Thursday, December 30, 2010

  Kudapan waktu cuti

Cuti sekolah panjang begini memang banyak aktiviti boleh dilakukan bersama anak-anak.  Antara aktiviti yang boleh dimanfaatkan adalah membuat biskut yang mudah dan enak ini.  Kali ini umi buat 2 adunan, rasanya boleh tahan 3 hari je biskut ni sebab yang 'tukang makan' ramai!  Umi nak buat eksperimen sikit, dengan menambahkan 3 sb tepung naik sendiri ke dalam adunan.  Nak uji samada biskut akan jadi lebih rangup atau sebaliknya.  Jom kita cuba!

Bahan:
2 cawan tepung gandum serbaguna (umi tambah 3 sb tepung naik sendiri)
1/2 sudu teh soda bikarbonat (umi guna 1/4 st shj)
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan mentega
1 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cawan semisweet chocolate chips (kali ni guna coklat dwicolor)
1 cawan walnut (dicincang)-umi guna kacang hazel dan almond

Cara membuatnya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah C.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
3. Pukul mentega bersama gula perang sampai kembang dan sebati.
4. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur, pukul lagi sehingga berkrim.
5. Masukkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata.
6. Masukkan chocolate chip dan kekacang, gaul menggunakan senduk kayu.
7. Sudukan adunan anggaran sebesar syiling 50 sen, leperkan sedikit  dan letakkan adunan ke atas dulang pembakar
8. Bakar biskut selama 15 - 18 minit atau sehingga berwarna keemasan.
9. Simpan di dalam bekas yang kedap udara apabila biskut telah sejuk sepenuhnya. 
 Hasilnya memang lumayan.  Dua adunan ini menghasilkan lebih kurang 160 keping biskut.  Hasil eksperimen kali ni biskut memang jadi lebih rangup!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, December 28, 2010

  Chewy Gooey Brownies

Minum petang semalam umi buat brownies. Kali ini umi nak cuba resepi yang diambil dari blog resepidiana.  Dah lama simpan resepi ni, baru ada kesempatan nak mencubanya.  Alhamdulillah memang sedap sangat brownies ini, umi suka dengan rasa dan teksturnya yang garing diluar dan lembut di dalam.  Resepi di bawah ini umi copypaste dari blog resepidiana, jom la cuba!

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Sumber : MasE
umi buat separuh adunan sahaja.
Bahan-bahannya


A
250g butter - potong kecik
400g chocolate - potong kecik

B
6 eggs
340g brown sugar
2tsp esen vanilla
20g chocolate emulco

C
80g tepung gandum } diayak
60g cocoa powder }
140g kacang walnut/pecan/almond/macadamia (optional)-bakar dan gaul bersama tepong dan koko
umi tak letak kacang sebab anak-anak kurang gemar.

Cara-caranya
1. Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas acuan ukuran 11”x11” - (mami guna "loyang cutter" 12" x 12"... dpt lah 100 ketul. )
2. Double boil bahan A (butter dan chocolate) hingga cair (mami campak je kat dlm microwave 2 minit... MMMMM banyak) , ketepikan biar suam sikit.
3. Pukul bahan-bahan B (telur, gula, esen dan chocolate emulco) hingga gula hancur - guna hand whisk saja.
4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul sebati.
5. Masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata. Jangan gaul terlalu lama.
6. Tuang ke dalam acuan dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7. Setelah masak, biarkan dalam acuan hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman.
8. Sedap dimakan sama ada begitu saja atau dibubuh ganache, Boleh juga dimakan dengan icecream atau sos kastad.



Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, December 16, 2010

  Mencuba kelainan - aiskrim perisa mint

Anak-anak kurang gemar aiskrim berperisa mint atau pudina ni, rasa macam ubat gigi katanya.  Umi saja nak mencuba sedikit kelainan.  Apakata kita cuba aiskrim mint ini buat banana split?  Dengan gabungan sos strawberry, sedikit kekacang..emm mesti enak kan?

Mudah saja nak sediakan resepi ni, cuma tambahkan pewarna makanan dan sedikit perisa mint. 

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, December 15, 2010

  Aiskrim perisa mocha

Atas permintaan, umi tayangkan di sini aiskrim homemade tempohari.  Untuk perisa mocha ini umi cuma tambahkan 1/2 cawan susu segar perisa coklat dan perisa mocha.  Tambahan ini dimasukkan ketika membancuh aiskrim buat kali kedua iaitu setelah aiskrim dibiarkan dalam peti beku selama 5 jam.


Umi juga masukkan lapisan coklat yang dicairkan (secara double boiler) ke dalam aiskrim ini.  Jadi bila aiskrim ini beku sepenuhnya setelah dibiarkan semalam dalam peti beku, kita akan dapat menikmati aiskrim mocha dengan cebisan coklat yang enak.  Jemputlah rasa!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, December 8, 2010

  Kelahiran baby baru

Alhamdulillah yang ditunggu sudah tiba! Setelah menunggu hampir 39 minggu akhirnya baby Imran pun lahir ke dunia disambut gembira terutama oleh kakak Syakirah yang saban hari bertanya bila baby nak keluar.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, December 2, 2010

  Anak-anak dan Solat

Firman ALLAH SWT :


Maksudnya : “Bacalah apa yang telah diwahyukan kepadamu, yaitu Al Kitab (Al Qur'an) dan dirikanlah salat. Sesungguhnya salat itu mencegah dari (perbuatan-perbuatan) keji dan mungkar. Dan sesungguhnya mengingat Allah (salat) adalah lebih besar (keutamaannya dari ibadah-ibadah yang lain). Dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan.” ( Surah al Ankabut ayat 45 )



Nasihat orang-orang lama; melentur buluh biar dari rebungnya.  Begitu juga dengan solat.  Anak-anak wajar didedahkan dengan ibadat solat sejak mereka di peringkat bayi lagi.

Biarpun hanya ikut-ikutan, lama-lama akan jadi kebiasaan dan rutin.  Seterusnya baru menjadi amalan dan rasa berdosa jika ditinggalkan.  Tak perlu menunggu usia 7 tahun baru nak perkenalkan mereka dengan solat.

Antara gelagat yang umi suka perhatikan apabila Ammar dan Faisal solat ialah mereka berdua ni suka bersaing; nak minta Allah sayang dia lebih.  Satu hari tu Ammar macam biasa solat Zohor 4 rakaat, tapi Faisal tambah jadi 5 rakaat dengan alasan supaya Allah lebih sayangkan dia!

Ammar ni satu masalah dia susah nak ingat bilangan rakaat, jadi setiap kali nak solat dia akan tanya adiknya Faisal, "Ical, Asar berapa rakaat?"  Hampir setiap kali macam tu, kadang naik fed-up juga Faisal nak jawab "Apalah Ammar ni itu pun tak tahu ke?".

Satu malam waktu maghrib Ammar dah terlalu penat dan mengantuk.  Langsung dia solat Isya' selepas selesai solat maghrib tanpa menunggu masuk waktu Isya'.  Tak sempat umi nak tegur Ammar dah terlena. Alahai anak..macam-macam kes ada..  tak pe lah asalkan niat nak solat tu ada, sempurna atau tidak itu persoalan lain.  Apa pandangan ibu-ibu semua?



Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com