Saturday, November 27, 2010

  Puding Cendol

Sudah banyak kali tertangguh nak buat puding cendol.  Cendol beli instant dari kedai je.  Dah seminggu lebih simpan cendol dalam fridge.  Kali ni mesti buat juga, bulan depan dah tak boleh nak makan puding sejuk-sejuk macam ini, nak kena berpantang makan bagai..  Jadi kena buat juga takut kempunan hehe..

Resepi puding ini memang marvelous, ramai yang dah mencuba dan memberikan maklumbalas yang memberangsangkan.  Macam biasa bila umi kurang rajin nak menaip, umi salin saja resepi di sini.  Untuk melihat resepi asal boleh ke sini MyR.  Terima kasih kak ogy kongsi resepi yang best ni!

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )

  • Bagi Lapisan Bawah
  • 500ml air
  • 180gm gula pasir
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 500gm cendol
  • sedikit garam
  • Bagi Lapisan Atas
  • 500ml air
  • 200gm gula merah
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 1 biji kuning telur
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Bagi Lapisan Bawah
  2. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
  3. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
  4. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
  5. Bagi Lapisan Atas
  6. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
  7. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
  8. Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
  9. Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
  10. Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan. 
Umi cuba ikut resepi tu betul-betul, tapi disebabkan agak kelam kabut masa nak tuang lapisan atas, hasilnya kurang menarik.  Tapi rasa puding tetap marvelous!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, November 26, 2010

  Kuih Mazola kegemaran

Ini adalah resepi kuih mazola yang paling umi suka.  Tak kira musim perayaan atau tidak, umi mesti nak ada stok kuih ni.  Buatnya pun mudah, yang penting sedap dan menepati citarasa umi.  Tak sangka pula anak-anak pun suka kuih mazola ni.  Asalnya yang memperkenalkan kuih ini adalah Cik Ida.  Jadi kalau cik Ida rajin nak buat sendiri, cubalah resepi ini.  resepi asal ambil dari lilydvalley of MyR.

Bahan-bahan:
  • 200gm tepung gandum
  • 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 100 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur

Cara membuatnya:

  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.

Senang je kan?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, November 19, 2010

  FAKTA BENAR -BAHAYA ROTI

Umi baru dapat maklumat ini dari blog Resepi Rahsiaku. Nak kongsikan di sini.
Moga tazkirah ini dapat memberikan suntikan motivasi kepada ibu-ibu untuk membuat roti sendiri di rumah.


Jika anda baca laporan dari CAP Pulau Pinang, rasa takut nak makan roti keluaran syarikat-syarikat yang diberitahu selepas ujikaji keatas bahan pengawet yang tidak mengikut sukatan yang dibenarkan. Tetapi kebanyakan kita sudah bertahun-tahun makan keluaran ni! Belum ada apa-apa kesan setakat ini. Terima kasihlah kita ucapkan pada CAP kerana bagitahu bahayanya roti. Kita tak ada pilihan lain kerana inilah roti yang hanya terdapat dipasaran berdekatan rumah kita. Anak-anak suka, terpaksalah beli juga. Nak buat macamana! Nak suruh isteri buat roti sendiri, alamat kebuluranlah sebab-sebab bila isteri buat roti.... jadi lempeng pulak. Jangan marah ayang! Yang penting kenyang dan baca doa makan. InsyaAllah dipeliharaNya.                                          
Oleh,S.M.MOHAMED IDRIS                                                
Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)     

Untuk lebih lanjut, sila klik sini.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, November 15, 2010

  Buat stok frozen doughnut

Hujung minggu baru ini umi ajak anak-anak buat stok frozen donat.  Maklumlah tak lama lagi cuti sekolah, jadi banyak masa makan-makan di rumah.  Biasalah waktu cuti begini anak-anak banyak masa di rumah, kejap je dah lapar balik.  Stok makanan sejuk-beku memang laris!  Umi lebih suka sediakan sendiri frozen food begini terutama donat, karipap, pau goreng, pau dan samosa yang menjadi kegemaran.  Sekurang-kurangnya umi tak perlu risau nak sediakan juadah minum petang, kakak Syaima' boleh tolong gorengkan frozen food ni.

