Thursday, December 31, 2009

  Penutup Tahun Baru

Sebelum berakhir tahun 2009 ini umi pun bercadang nak mengemaskini ruang 'baking studio' yang telah lama tak dikemas.  Antara item yang dah hampir nak tamat tarikh ialah tepung roti/protein tinggi.  Jadi inilah hasilnya...

sosej breadcrumb

dan custard rolls
 

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Tuesday, December 29, 2009

  Cheese Tart lagi..

Musim hujan-hujan begini nikmat sungguh menikmati secawan teh pudina bersama 'blueberry cheese tart'.  Agaknya itulah sebab kenapa ramai yang tempah cheese tart ini waktu musim begini.  Walau apapun alasan, tiada salahnya sesekali santai menikmati hidangan petang bersama keluarga tersayang, kan?

Kali ini tempahan oleh kawan pejabat umi Pn Balkish, moga berpuas hati dengan tempahan tempohari.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Kek Fondant

Cik Ida ada request kek fondant untuk walimahnya nanti.  Umi pun ambil kesempatan ini untuk menambahkan ilmu dalam dunia 'baking' belajar membuat kek fondant.  Istimewanya kek ini bukan sahaja cantik dipandang, yang penting sedap lagi halal kerana kek dan fondant umi buat sendiri!


Ini hasil kelas fondant umi belajar di lea oven.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Roti gulung

Selalunya umi buat kek atau bahulu gulung.  Kali ini umi nak cuba buat roti gulung pula.  Tekniknya sama seperti membuat bahulu gulung.  Mula-mula sediakan doh roti (boleh guna resepi roti di sini).

Cara membuatnya:
1. Bakar roti dalam oven 170 C selama 20-25 minit.
2. Bila roti siap dibakar, sejukkan sebentar.
3. Kemudian terbalikkan roti ke atas sekeping kertas minyak.
4. Kemudian sapu permukaan roti dengan mayonis dan taburkan serunding daging/ayam atau apa-apa inti yang sesuai.
5. Akhir sekali gulung roti dengan kemas.

Jemput makan ye!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Berkelah di Port Dickson

Sempena cuti panjang baru-baru ini kami sekeluarga bersama atuk, nenek dan amu sekeluarga telah pergi berkelah ke Port Dickson.  Kami menginap di Laguna Resort dengan kedudukan pantai yang paling hujung.  Anak-anak yang paling seronok mandi pantai, maklumlah bukan selalu dapat peluang begini.  Antara aktiviti menarik yang kami buat di pantai adalah ....


 ni siapa pulak mangsanya?


dah masak ke belum?
 ni dia chef bbq malam tu..

 mandi laut

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, December 17, 2009

  Batik Swiss Roll

Anak-anak memang suka makan swiss roll sebab kek ini biasanya lembut, gebu dan ada 'filling'.  Umi akan letakkan 'filling' jem strawberry ataupun jem blueberry, jarang umi gunakan 'filling' buttercream.  Namun untuk membuatnya kena teliti dan sabar terutama waktu nak menggulung swiss roll ni mesti hati-hati kerana ia agak 'fragile'.
Resepi asal ambil dari resepi.net.  Untuk mudahkan rujukan semua, umi salin semula (minta izin ye!) di bawah :

Sumber :apek (FnR)
Kiriman : Mak Lang Azie


Bahan-bahan
  • 6 biji telur gred A @ B      
  • 4oz gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu bsr ovelet
  • 3oz tepung gandum
  • 1 sudu bsr susu tepung
  • 4oz mentega cair
  • Sedikit coklat emulco
  • Jem strawberri secukupnya

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Muffin Pisang Berkacang

Ini kes nak habiskan pisang yang sudah masak ranum kat dapur ni, nampaknya tak ada sesiapa yang sudi nak makan.  Umi cadang nak buat muffin pisang.  Untuk tambah perisa kepada muffin ini umi taburkan sedikit kacang pada permukaan muffin.  Harum semerbak bau pisang bila muffin ini dah siap dibakar. 

