bukan hanya penting untuk memperbaiki keadaan politik di Mesir malah agenda yang lebih besar  adalah untuk meruntuhkan sekatan sempadan di Rafah dan membuka laluan ke Palestin.  Banyak artikel dan tulisan berkaitan peristiwa ini boleh kita baca di media cetak seperti surat khabar dan sebagainya, tak kurang juga melalui media eletronik seperti TV, radio dan blog.  Jadi sebagai menyambung seruan menyampaikan dakwah melalui blog begini, umi ingin kongsikan beberapa pautan yang boleh kita baca untuk mendapatkan maklumat dan gambaran yang lebih tepat berkaitan peristiwa bersejarah ini.

      Antara pautan yang umi suka baca adalah blog kak sakinah, banyak maklumat terkini yang dikongsikan.   Selain dari itu umi juga baca tentang nasib pelajar-pelajar Malaysia di sana melalui blog Norul Mas Hana di sini.

      Jadi marilah kita bersama berdoa dan meniupkan semangat buat saudara seperjuangan kita di bumi Mesir.

      Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




       

      Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com