Umi siapkan bahan-bahan, beri tugas mengguli ni pada mesin penguli.  Kemudian kerah anak-anak untuk menerap donat ini guna acuan.  Memang ada banyak acuan, maklumlah ramai yang nak turut serta!


 Selain guna acuan plastik berlubang yang biasa tu, umi juga buat donat bulat tanpa lubang.  Yang ini boleh dimasukkan inti seperti jem dan seumpamanya (macam donat berinti yang biasa dijual di Dunkin Doughnut tu!)

Tengok la Syakirah ni dia dah makan tiga donat, termasuk yang berkrim coklat! (tapi tak pandai nak tunjuk 3, jarinya tetap jadi empat!)

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, November 6, 2010

  Tepung pelita

Sejak Ramadhan baru ini umi tak serik-serik mencuba buat tepung pelita ini.  Kadang menjadi, kadang-kadang resepi bertukar jadi kuih lompat tikam pula sebab adunan tepungnya agak keras.  Dugaan sungguh nak buat tepung pelita ini, tapi umi tak putus asa mencuba sebab ramai peminat tepung pelita kat rumah ini.  Walaupun sudah selalu buat bersama nenek di kampung, tapi bila buat sendiri kat rumah ini asyik gagal aje.

Kali ini umi dah dapat sukatan yang betul dan dapat hasilkan tepung pelita yang lembut, sedap dan menepati citarasa.

Bahan-bahan:

Lapisan bawah
1 c tepung beras
5 c air
1 sb air kapur
pes pandan
gula halus secukupnya

Lapisan atas
1 c santan
2 c air
2 sb tepung beras

Cara membuatnya:
1.  Panaskan kukusan.
2.  Sebatikan tepung beras, air, pes pandan dan air kapur.
3.  Kacau dalam kuali di atas api perlahan sehingga adunan menjadi likat dan berkilat.  Bila adunan mula meletup-letup macam kawah gunung berapi, teruskan kacau selama 3 minit lagi bagi memastikan adunan benar-benar likat.  Tutup api
4.  Masukkan gula halus ke dalam acuan daun pisang yang telah dibentukkan seperti perahu atau bekas yang sesuai.  Umi guna bekas dadih yang kecil ini sebab tak ada stok daun pisang.
5.  Curahkan adunan pandan tadi ke dalam setiap acuan tadi.
6.  Sediakan lapisan atas pula.  Sebatikan semua bahan dan kacau di dalam kuali di atas api yang perlahan hingga adunan masak dan pekat.
7.  Tuang ke atas lapisan pandan tadi.  Masukkan ke pengukus dan kukus selama 10 minit.


 sikit sangat lapis santan kat atas tu.

 Yang ini pula terlebih santan, kukus api kuat sangat agaknya lapis santan jadi berlubang-lubang.  Tak mengapa, boleh eksperimen lagi lain kali!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, November 4, 2010

  Aiskrim cepat dan sedap

Banyak resepi aiskrim homemade yang umi temui melalui Internet ini, ada yang umi sudah cuba beberapa kali dan alhamdulillah berpuashati dengan hasilnya setakat ini.  Baru-baru ini umi jumpa satu lagi resepi mudah untuk membuat aiskrim, bahannya mudah ringkas sahaja iaitu menggunakan whipped krim (non-dairy) dan serbuk creamer.  Umi gunakan 2 bahan tersebut seperti gambar di bawah:

Cara membuatnya pun ringkas sahaja.  Mula-mula sebatikan kedua-dua bahan ini.  Sukatannya dalam nisbah 2:1 iaitu 2 bahagian whipped cream dan 1 bahagian creamer.  Pek creamer dalam gambar ini 450g dan whipped cream pula 907g (ikut catitan pada kotaknya).  Kemudian putar dengan kelajuan tinggi selama 5 minit.