Bahan:
2 c tepung
1 st serbuk penaik
1 st soda bikarbonat
½ st garam
2 c pisang lenyek
1 ¾ c gula kastor
4 biji telur
½ c susu segar
¾ c minyak jagung
½ st esen pisang
½ c kacang – tumbuk kasar

Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven 200 C.
  2. Ayak tepung, serbuk penaik, soda dan garam. Ketepikan sebentar.
  3. Putar telur dan gula hingga kembang.
  4. Masukkan pisang, esen dan susu segar ke dalam bancuhan telur tadi.
  5. Masukkan bahan yang diayak tadi, kacau biar sebati.
  6. Masukkan minyak dan kacau secara kaupbalik menggunakan spatula.
  7. Sudukan ke dalam cawan muffin anggaran ¾ penuh.
  8. Taburkan sedikit kacang di permukaan muffin.
  9. Bakar di dalam oven selama 20-25 minit sehingga muffin masak.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, December 16, 2009

  Tuna Puff

Tuna puff ini sesuai dimakan waktu minum petang.  Umi gunakan resepi flacky puff untuk pastri, manakala intinya pula menggunakan tuna dan bawang besar.  Resepi pastri boleh tengok sini.

Puff ini sedap dimakan panas-panas, ranggup pastrinya. Jemput makan semua!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Ulang tahun Ammar

Setiap tahun Ammar tak dapat sambut ulang tahun di Tadika (sebab sekolah cuti), jadi kebiasaannya sambutan ulang tahun hari jadi Ammar dibuat di rumah nenek.  Tahun ini Ammar minta kek oren.  Jadi umi buatkan kek mentega oren dan dihiasi bunga-bungaan.




Ammar sebenarnya segan nak potong kek ni sebab penuh dengan bunga, jadi kakak, abang-abang dan sepupu semua kena nyanyi dulu bagi semangat pada Ammar.


tunggu apa lagi!

Tapi kami semua bukan nyanyi lagu 'Selamat hari jadi' sebaliknya nyanyi lagu 'POTONG!'
hahaha... Ammar tersipu-sipu sambil potong kek.


Potong- potong- potong, potonglah cepat!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Cookies untuk Door gift

Beberapa hari lepas umi dan kakak Syaima' sibuk menyiapkan 'door gift' sempena majlis perkahwinan Teacher Ainun.  Kami siapkan biskut yang kemudian dimasukkan ke dalam plastik dan seterusnya dimasukkan ke dalam kotak khas.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Tempahan Pai Epal

Ada seorang anak kawan umi ini suka sangat makan pai epal, kadang-kadang dia boleh habiskan lebih daripada separuh pai itu sorang diri.  Jadi bila ada kesempatan kawan umi akan tempah pai ini untuk anak kesayangannya.


Banyaknya Asiem makan, besar jugak pai ni kan?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Red Bean Stollen

Resepi roti kali ini agak istimewa kerana menggunakan teknik tertentu.  Umi lupa nak 'snap' gambar masa buat roti ni, insyaAllah lain kali umi poskan gambar 'step-by-step' pula.

Untuk doh umi menggunakan doh bun manis (klik sini utk resepi) dan isiannya pula menggunakan inti kacang merah. 


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Cinnamon Rolls

Umi minta maaf sebab lama sangat tak 'update' blog ini, umi agak sibuk kebelakangan ini dengan pelbagai kerja rasmi dan tak rasmi.  Oleh kerana makcik-makcik ramai yang dah 'bising' bertanya bila nak 'update', umi gagahkan juga untuk memenuhi permintaan.

Untuk minum petang umi sudah siapkan 'raisin cinnamon rolls', sedap dimakan bersama secawan teh pudina (ala-ala Inggeris gitu!), sesekali bertukar angin apa salahnya kan?

Untuk pastri, umi gunakan resepi bun manis, isiannya umi letakkan sedikit kismis dan serbuk kayu manis.

Jemput makan semua..!



Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Sarapan pagi


Pagi ini umi buat pancake lagi, kali ini guna resepi yang lain pula.  Jom tengok bahan-bahannya...

Bahan:
1 1/2 c tepung gandum
2 sb gula
1 1/2 c susu segar
2 st serbuk penaik
2 sb mentega -dicairkan
1/4 st garam
1 telur

Cara membuatnya:
1.  Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sebati.
2.  Panaskan kuali.
3.  Tuang 1 senduk adunan ke dalam kuali, biarkan gelembung udara terbentuk.
4.  Kemudian balikkan pancake tadi ke sebelah yang satu lagi, biar masak.
5.  Angkat dan boleh dihidangkan bersama sos kegemaran.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com