Bila dah jadi gebu macam ini, simpan dalam freezer selama 5 jam biar jadi separuh beku.  Selepas 5 jam, keluarkan adunan ini dan putar lagi supaya ia menjadi lebih halus dan gebu.  Boleh dimasukkan perisa yang dihajati.  Umi nak buat aiskrim lapis coklat.  Jadi umi panaskan cooking chocolate menggunakan double boiler dan tuang ke atas lapisan aiskrim ini.  Caranya mudah sahaja iaitu mula-mula masukkan sebahagian aiskrim ini ke dalam bekas yang sesuai, paipkan coklat secara sekata, kemudian lapiskan dengan aiskrim lagi.  Ulang sehingga habis.  Bila dah siap, simpan semula aiskrim ini dalam freezer biar beku sepenuhnya.  Mudahkan?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, November 2, 2010

  Spageti tradisonal

Masakan yang ringkas dan mengenyangkan, spageti samada dimasak menggunakan resepi carbonara, bolognese atau tradisonal.  Kebetulan umi terjumpa sos spageti tradisonal jenama Kimball ini, teringin nak mencubanya.

Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah:

500g spageti
300g daging kisar
2 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 batang lobak merah - dipotong dadu
1 tin mushroom - buang airnya, hiris kecil
1 tin sos spageti tradisional jenama Kimball
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit air

Cara membuatnya:
1.  Rebus spageti dalam air panas, toskan.
2.  Dalam periuk lain, panaskan minyak dan tumis bawang putih. Kacau sebentar.
3.  Masukkan pula bawang besar, biar agak garing.
4.  Masukkan daging kisar dan sedikit air, biar daging masak.
5.  Masukkan lobak merah, sos spageti dan garam.
6.  Biar kuah agak pekat, tutup api.
7.  Hidangkan bersama spageti tadi.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, November 1, 2010

  Cinnamon rolls bersama raisin

Kali ini umi nak bereksperimen dengan resepi cinnamon yang baru umi temui dalam blog 1001resepi.  Nampak agak mudah juga penyediaannya.  Jika sebelum ini umi menggunakan resepi basic dough untuk bun, mari kita cuba resepi ini pula.

Resepi asal boleh lihat di sini. Umi copy n paste resepi tersebut untuk rujukan akan datang.
bahan-bahan;
1 cawan susu suam
2 biji telur
1/3 cawan marjerin, cairkan
4 1/2 cawan bread flour dicampur 1 sdt garam
1/2 cawan gula putih
2 1/2 sudu kecil ragi (yeast)

cara;anda boleh menggunakan bread machine jika ada...masukkan bahan mengikut peraturan dan jenis mesen anda.

saya menggunakan cake mixer dan hook menguli roti. masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mangkuk mixer, masuk gula dan garam pada bahagian tepi tepung. lubangkan tengah tepung. letakkan yeast ke dalam lubang tersebut. pecahkan telur.....sebiji-sebiji ke dalam tepung. tuangkan susu suam keatas yeast dan jalankan mesen anda perlahan-lahan....apabila tepung telah menjadi seketul doh, keluarkan dari mangkuk dan uli sebentar...

letak semula doh ke dalam mangkuk dan dengan tuala dapur lembab tutup hingga doh kembang (dalam 30 minit. tumbuk tengah doh sekali dan uli lagi (2,3 minit).

letak doh atas permukaan bersih yang luas, taburkan tepung keatas permukaan tersebut supaya doh tidak melekat. dengan menggunakan rolling pin gelek doh selebar dan sepanjang yang boleh (jangan koyak). saiznya hendaklah bentuk segiempat bujur.
 taburkan inti sehingga rata dan memenuhi permukaan doh tersebut. mula menggulung doh seperti kita menggulung tikar, iaitu dibahagian doh yang panjang.


potong doh lebar seinchi dan susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak. tutup dengan tuala dapur lembab hingga kembang (sekitar 20 minit) dan bakar pada suhu 180C selama 15 minit.

cream cheese frosting:
1 packet cream cheese
1/4 cawan mentega
1 1/2 cawan gula icing
1/2 sdt vanila
1/2 sdt garam

pukul cream cheese dan mentega hingga kembang. masukkan vanilla dan garam. masukkan gula ising sedikit-sedikit hingga semuanya habis...ketepikan....

keluarkan cinnabon dari oven dan sapukan icing keatasnya....sedap dimakan panas...

umi tak letak pun topping cheese ini sebab anak-anak kurang menggemarinya.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com